Iran
Ekstremismeforsker: — Han uttrykker seg på en utrolig hatefull og veldig aggressiv måte i videoene
En iransk student er siktet for hatefulle ytringer. Lars Gule mener det gjenstår å se om dette er «gutteromsaktiviteter» eller en genuin ekstremist.
Tirsdag ble det kjent at en iransk student bosatt i Norge er siktet for hatefulle ytringer.
Mannen er student ved Høgskolen i Østfold, som gjennom helgen fikk en rekke bekymringsmeldinger om studentens innlegg på sosiale medier der han blant annet omtaler kvinner som annenrangs mennesker. Et annet bilde som angivelig skal være samme mann, viser ham ikledd en Burzum-t-skjorte foran et hakekors og et bilde av Hitler, mens han gjør en nazi-hilsen.
Burzum er soloprosjektet til den kjente blackmetalmusikeren Varg Vikernes som i 1994 ble dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth og tre kirkebranner.
Ekstremismeforsker Lars Gule har fulgt saken gjennom helgen etter at flere i det iranske miljøet begynte å uttrykke bekymring for den iranske studenten og hans synspunkter. Han forklarer at en del eksil-iranere kjenner på en frykt for at det iranske regimet følger med på dem her i Norge.
— Det er ikke ukjent at regimet følger med på hva eksil-iranere gjør i utlandet. En ting er personlig sikkerhet og frykten for et direkte angrep, den er ikke nødvendigvis så høy med mindre man er en profilert person. Da kan frykten for hva som kan skje med familie og slekt i Iran være en høyst begrunnet frykt.
Ønsker å ha is i magen
Gule sier at det er for tidlig å slå fast om dette er en genuin ekstremist eller om det gutteromsaktiviteter som har blitt offentlig kjent.
– Vi er nødt til å ha is i magen foreløpig. Det er visse ting som tyder på at det kan være genuint. Hvis klippet av at han holder en tale i Iran og viser nazi-hilsen der, er reelt, har han demonstrert sin ekstremisme i full offentlighet. På den andre siden kan dette være bilder og videoer ment for en liten kompisgjeng, som nå har blitt hacket og spredt. Det er mange muligheter. Uansett er det helt ekstremt, sier Gule.
— Derfor er det viktig at politiet er på saken og kommer til bunns i dette. Og honnør til politiet for resolutt reaksjon i denne mulige hatkriminalitet-saken.
— Hjelpeløse
Det har vært voldsomme protester i Iran siden 22 år gamle Mahsa Amini døde etter tre dager i det såkalte moralpolitiets varetekt i midten av september. Politistyrken har som oppgave å passe på at kvinner overholder landets strenge lover for kvinners kleskode, blant annet at de bruker hodesjal.
Myndighetenes respons på demonstrasjonene har fått massiv kritikk internasjonalt, og dødsfallet har utløst demonstrasjoner verden over.
95 personer ble anholdt av politiet under demonstrasjonen ved Irans ambassade i Oslo i slutten av september. Ni av disse ble pågrepet for skadeverk og vold mot politiet.
Den iranskfødte forfatteren og spaltisten Mina Bai forklarer at Amini-dødsfallet har opprørt mange i det iranske miljøet i Norge.
— Mange har familie i Iran og de følger tett med på nyhetene fra hjemlandet. Det er sterke følelser og engasjement, samtidig som vi føler oss hjelpeløse her.
Slo ned som en bombe
Gule har sett en del av innholdet studenten har lagt ut og fått korte oversettelser fra farsi til norsk. Han snakker ikke selv språket selv og tar forbehold om det når han uttaler seg.
— Han uttrykker seg på en utrolig hatefullt og veldig aggressiv måte i videoene. De ekstreme holdningene er særlig rettet mot iranske kvinner. Bildene som er lagt ut er det uklart om han har lagt ut selv eller om han har fått hacket lukkede kontoer, men de viser at han kan være både satanist og nazist, sier Gule.
Bai forteller at det slo ned som en bombe i det iranske miljøet i Norge at en iransk student bosatt her hadde denne typen holdninger.
— Det er veldig skremmende, ikke bare for eksil-iranere, men også for nordmenn. Særlig kvinnene ble urolige for at en slik person bor i nærområdet. Jeg ble også redd fordi han snakker om kvinner på en veldig foruroligende måte.
Gule sier at den mulige kombinasjonen av satanisme og nazisme er uvanlig, men ikke unik.
— Det er et fenomen kjent som The Order of Nine Angles som selv ytterliggående nazister rynker på nesa av fordi de omfavner ekstremt sadistisk vold. Om denne studenten vet noe om dette, aner vi foreløpig ikke. Gule legger til at høyreekstremisme ikke er hans spesialfelt.
Skal fortsette å studere ved høgskolen
Den siktede studenten ble avhørt av politiet i tirsdag.
— Han har fastholdt at han ikke har gjort noe straffbart og har gitt en forklaring på det, sier hans forsvarer Torgeir Røinås Pedersen, men ønsker ikke å nærmere inn på det.
Han opplyser at studenten har tilbrakt et døgn i varetekt og ble løslatt onsdag.
— Skal han fortsette å studere ved høgskolen?
—Ja da, det skal han gjøre.