Styremøte ved Nord universitet: Ansatte kan miste jobben
Struktur. Ansatte ved Nord universitet er redde for å miste jobben. — Man kan ikke se bort fra overtallighet, sier rektor Hanne Solheim Hansen før dagens styremøte. Følg møtet direkte her.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Se stream fra styremøtet ved Nord universitet nederst i saken fra kl 08.30)
Tirsdag skal styret ved Nord universitet samles på Værnes. På dagsorden står saken om fremtidig studiestedstruktur, som Khrono tidligere har omtalt. En endret struktur kan blant annet bidra til at universitetet får bedre økonomi. Det trengs, viser to andre saker som også skal behandles.
Målet er at alle skal ha jobb ved Nord universitet. Endringene vil skje over en periode på tre år. Men vi kan ikke se bort fra overtallighet.
Hanne Solheim Hansen
Fakultet for lærerutdanning, kunst- og kulturfag (FLU) må spare penger. Det kan gjøres blant annet ved mindre reising, mindre tid til møter, mer effektiv veiledning og kutt i forskningstid. Men det kan også få konsekvenser for stillinger, heter det i sakspapirene.
«FLU analyserer nå hele studieporteføljen på nytt med tanke på økonomisk bærekraft for det enkelte studieprogram. Dette innebærer å se på rekrutteringshistorikk, gjennomføringsgrad, ressursbruk totalt på de enkelte studieprogrammene samt krav til kompetansesammensetning ihht. studietilsynsforskrift. En nedlegging av studieprogram vil innebære at ansatte får andre oppgaver eller at ansatte må flytte eller sies opp for å oppnå økonomiske besparelser», heter det.
Ikke detaljert oversikt
— Vi har behov for de ansatte vi har, sier konstituert rektor Hanne Solheim Hansen til Khrono.
— Men dette står i sakspapirene?
— Det står det, ja, for at styret skal vite at det kan bli en mulighet.
I saken «langsiktige økonomiske forutsetninger» heter det at Nord universitet må frigjøre og omdisponere 100 millioner kroner årlig de neste årene, for å kunne realisere de ønskede økonomiske målene. Blant disse er «Blått bygg» i Bodø, til biovitenskap og akvakulturmiljøet.
Å kutte i tallet på studiesteder vil kunne gi en besparelse på femti millioner kroner. Som Khrono har skrevet, er studiestedet i Nesna foreslått lagt ned. Det samme er Sandnessjøen, mens Namsos og Vesterålen skal beholde nettbaserte studier. Levanger og Bodø blir styrket.
— Hva betyr det for FLUs økonomi dersom Nesna blir lagt ned?
— Forslaget er at desentralisert lærerutdanning skal serves fra Bodø eller Levanger. Men en detaljert oversikt over konsekvenser har vi ikke ennå. Styret skal nå sende saken på høring, og skal etter planen fatte endelig vedtak 26. juni, sier Hansen .
Men Fakultet for lærerutdanning, kunst- og kulturfag (FLU) sine rammer vil ikke direkte bli påvirket av at et studiested legges ned, det er virksomhetsnivået, ikke fakultetet, som bærer kostnader til infrastruktur og drift. Men dersom et studiested legges ned må studieporteføljen måtte tilpasses en ny studiestedsstruktur, noe som på sikt vil medføre endringer både i fakultetets inntekter og i driftskostnadene, opplyser Nord universitet.
— Voldsomme konsekvenser
— Men ansatte er bekymret for fremtiden sin, sier Robin Munkvold. Han er leder for Forskerforbundet ved Nord universitet, og forteller om sterke reaksjoner etter at rapporten om fremtidig struktur ble kjent.
— Brorparten er veldig skuffet og overrasket over at det er foreslått så harde tiltak. På den ene siden har ledelsen en utfordring, fordi man ikke få de tildelingene man trenger for å kunne lede et universitet som vårt. Infrastrukturkostnadene ved Nord universitet er langt høyere enn hos de andre, sier Munkvold.
Han peker, som flere andre har gjort, på den samfunnsmessige konsekvensene av forslaget.
— De er voldsomme. Det er for eksempel snakk om omlag hundre arbeidsplasser i Nesna. Også Namsos vil kunne bli meget sterkt påvirket, med sine utdanninger innen helsefag. Det er to timer til Levanger derfra, sier Munkvold.
Levanger er foreslått som hovedsete for helsefag i Trøndelag. Fagmiljøet innenfor medieteknologi, med nye, skreddersydde lokaler i Steinkjer, er foreslått flyttet til Levanger. Dit er det fire mil.
— Det er mye regionalpolitikk i dette. Dersom man arbeider i Nesna, har man trolig hus og familie der. Det er ikke det samme boligmarkedet der som i Bodø, sier Munkvold.
Bodø er allerede det største studiestedet ved Nord universitet, og fagmiljøet på Nesna foreslås flyttet dit. Rektor Hansen bekrefter at reiseveien fra Nesna til Bodø er lang. Hvilke ordninger som vil gjelde for flytting og eventuelle andre tiltak vil fremgå av omstillingsavtalene knyttet til hver enkelt endringsprosess
— Er det arbeid til alle dersom strukturen blir slik som den er foreslått?
— Målet er at alle skal ha jobb ved Nord universitet. Endringene vil skje over en periode på tre år. Men vi kan ikke se bort fra overtallighet, sier Hansen.
Tillitsvalgte kommer
Tillitsvalgte kommer til å være til stede under styremøtet tirsdag, og trolig kommer det også flere tilhørere. Selv om styret formelt sett bare skal sende saken om struktur på høring, regner rektor Hansen med debatt.
— Jeg regner med at det kommer både spørsmål og kommentarer. Dette er en av styrets største saker, så noe annet skulle bare mangle, sier hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!