Iran-studenten

Kritisk til at høgskolen gikk til politiet om den iranske studenten

Høgskolen i Østfold gikk til politiet med bekymringsmeldinger om en iransk student. — Pussig dersom studentens aktiviteter ikke har foregått på høgskolen, sier professor Tony Burner.

Professor Tony Burner ved Universitetet i Sørøst- Norge stiller spørsmål ved fremgangsmåten til Høgskolen i Østfold.
Publisert Sist oppdatert

— Dersom studentens aktiviteter ikke har noe å gjøre med ham som student - enten foregår på høgskolen eller i en profesjonspraksis - så har høgskolen fint lite med det å gjøre. Da får studenter og/eller ansatte anmelde ham for det de måtte mene er hatefulle ytringer på fritida, altså som privatpersoner, skriver professor ved Institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Sørøst-Norge, Tony Burner, i en melding til Khrono.

Han reagerer på at Høgskolen i Østfold kontaktet politiet etter at de fikk flere bekymringsmeldinger om en iransk student som nå er siktet for hatefulle ytringer.

Etter at meldingene hans vakte så sterke reaksjoner, har studenten gått ut i en video og beklaget uttalelsene.

Tusenvis burde vært siktet

— Jeg synes det er pussig at høgskolen går til politiet dersom studentens aktiviteter ikke har foregått på høgskolen eller i en profesjonspraksis han tar ved høgskolen, sier Burner.

— Terskelen for å bli dømt for hatefulle ytringer er og skal være høy. Å ha det majoriteten opplever som kvinnediskriminerende meninger er ikke av en slik kategori. I så fall er det tusenvis i Norge som kunne vært sikta, skriver Burner, og fortsetter:

— Jeg regner med siktelsen her gjelder alvorlige forhold. Og at studentens aktivitet har en betydning for hans virke ved høgskolen - enten at det har skjedd på høgskolen eller for eksempel ute i praksis i en eller annen profesjon som han utdanner seg til. Hvis ikke, stiller jeg meg svært undrende til at høgskolen som institusjon reagerer slik.

Høgskolen i Østfold fikk gjennom helgen flere bekymringsmeldinger om innlegg som den iranske studenten har lagt ut på sosiale medier.

Mandag orienterte ledelsen de ansatte om at de har «jobbet med denne saken gjennom helgen og har tett kontakt med rette myndigheter.»

Informasjonssjef ved Høgskolen i Østfold, Tore Petter Engen, ønsker ikke å kommentere kritikken fra Burner.

I et opprop mot den siktede iranske studenten som siden er blitt slettet, stilles det spørsmål ved om studentens atferd er noe Høgskolen i Østfold kan akseptere av sine studenter og om høgskolen vil være ansvarlig for sikkerheten til sine kvinnelige studenter.

Selv kriminelle har rett til utdanning

Professor i biologi ved Universitetet i Oslo (UiO), Kristian Gundersen, er en kjent forkjemper for ytringsfriheten, men han stusser på utspillet til Burner.

— Vi trenger ikke overdramatisere dette. De har mottatt varsler som de har valgt å sende videre til politiet. Man bør nok si ifra til politiet om potensielt straffbare forhold. Man kunne kanskje bedt varslerne gjøre det, sier han.

Et annet spørsmål som har dukket opp i etterkant av siktelsen, er hvorvidt den iranske studenten skal fortsette å være student ved Høgskolen i Østfold.

Her er Gundersen helt klar.

— Man kan ikke utvise studenten for å vise nazihilsen på gutterommet. I Norge har alle rett til utdanning, selv kriminelle.

Han viser til at Anders Behring Breivik er student ved UiO.

– Riktignok er han ikke fysisk tilstede på campus, men jeg tror ikke utestengelse er veien vi bør gå når det gjelder utdanning.

Han legger til at hvis det blir bevist at den iranske studenten er en sikkerhetsrisiko, så blir situasjonen en helt annet, men at det må politiet avgjøre.

Skjermdump fra Twitter som blant annet viser en av videoene den siktede studenten har publisert.

Uskyldig til det motsatte er bevist

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og leder av ekspertutvalget som tidligere i år så på akademisk ytringsfrihet, Anine Kierulf, kjenner ikke til detaljene i saken. Men hun sier på generelt grunnlag at alt man sier i utgangspunktet er vernet av ytringsfriheten.

– Det gjelder også hatefulle ytringer. Men det er klart at ting må tolkes i kontekst. Hva mente han med det og i hvilken sammenheng ble det sagt? Studenters ytringsfrihet er som alle andres så lenge det er innenfor lovens grenser.

Studenten får inntil videre lov til å fortsette sine studier ved Høgskolen i Østfold.

Kierulf sier at høgskolen må behandle studenten på lik linje med alle andre.

– Ifølge norsk rett er han uskyldig inntil det motsatte er bevist. Dersom det han har sagt er ulovlig er det en sak for politiet og ikke en sak for høgskolen, sier Kierulf.

Politi skal gjennomgå materiale

Studenten er blitt avhørt av politiet og ble løslatt fra varetekt tirsdag. Seksjonsleder for etterforskning ved Øst politidistrikt, Geir Aa. Willadsen,sier de nå skal gjennomgå materialet de har fått.

– Gangen videre blir å se på de ytringer han eventuelt har kommet med og verifisere om det eventuelt er vedkommende, sier han.

– Tid og sted vil være et viktig element her. Når har han sagt dette, med tanke på at han er fra et annet land. Hva han eventuelt har sagt i Norge og i utlandet er noe som må belyses, sier han.

– Hvor alvorlig ser politiet på denne saken?

– Siktelsen er for hatkriminialitet, og det er noe politiet prioriterer å etterforske. Så i utgangspunktet ser politiet alvorlig på slike saker.

Powered by Labrador CMS