Debatt

Kunnskap om selvmordsforebygging er relevant for alle

Regjeringen ønsker å innføre enn nullvisjon for selvmord. Her påhviler det universitetene et stort ansvar for å både utvikle og formidle relevant kunnskap.

Universitetet i Agder markerer Verdensdagen for forebygging av selvmord med en konferanse.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

10. september er Verdensdagen for forebygging av selvmord. Ved Universitetet i Agder er denne dagen i flere år blitt markert med en konferanse hvor ledende forskere og andre relevante aktører inviteres inn.

Koronasituasjonen med isolasjon og mer ensomhet legger, slik Khrono tidligere har skrevet om, press på oss psykisk, og slik sett virker dette temaet viktigere enn noen gang. Situasjonen gjør samtidig at vi ikke kan holde denne konferansen fysisk i år, og den blir derfor gjennomført digitalt.

Oppmerksomhet på temaet selvmord er viktig for alle som skal arbeide med mennesker som er sårbare i utgangspunktet eller som befinner seg i sårbare livssituasjoner. Derfor er formidling av kunnskap spesielt viktig for våre studenter i profesjonsutdanninger som skal arbeide med sårbare mennesker. Helsepersonell, politi og andre relevante instanser er invitert. Konferansen er en del av opplæringen til studenter i helse- og sosialfaglige utdanninger.

Vi vet at selvmord er den viktigste dødsårsaken blant unge i Norge.

Sunniva Whittaker

Men denne kunnskapen er relevant for alle studenter og ansatte på våre universiteter. Det å bli student er en overgang som gjør mange av våre studenter sårbare. Mange flytter vekk fra sitt sosiale nettverk og kan føle at de ikke mestrer studenttilværelsen faglig eller sosialt. Vi vet at selvmord er den viktigste dødsårsaken blant unge i Norge. Unge menn synes å være spesielt sårbare.

Kunnskap om forebygging av selvmord er viktig for alle som ferdes i eller arbeider i studentmiljø. Som Norges samskapingsuniversitet står UiA selvfølgelig ikke alene om denne markeringen. Dette gjør vi i samarbeid med organisasjonen LEVE (Landsforeningen for etterlatte etter selvmord og Studentsamskipnaden i Agder. Sistnevnte har i etterkant et tilbud om konkret kursing i selvmordsforebygging hvor studentene lærer hvordan å møte mennesker med selvmordstanker. Fagdagen har også fått godkjenning fra Norsk Psykologforening, Den norske legeforening og Norsk Sykepleieforbund.

Regjeringen ønsker å innføre en nullvisjon for selvmord. En konkret handlingsplan skal legges frem i høst. I motsetning til en rekke andre land, skal ikke nullvisjonen omfatte bare helsevesenet, men hele samfunnet. Alle sektorer må bidra. Her påhviler det universitetene et stort ansvar for å både utvikle og formidle relevant kunnskap.

Powered by Labrador CMS