Ny regjering
Ny statsråd: — Det skal merkes at det er Arbeiderpartiet som styrer denne sektoren
Den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren sier at sektoren vil merke at Arbeiderpartiet styrer skuta.
— Det skal merkes at det er Arbeiderpartiet som styrer denne sektorenm sier Sigrun Gjerløw Aasland (Ap).
Hun fikk tirsdag nøkkelkortet overrakt av avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i Kunnskapsdepartementets lokaler.
Etter tre og et halvt år med senterpartipolitikere ved roret, skal Arbeiderpartiet styre kunnskapssektoren for første gang siden Trond Giske var kunnskapsminister i 2000—2001.
Aasland får med seg Munir Osman Humed Jaber (Ap) som politisk rådgiver. Hvem som blir statssekretær er ennå ikke klart.
Den ferske statsråden gleder seg til å ta fatt på oppgavene som venter.
— Jeg er opptatt av at vi skal ha topp internasjonalt orientert forskning i Norge, som er med på å løse de store samfunnsutfordringene. Vi skal jobbe godt med kompetanse og bruke alle hodene enda bedre. Det er den viktigste ressursen vi har. Og så skal vi sørge for at det er kunnskap og vitenskap som ligger til grunn for debatten og politikken.
Familiære bånd
Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i sin tid som regjeringspartier innført studieavgift for internasjonale studenter og norskkrav for utenlandske forskere.
— Dette er et par avgjørelser som har vært upopulære i sektoren. Når jeg tolker at du ønsker å være enda mer internasjonalt rettet, vil dette være saker som du vil se på?
— Jeg skal sette meg nøye inn i detaljene i sakene, og dette er komplekse spørsmål. Man skal være villig til å justere der det må justeres. For du vil ha gode, varige kunnskapsmiljøer, der folk blir og forsker og utvikler institusjonene videre. Så dette vil vi studere nøye og finne gode løsninger på, sier den nye statsråden.
Aasland er ikke den første i familien som er forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun er niese av den første statsråden som fikk et særlig ansvar for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (SV).
Tora Aasland hadde statsrådsposten i Jens Stoltenbergs andre regjeringsperiode, og var minister fra 2007 til 2012.
— Tora er mitt store politiske forbilde, og det er veldig gøy å få lov til å etterfølge henne. Hun er en av dem jeg måtte ringe til da jeg fikk tilbud om jobben.
Studentenes minister
Sigrun Aasland har en fortid i forgjengeren til Norsk studentorganisasjon (NSO). Hun ledet Norsk Studentunion fra 1999 til 2000, og husker tiden som studentleder godt.
— På den tiden holdt vi på å forberede Kvalitetsreformen, og vi var opptatt av å få universitetene til å bli opptatt av å jobbe fram god undervisning. Det mener jeg vi lyktes godt med, og det har skjedd en stor utvikling siden den gang.
Den ferske statsråden legger til at noen saker fremdeles er like aktuelle som de var den gang.
— Vi jobbet også mye med de samme spørsmålene som de gjør i dag, som studiefinansiering og studentboliger. Her har det skjedd mye bra de siste tre årene. Nå bygges det 5000 studentboliger og studentene har fått 40.000 kroner mer å leve for.
Hun gleder seg til å møte lederen av NSO og ta fatt på oppgavene som studentenes minister.
— Det som tjener studentene, sektoren og landet er mine oppgaver. Det handler om å ha forskning og høyere utdanning som gjør oss så gode som vi kan være som fellesskap. Jeg har allerede vært i dialog med lederen av NSO, og jeg gleder meg til å møte henne og høre hva de er opptatt av, sier Aasland.
Store sko å fylle
Under nøkkeloverrekkelsen takket Aasland Hoel for innsatsen han har gjort som statsråd det siste året, og roste jobben han har gjort for sektoren.
— Oddmund Hoel har gjort en skikkelig god jobb. Jeg har store sko å fylle.
Aasland kommer fra jobben som statssekretær i Klima- og miljødepartementet. Før det har hun vært i ledelsen i miljøstiftelsen Zero, og hun har vært fagsjef i tankesmien Agenda.
Hun har også bakgrunn fra Econ, Norfund, som daglig leder i analyseselskapet Damvad, og har erfaring fra Verdensbanken.
Den nye statsråden er utdannet ved Universitetene i Bergen og Perpignan i Frankrike, og hun har en mastergrad i internasjonal økonomi og konflikthåndtering fra Johns Hopkins University i USA fra 2003.
— I motsetning til Hoel har jeg ikke vært ansatt på en vitenskapelig institusjon i Norge. Jeg har inntil i fjor hatt et styreverv på Universitetet i Agder, som har opphørt. Jeg har selv vært student og tatt en mastergrad, og jeg har studert i utlandet. Det er en viktig erfaring, som jeg håper mange kan få mulighet til, sier hun på spørsmål om sine viktigste kvalifikasjoner i jobben.
— Helt spesielt
Hoel trakk fram det gode samarbeidet hans parti har hatt med regjeringskollega Arbeiderpartiet da han overrakte nøkkelkortet til sin etterfølger.
— På mitt nøkkelkort var utløpsdatoen september 2027, men det utløp dessverre klokken 12 i dag. På ditt kort er utløpsdatoen 4.2.2028, så vi får tro at det holder til da, sa Hoel.
Utenfor Kunnskapsdepartementets lokaler i Kirkegata tok Hoel seg tid til noen siste spørsmål, før han sier farvel med rikspolitikken for denne gang.
— Det siste året som statsråd har vært helt spesielt. Det er et veldig høyt verv å ha, og på mange vis et eventyr hva man opplever gjennom det. Det gir en helt unik posisjon til å kunne påvirke sektoren, men også samfunnsutviklingen og den politiske styringen av landet.
— Hvordan er det å gå ut fra kontoret nå? Er det mer du skulle gjerne skulle oppnådd?
— Jeg har en liste med ting jeg absolutt skulle ha videreført, og jeg tror alle statsråder som gikk av i dag, gjerne skulle ha fortsatt. Men det var helt andre ting som gjorde at det var nødvendig at vi går av.
Ferdig i politikken?
Han innrømmer at han er litt nysgjerrig på hva Arbeiderpartiet vil gjøre nå som de skal ha ansvaret alene.
— Vi har fått gjennomført mye av det vi hadde ambisjoner om, og vi har kommet langt med noen av de saker som vi ennå ikke har tatt helt i mål. For eksempel stortingsmeldingene om fagskolene og forskningssystemet. Det er et arbeid som vi har stått sammen med Arbeiderpartiet om, som det nå blir Aasland sin jobb å følge opp. Vi får se hvordan den nye ledelsen gjør det. Det vil jeg følge nysgjerrig med på.
Hoel er ikke stortingsrepresentant og har heller ikke et høytstående verv i Senterpartiet. Det betyr at karrieren i rikspolitikken var over for denne gang kl. 12 tirsdag.
— Nå er jeg menig medlem i Senterpartiet, og jeg står på tiende og siste plass på listen til Sogn og Fjordane Senterparti. Sånn sett er jeg sikret å ikke komme inn på Stortinget, og jeg har heller ikke meldt meg på i kampen om å få en plass på Stortinget. Nå får jeg se hva jeg skal gjøre. Det blir nok litt fri slik at jeg får summet meg, sier Hoel.