Langeland saksøker staten
Rettssak. Den avskjedigede professoren, Nils Rune Langeland, har stevnet staten for å ha gitt ham sparken uten grunn, melder NRK. Og han har søkt Forskerforbundet om å betale rettssaken.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentar fra Forskerforbundet og med kommentar fra Nils Rune Langeland.)
Nils Rune Langeland og hans advokat Kjell Brygfjeld varsler rettssak mot staten via Kunnskapsdepartementet. Ifølge NRK mener Langeland at Universitetet i Stavanger (UiS) ikke hadde grunnlag for å avskjedige ham.
Det som gjer det ålment viktig å få ført denne saka for retten er at saka mi i realiteten opnar opp for skjønsbasert avskjed av statstilsette. I tillegg er ho uløyseleg knytt til ei mediesak, som Khrono sette i gang.
Nils Rune Langeland
Ansettelsesutvalget ved Universitetet i Stavanger vedtok 24.november i 2017, mot én stemme, å avskjedige professor Nils Rune Langeland. Langeland og hans advokat påklaget vedtaket til Kunnskapsdepartementet,
22.mars i år vedtok departementet å opprettholde avskjedigelsen.
Langeland har ikke kommentert saken etter dette, men varsler altså nå søksmål.
I en epost til Khrono mandag kveld skriver han:
— Det som gjer det ålment viktig å få ført denne saka for retten er at saka mi i realiteten opnar opp for skjønsbasert avskjed av statstilsette. I tillegg er ho uløyseleg knytt til ei mediesak, som Khrono sette i gang. At eg er den einaste i Noreg som er hengt ut med namn og bilete på denne måten på grunn av nokre private meldingar seier at det handlar om meg som person og ikkje kva eg har gjort.
Skjønn - ikke fakta
Ifølge NRK mener Langeland at UiS ga ham sparken ut ifra skjønn, ikke fakta.
— I det store og hele har jeg ikke dårlig samvittighet på den måten at jeg synes jeg har gjort noe veldig alvorlig mot noen som helst, sier den tidligere professoren til NRK.
I fjor sommer ble det kjent at Langeland hadde sendt grove meldinger til ulike kvinner. Disse meldingene utgjør bare en del av avskjedssaken. Langeland hadde allerede før meldingene ble kjent, mottatt skriftlig advarsel fra sin daværende arbeidsgiver Universitetet i Stavanger, for flere andre forhold.
Alkoholproblemer
I en pressemelding i november i fjor skrev Langelands advokat Kjell Brygfjeld at avskjedssaken skyldtes at Langeland hadde et alkoholproblem. Advokaten mente også at UiS brøt en forpliktende og inngått AKAN-avtale med Langeland.
Ifølge NRK mener Langeland at Universitetet i Stavanger brukte «støvsuger-metoden», i sin oppbygging av avskjedssaken mot han.
— De trekker fram en episode fra 2011, meldinger på sosiale meldinger i 2014, et fuktig julebord, og noe som skjer på privaten. Så blander de alt dette sammen og sier det handler om grov krenkelse av tjenestepliktene til en professor ved UiS, sier han.
— Dette er en helt uholdbar bruk av loven, sier han til NRK.
Har søkt Forskerforbundet om penger
Langeland har søkt Forskerforbundet om penger til å finansiere en rettssak. Søknaden er ifølge NRK ferdigbehandlet, men advokat Brygfjeld ønsker ikke å kommentere om de har fått penger eller ikke. Forskerforbundet vil heller ikke si noe om dette til NRK.
Langeland skal imidlertid være åpen for at det kan bli rettssak uansett hva Forskerforbundet sier.
Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, sier til Khrono at saken er ferdig behandlet hos dem.
— Vi kommenterer av prinsipp ikke innholdet i saksbehandling knyttet til enkeltmedlemmer. Videre kommentarer må medlemmer eventuelt velge å gjøre selv, sier Aaslestad.
Professor Langeland har tidligere sagt i intervjuer at han er interessert i å kjøre saken helt til høyesterett dersom nødvendig.
- Her kan du lese flere av Khronos artikler om Langeland-saken.
(Saken er oppdatert med kommentar fra Petter Aaslestad kl 17.27 og kommentar fra Nils Rune Langeland kl 21.42.)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!