Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus trenger penger til universitetssatsingen og vil kutte ned på overadministrasjonen ved høgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Setter slankemål for HiOA

Rektor Curt Rice vil effektivisere administrasjonen ved Høgskolen i Oslo og Akershus og ber styret vedta et slankemål på minst 2,3 faglige årsverk per administrative ved høgskolen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har Høgskolen i Oslo og Akershus altfor mange administrativt ansatte i forhold til faglige. Hvis man snur på det, er det for få faglige. Dagens tall er 1,79 faglige per administrative årsverk, mens målet som Curt Rice ber styret sette er 2,3. Det vil han at høgskolen skal nå innen utgangen av 2019, går det fram av innstillingen til styremøtet 9. mars.

Tallet 2,3 har konsulentselskapet Rambøll kommet fram til ved å sammenligne HiOA med sju universiteter og høgskoler. HiOA er dårligst i klassen med sine 1,79. Snittet av de sju blir 2,31 og det er dette Rambøll har foreslått at HiOA bør legge seg på.

Må kutte 22 prosent

For å komme dit har konsulentene beregnet at HiOA må kutte 22 prosent i administrasjonen, noe som tilsvarer 158 årsverk.

Om snittet er det samme i 2019 som i dag er likevel ikke så sikkert, i og med at flere av de andre institusjonene har sine egne planer om å kutte i administrasjonen, blant dem NTNU.

Les også: Flere kutter i administrasjon

Ifølge innstillingen til høgskolestyret skal det lages en plan for hvordan kuttene skal skje i løpet av våren. Poenget er at effektiviseringen skal frigjøre ressurser som kan brukes blant annet til universitetssatsingen.

Ifølge forslaget som Curt Rice legger fram for styret er det en forutsetning at vitenskapelig ansatte ikke blir pålagt «unødvendige eller uhensiktsmessige»  administrative oppgaver som følge av kuttene. Videre skal ansattes organisasjoner og Studentparlamentet involveres i arbeidet med effektiviseringsplanen.

Skeptisk til analysen

Førsteamanuensis Erik Døving ved Handelshøyskolen ved HiOA sa nylig i en kommentar til Khronos sak om administrasjonskuttene at han mener at Rambøll har laget et godt faktagrunnlag for videre diskusjon, blant annet ved sammenligning med ressursbruk ved andre institusjoner, brutt ned på de enkelte områdene innenfor administrasjonen.

Likevel er han skeptisk til analysen Rambøll har gjort.

— Anslått innsparingspotensialet basert på en sammenligning med gjennomsnitt er kurant nok på sine premisser, analysen er imidlertid ufullstendig når det gjelder å identifisere årsaker til at HiOA ligger en del over gjennomsnitt - derav min skepsis, sier han i kommentaren.

Et løpende arbeid

Førsteamanuensis Helge Nordahl ved Handelshøyskolen ved HiOA (bildet under) sier på sin side at han synes det er helt greit å ta utgangspunkt i et slikt måltall som Rambøll har satt opp.

— Det er ikke noe i veien for å lage seg et slikt måltall med utgangspunkt i en benchmarking. Det blir en top-down-tilnærming, men så er det viktig å gå gjennom de ulike aktivitetene og se hvilke innsparinger som kan gjøres, bottom-up, og det regner jeg med vil skje, sier Nordahl.

Flere av institusjonene som Rambøll sammenligner HiOA med skal selv gjennom slanking av administrasjonen. Det betyr at snittet neppe er 2,31 i 2019, hvis slankekurene gir resultater.

— At de andre også effektiviserer sier noe om at HiOA har behov for et løpende forbedringsarbeid. Det er greit å sette milepæler, som for eksempel at man skal være  på forholdstallet 2,3 i 2019, men effektivisering er ikke et engangsprosjekt. Det er ikke noe man blir ferdig med, se bare på store bedrifter som DnB og Telenor - de har effektivisering som en løpende aktivitet, sier Nordahl.

Kritiske tillitsvalgte

Flere av de tillitsvalgte ved Høgskolen i Oslo og Akershus har uttalt til Khrono at de er kritiske til metoden Rambøll har brukt for å komme fram til innsparingspotensialet ved HiOA.

Les også: Fagforeningene reagerer på forslag om administrative kutt

Hovedtillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag (NTL) på høgskolen, Anders S. Lyng, sa nylig:

— Disse beregningene baserer seg på tall fra DBH (Database for høyere utdanning) og vi vet lite om hva som skjuler seg bak tallene og hvilket arbeid som utføres. Det vi opplever at det har vært liten vilje til å gå nærmere inn på tallene, sa han.

Akademikernes hovedtillitsvalgte, Anne Thorsen er spesielt kritisk til metoden Rambøll har brukt ved å sammenligne forholdet mellom faglig og administrativt ansatte ved sju universiteter og høgskoler. Sammenligningen (benchmarkingen) viser at HiOA har langt flere ansatte i forhold til faglige enn de andre og må kutte administrasjonen med 22 prosent for å komme på samme nivå som gjennomsnittet av de sju.

—Vi er generelt også skeptiske til et forsøk på benchmarking som utgangspunkt for effektivisering, ettersom det uansett, og kanskje nødvendigvis, ligger en del forbehold i rapportene, sa Thorsen.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS