Bjørn Dinesen fra Høgskolen i Narvik melder sitt kandidatur til leder av Norsk studentorganisasjon. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Den nye NSO-lederen fra nord?

En ny lederkandidat har meldt seg. Det blir kamp om ledervervet i Norsk studentorganisasjon.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Dinesen (33) er leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Narvik, som fra nyttår fusjonerte med UiT  Norges arktiske universitet i Tromsø. Han sitter også i sentralstyret i Norsk studentorganisasjon hvor han har lang fartstid.

Nå vil han ha lederstolen nasjonalt som den sjette i rekken av offisielle kandidater til arbeidsutvalget i NSO, og som den andre lederkandidaten.

Les også:

Dinesen forteller at sitt første møte med den nasjonale studentorganisasjonen var NSOs høstkonferanse i 2012. Siden har han hatt to perioder i landsstyret til NSO, det som nå har blitt sentralstyret og hvor han fortsatt sitter.

— Hvorfor vil du bli leder av Norsk studentorganisasjon?

— Det er en spennende tid vi er inne i. Jeg brenner like mye for NSO som organisasjon som jeg gjør for studentenes beste, og jeg vil bidra i NSOs arbeid fremover, sier han.

— Å stille som lederkandidat er noe jeg har tenkt veldig lenge på.

Studentene må være tydelige og stille krav om at det skal være en tydelig hensikt bak fusjonene - og at kvaliteten ikke bare skal bestå, men øke.

Bjørn Dinesen

Jeg mener at sektoren har et samfunns-
oppdrag i å utdanne folk der de er.

Bjørn Dinesen

Fusjonserfaring

Halvveis i sin andre periode som leder har Bjørn Dinesens lederarbeid stort sett gått i arbeid med fusjonen mellom høgskolene i Harstad, Narvik og UiT.

— Har det vært tid til faktisk politisk arbeid?

— Det har ikke vært så mye som jeg skulle ønske. Det viktigste har vært arbeidet med studenthus i Narvik og der er vi ikke i mål ennå, svarer han.

Dinesen tar Master of Science i Industrial Engineering ved Høgskolen i Narvik. Der startet han som nestleder i Studentparlamentet i 2013 og fortsatte som leder, et verv han nå innehar på andre året.

— Er arbeidet ditt med fusjon noe du anser som en styrke for lederen av NSO?

— Fusjonsprosessene i sektoren er bare såvidt igang. Studentene må være tydelige og stille krav om at det skal være en tydelig hensikt bak - og at kvaliteten ikke bare skal bestå, men øke, sier han og fortsetter:

Han mener det er viktig å huske på at fjorårets sektorendringer tar utgangspunkt i SAK - samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon. Ifølge Dinesen har Narvik det femte største teknologi-fagmiljøet i Norge og mener det da er naturlig å bli del av en større institusjon.

— Jeg tror det vil være heldig for NSO å ha en leder som forstår på kroppen hva fusjon innebærer, sier han og legger til at det er begrenset hvor mye man forstår fra utsiden.

Studenter er ikke nødvendigvis mobile

— Går du like langt som din potensielle forgjenger som å si at utdanninger bør legges ned som følge av fusjonene i sektoren?

— Nei, jeg mener at sektoren har et samfunnsoppdrag i å utdanne folk der de er.

— Men må man absolutt kunne ta utdanning der man bor?

— Den tankegangen der er naturlig, men tar utgangspunkt i at studenter er 19 år gamle, svarer han raskt og fortsetter:

— 19-åringer er langt mer mobile enn voksne og etablerte mennesker som tar etter- eller videreutdanning. Snittalderen på norske studenter er vel 29 år nå, spør han.

Les også: — Utdanninger bør legges ned etter fusjoner

Etter å ha listet opp kvalitetsmeldingen og innspill til partiprogrammene i forkant av neste stortingsvalg som viktigste saker for NSO det neste året, stiller Dinesen spørsmål ved hvordan sektoren vil se ut i fremtiden.

— Hva som er en høgskole eller et universitet i Norge var uklart i utgangspunktet. Hvordan det blir nå som «alle» har fusjonert og blitt universiteter blir spennende, sier han og legger til:

— Hva blir høgskolene da, når man kan ta samme utdanning uavhengig av institusjonskategori, spør Dinesen og mener det vil være et viktig spørsmål for sektoren fremover.

Overraskelse på vitnemålet

Dinesen kommer inn i valgkampen som en utfordrer til Marianne Andenæs (bildet under) som allerede har stilt sitt kandidatur.

— Andenæs er en god kandidat hun også, og vi har jobbet sammen både i landsstyret og nå sentralstyret, hun kan bli en god leder.

— Hvorfor skal landsmøtedelegatene velge deg?

— Fordi jeg har lang erfaring i organisasjonen, og brenner for å utvikle den videre. Jeg vil arbeide for at det eneste studentene skal merke av fusjonene i sektoren skal være økt kvalitet. Og at det står et annet institusjonsnavn på vitnemålet, ler han.

— Hvorfor skal landsmøtedelegatene velge deg foran Andenæs da?

— Jeg kommer i utgangspunktet fra en mindre institusjon og har nok et mer nedenfra og opp-blikk på studentpolitikk og UH-sektoren forøvrig.

På landsmøtet 21.-24. april skal det velges seks studenter til et år på fulltid for NSOs arbeidsutvalg. Med to lederkandidater er valgkampen igang.

Stiller du til NSOs arbeidsutvalg, eller kjenner du noen som gjør det? Tips oss på Twitter eller på tips@khrono.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS