iran

Student siktet for hatefulle ytringer

Høgskolen i Østfold fikk flere bekymringsmeldinger om den iranske studenten, og kontaktet politiet.

Meldingene studenten ved Høgskolen i Østfold la ut, opprørte det iranske miljøet i Norge og skapte bekymring på campus. Studenten som nå er siktet har vært aktiv i mange meldingsgrupper på sosiale medier der debattantene har vært tydelig mot kvinner i Iran, og bildet (innfelt) skal vise den samme mannen, og er spredd på sosiale medier av meningsmotstandere som har reagert på mannens meninger. Mannens sosiale kontoer er nå slettet.
Publisert Sist oppdatert

Øst politidistrikt bekrefter overfor Khrono at mannen er siktet. Geir Aa. Willadsen, seksjonsleder for etterforskning i Øst politidistrikt, skriver i en e-post til Khrono at politiet har opprettet en straffesak på bakgrunn av en henvendelse fra Høgskolen i Østfold.

«Vedkommende er foreløpig siktet etter straffeloven § 185; for forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig å ha satt frem en diskriminerende eller hatefull ytring, herunder også ved bruk av symboler», skriver han.

Den siktede sitter tirsdag ettermiddag i avhør med politiet.

Høgskolen fikk flere bekymringsmeldinger

Gjennom helgen fikk høgskolen flere bekymringsmeldinger om innlegg som den iranske studenten har lagt ut på sosiale medier.

Innleggene har opprørt det iranske miljøet i Norge.

Mandag orienterte ledelsen de ansatte ved Høgskolen i Østfold om at de har «jobbet med denne saken gjennom helgen og har tett kontakt med rette myndigheter.»

Mannens forsvarer Torgeir Røinås Pedersen har hatt et møte med sin klient.

— Han mener han ikke har gjort noe straffbart og kjenner seg ikke igjen i siktelsen, sier han.

Mannen har bodd i Norge i én måned, ifølge forsvareren.

Høgskolen i Østfold opplyser at han ble tatt opp på et ordinært studieprogram høsten 2022. På grunn av et lavt antall studenter vil de ikke opplyse hvilket studieprogram det er.

Snakket nedsettende om kvinner

Khrono har sett noen av innleggene studenten har publisert. Det er blant annet en video der han snakker på farsi om en episode der en mann fra revolusjonsgarden blir banket opp av demonstranter. Flere av mennene på stedet ber dem slutte å slå.

— Horekjerringen som satt i bilen, sier «slå han, slå han», sier mannen i videoen.

Litt senere omtaler han kvinner som annenrangs mennesker. Han sier at kvinner viser sin "kvinnelige brutalitet" når de får makt.

Mannen har spilt inn en rekke videoer fra fellesområdene i studentboligen der han har bodd, og det ligger fortsatt mange videoer ute i iranske kvinnefiendtlige meldingsgrupper på meldingstjenesten Telegram.

En av dem viser angivelig mannen under et arrangement utenfor det som skal være det iranske parlamentet. Der sier han til en gruppe mennesker at han har et ønske om at alle som er for abort, feminister og folk på venstresiden får en streng straff.

Nazihilsen

Et annet bilde av det som ser ut til å være den samme mannen, ikledd en Burzum-T-skjorte, som gjør nazihilsen, er også delt i sosiale medier. På veggen bak ham henger et hakekors og et bilde av Hitler.

— Mener han at det er han som opptrer i materialet som har blitt sendt til politiet?

— Jeg er ikke kjent med de dokumentene og videoene. Så det kan jeg ikke kommentere, rett og slett, sier forsvareren Torgeir Røinås Pedersen.

Studenten har ifølge hans egen Twitter-konto en bachelor fra et iransk universitet.

Etter at meldingene hans vakte så sterke reaksjoner, har han gått ut i en video og beklaget uttalelsene.

Får fortsette å studere

— Får dette noen konsekvenser for studenten? Eller kan han fortsette å studere som vanlig?

Skjermdump fra Twitter som blant annet viser en av videoene den siktede studenten har publisert.

— Det er det for tidlig for meg å si noe om for øyeblikket. Vi må gjøre de vurderinger som er nødvendige, men det er for tidlig å uttale seg konkret, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

Han utdyper:

— Vi holder alle muligheter åpne. Men det er viktig for oss å finne en balanse. Jeg tenker at dette må foregå i dialog, og vi må se det i forhold til hva politiet kommer fram til. Og så må vi gjøre våre vurderinger internt.

— Det kan tenkes at ansatte og studenter synes dette er ubehagelig?

— Det kan absolutt tenkes. Men vi håndterer de ansatte våre ansatte og studenter i tråd med våre rutiner. Vi har et godt team som jobber med dette. De ansatte og studentene holdes løpende orientert, i den grad det er nødvendig.

Han sier at de ble gjort kjent med og fikk oversendt materiale om studenten fra flere kilder som gjorde dem bekymret. Dette har de overlevert til politiet, sier han.

— Hva gjorde dere bekymret?

— Det var innhold som kan oppleves støtende av ulike årsaker. Det er både knyttet til symbolbruk og andre ting som er på disse bildene.

Det har ikke lykkes Khrono å komme i direkte kontakt med studenten.

Endringslogg 12. oktober 10:57: Gjengivelse av innholdet i den ene videoen er utvidet med flere opplysninger etter at Khrono fikk den oversatt på nytt.

Powered by Labrador CMS