Debatt ● Sunniva Whittaker (UHR)

Kunnskap for en bedre framtid

Det er viktigere enn noen gang å fremme og fremsnakke forskning og kunnskap, skriver UHR i sitt velkomstbrev til Sigrun Aasland.

Selv om det bare er et drøyt halvår igjen til valget, har vår nye statsråd gode muligheter for å sette sitt preg på utdannings- og forskningspolitikken, skriver forfatteren.
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Universitets- og høgskolerådet ønsker Sigrun Aasland hjertelig velkommen som ny minister for forskning og høyere utdanning. Som medlemsorganisasjon for norske universiteter og høyskoler ser vi frem til et godt samarbeid.

Kunnskap er avgjørende for mennesker og samfunn. Høyere utdanning og forskning gir nye ideer og løsninger. Samfunnet står overfor store utfordringer som må møtes med kunnskap og kompetanse.

Universiteter og høgskoler spiller en avgjørende rolle for utviklingen av samfunnet. Selv om det bare er et drøyt halvår igjen til valget, har vår nye statsråd gode muligheter for å sette sitt preg på utdannings- og forskningspolitikken.

Vi løser samfunnsoppdraget vårt i samarbeid med myndigheter, næringsliv og organisasjoner, nasjonalt og internasjonalt. Universiteter og høyskoler har et spesielt ansvar for å bidra til løsninger på Norges utfordringer.

Satsing på forskning og høyere utdanning er samfunnsbygging og avgjørende for vår felles framtid.

Statsminister Jonas Gahr Støre påpekte i sitt foredrag på Kontaktkonferansen 21. januar at desinformasjon er den aller største trusselen vi står overfor. Motgiften mot desinformasjon og påvirkningskampanjer som har som mål å svekke demokratiet, er en opplyst befolkning som evner å forholde seg kritisk til den informasjonsflommen vi alle utsettes for.

Vår sektor er helt sentral for å utvikle ny kunnskap og kompetanse som samfunnet har behov for, og å beskytte vårt demokratiske styresett. Det er store forventninger til oss — og det bør det være. 

Draghi-rapportens vurderinger av europeisk konkurransekraft er velkjente. Skal Europa hevde seg i konkurransen, må vi investere i utviklingen av nye teknologier. Likeså viktig er Totalberedskapsmeldingens beskrivelse av de komplekse hybride truslene som vi som nasjon står overfor. Verden er blitt mer urolig og usikker. 

Det er viktigere enn noen gang å fremme og fremsnakke forskning og kunnskap. Vi trenger en høyere utdannings- og forskningspolitikk som tar inn over seg de krevende utfordringene vi vil stå overfor i 2025 og i årene fremover.

Powered by Labrador CMS