Skuffet prodekan: Finn Aarsæther la ikke skjul på at lærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus er kjempeskuffet over at de er veid og funnet for lette til å opprette de alle nye lærermasterne selv. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Skuffet over foreløpig nei til å opprette lærermaster selv

Fire høgskoler trodde de kunne opprette alle nye lærermastere på egenhånd. Men nå er de veid og funnet for lette av en ekspertgruppe.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle landets høgskoler og universiteter som utdanner lærere satt benket på Gardermoen tirsdag 16. februar.

De skulle få klarhet i regler både fra politisk ledelse i departementet, men også fra tilsynsmyndigheten, NOKUT (Nasjonal organ for kvalitet i utdanningen), når det gjelder hva som skal gjelde når det skal opprettes nye femårige masterprogram i lærerutdanningen.

Les også: Isaksen erkjenner hardt tidspress for lærerutdannere

Kalddusj for fire høgskoler

NOKUTs tilsynsdirektør, Øystein Lund (i midten under), hadde med seg en kalddusj til fire av de største lærerutdannerne i Norge.

Jeg kan ikke legge skjul på at HiOA er skuffet over at vi nå på denne måten er satt på venterommet med lua i handa.

Finn Aarsæther

Høgskolene i Bergen, Sørøst-Norge, Oslo og Akershus og Hedmark har alle doktorgrad på sine lærerutdanninger, og trodde de skulle få lov til å opprette nye lærermastere på egen kjøl slik universitetene får lov til. Men så lett blir det ikke.

Lund fortalte at NOKUT har hatt en ekspertgruppe til å se på forholdet. Han forklarte at hovedutfordringen er at høgskolene har fått godkjent doktorgradsprogrammene før den nye lærermasteren fantes. 

Ekspertgruppen leverte rapport til NOKUT i forrige uke, og er av den oppfatning at de fire nevnte høgskolene ikke er akkreditert for å kunne opprette femårige integrerte masterutdanninger.

— Vi skal inn i en tilsvarsrunde med de aktuelle høgskolene, så jeg kan ikke si noe mer om denne saken akkurat nå, sa Lund.

Dagen etter seminaret presiserer NOKUT på sine hjemmesider at de fire høgskolene sannsynligvis vil få opprette noen av lærermasterne på egen kjøl, men ikke for alle fagene.

Må søke som de andre høgskolene

Hvis denne beslutningen blir stående betyr det at de fire må inn i samme søkeprosess som de seks andre høgskolene som tilbyr lærerutdanning, men ikke har doktorgradsprogram.

Dette er Samisk høgskole og høgskolene Stord/Haugesund, Sogn og Fjordane, Volda, Østfold og den private NLA høgskolen.

Første frist som er satt er 15. september, en utvidet frist er satt til 1. november.

Mer om tidsfristene: Seks punkter for lærerutdannere

Universitetene som selv kan opprette masterutdanningene har frist for å melde inn fagene sine 31. januar 2017, og behøver altså ikke å være i prosess med NOKUT og en sakkyndig komité hele høsten.

Øystein Lund presiserte flere ganger at alle som skal tilby de framtidige lærermasterne må tilfredsstille de samme faglige kravene, og det gjelder både høgskoler og universitet.

— På venterom med lua i handa

Finn Aarsæther representerte Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) på talerstolen tirsdag. Aarsæther er prodekan for studier på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI).

— Jeg kan ikke legge skjul på at HiOA er skuffet over at vi nå på denne måten er satt på venterommet med lua i handa, sa Aarsæther.

Han poengterte at HiOA hadde regnet med å ha en klarere sak og at de er svært overrasket over denne vendingen som betyr at HiOA kanskje må inn i samme søknadsrunde som høgskolene uten doktorgradsprogrammer i utdanningsvitenskap.

— Jeg ser fram til et snarlig møte med ekspertgruppen. Vi har ikke sett rapporten og er spente på utfallet av denne saken, la Aarsæther til.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS