Kan godkjenne noen fag selv
De fire høgskolene som har doktorgradsprogram på sine lærerutdanninger skal få godkjenne noen av lærermasterne sine selv, men ikke alle.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Da landets lærerutdannere satt benket på Gardermoen tirsdag, oppfattet blant annet prodekan Finn Aarsæther fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) uttalelsene fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) dithen at hans egen høgskole ble satt på venterommet med lua i handa for å vente på om de kan få lov eller ikke lov til å godkjenne sine lærermastere selv.
Les også: Skuffet over foreløpig nei til å opprette lærermaster selv
Å opprette masterprogrammer er en rettighet alle universitetene har automatisk. Det er også en rettighet høgskoler har innenfor de fagområder de har doktorgradsprogrammer.
De fire høgskolene som har doktorgradsprogram hadde forventet seg en lettere vei fram mot innmelding av lærermaster enn den veien som det nå er lagt opp til.
— Men det blir feil å si at de er veid og funnet for lette, og at de ikke får godkjenne noen lærermastere selv, presiserer tilsynsdirektør i NOKUT, Øystein Lund overfor Khrono dagen etter møtet.
Se også: NOKUTs egen beskrivelse av prosessen
Får godkjenne en del av masterne
— HiOA får godkjenne flere lærermastere på egen kjøl, men ikke alle de ønsker seg. Det handler om at deres godkjenning av doktorgradsprogrammet ikke åpner for hele bredden av fag, forklarer Lund (i midten bildet under: sammen med Andreas Snildal og Torbjørn Røe Isaksen.)
— Men hva med de andre høgskolene?
— Her vil det også være begrensninger, men vi har oppfattet det slik at eksempelvis Høgskolen i Hedmark har hatt forståelsen av at de ikke vil kunne godkjenne alle de lærermasterne de ønsker seg på egen kjøl, sier Lund, og legger til:
— Høgskolene i Bergen og Sørøst-Norge har jeg ikke hørt noe fra i sakens anledning ennå.
Hedmark var klar over begrensninger
Dekan på Høgskolen i Hedmark, Morten Ørbeck, bekrefter overfor Khrono at de kjente til at det var begrensninger.
— Vårt doktorgradsprogram er ganske ferskt, og derfor har vi vært klar over at akkrediteringen av dette ville innebære noen begrensninger når det gjaldt etablering av lærermastere, sier Ørbeck.
Han forteller at de er enige i noen av begrensningene som nå er streket opp, men ikke alle.
– Vi skal nå inn i en prosess med de fire høgskolene og drøfte hva de kan og ikke kan. Målet er at vi blir enige rundt dette, sier kvalitetssjef Lund i NOKUT.
Stusser litt i Sørøst-Norge
Rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), Petter Aasen, forteller at de med sine sju doktorgradsprogram, hvorav to rekrutterer fra lærerutdanningen, hadde regnet med at de var helt selvakkrediterende for de nye lærermasterne.
— Vi stusser litt må jeg få lov til å si, sier Aasen, men legger til:
— Vi ser at det er noen nyanser her, og vi er spente på brevet vi skal få, og hvilken vurdering den omtalte ekspertgruppen har gjort av oss. Så blir det en tilsvarsrunde for oss med NOKUT og etter det blir det lettere for oss å svare mer presist rundt disse spørsmålene, sier Aasen.
Også overrasket i Bergen
Også ved Høgskolen i Bergen forteller dekan for lærerutdanning, Asle Holthe, at beskjeden om at de ikke kan godkjenne alle fag selv kom litt overraskende:
— Vi hadde i utgangspunktet tenkt at vi skulle vere selvakkrediterande på begge grunnskoleutdanningene, sier Holthe til Khrono.
— Jeg er overrasket over at gruppen er nedsatt, og ers pent på rapporten fra dem, fortsetter Holte, men legger til at HiB får lov å godkjenne endel fag selv, de vet bare ikke riktig hvilke fag og hvor maneg fag det må søkes om innen 15. september enda.
— Nå skal vi inn i en prosess med NOKUT på dette, og etter det blir alt litt klarere, legger Holte til.
Mener Volda har mye på plass
Det er seks høgskoler som må gjennom søknadsprosess med NOKUT på alle de lærermasterne de ønsker å opprette. Dette er den private NLA Høgskole, Samisk høgskole, samt høgskolene Sogn og Fjordane, Stord/Haugesund, Østfold og Volda.
De skal søke etter dagens forskrift for masterutdanninger og søknadsfrist er 15. september. Masterne må være godkjent innen 31. januar 2017. dette er siste frist for å trekke fag fra samordna opptak.
Dekan Arne Myklebust (bildet under) ved Avdeling for humanistiske fag og lærarutdanning vurderer det slik at kompetansekrava for å etablere lærermastere ligger innenfor det som er rimelig at Høgskulen i Volda kan få til.
— På noen fag er vi på plass. I et sentralt fag som matematikk mangler vi i dag toppkompetanse, sier Myklebust, i en nyhetsmelding fra høgskolen.
Han legger til at flere høgskoler i landet i disse dager lyser ut en rekke ledige stillinger blant annet i matematikk for å få nok tilsette til å møte de nye kravene for å få godkjent lærermasterne.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!