svindel 

Kriminelle kapret vitenskapelig tidsskrift

Kapring av vitenskapelige tidsskrifter kan føre til identitetstyveri og økonomisk svindel. I fjor ble tidsskriftet SJIS kapret av kriminelle.

Navnet på det kaprete tidsskriftet var identisk. Det hadde et domenenavn som nesten var det samme. Det lød autentisk. Kaprerne kopierte inn alt innholdet deres for at det skulle se ekte ut.
Publisert

Det er Universitetet i Oslos (UiO) forskningsmagasin Apollon som forteller at tidsskriftet Scandinavian Journal of Information Systems (SJIS) ble kapret av kriminelle februar i fjor.

Navnet på det kaprete tidsskriftet var identisk. Det hadde et domenenavn som nesten var det samme. Det lød autentisk. Kaprerne kopierte inn alt innholdet deres for at det skulle se ekte ut.

Dessuten stjal kaprerne ISSN-nummeret deres, som gjorde at det fikk innpass i forskningsdatabasen Scopus.

— Da blir det kaprete tidsskriftet oppfattet som et legitimt tidsskrift. Det gjør det mulig for datakriminelle å lure godtroende forskere til å publisere forskningen sin hos dem i stedet, sier redaktør for tidsskriftet, Sune Dueholm Müller ved Universitetet i Oslo, til magasinet.

Omfattende opprydning 

Når de kriminelle har klart å stjele ISSN-nummeret og lurt både algoritmer og databaser, vil Google Scholar, som er Googles egen søkemotor for vitenskapelige artikler, og det europeiske forskningsnettverket ResearchGate automatisk akseptere de falske artiklene.

Müller forteller at det har vært en omfattende opprydningsjobb, blant annet for å få Google til å fjerne innhold.

Nesten et år senere har tidsskriftet hans fortsatt problemer.

— Kapringen er en trussel mot den vitenskapelige og akademiske integriteten. Den skader omdømmet til det ekte tidsskriftet, fører til økonomisk svindel, identitetstyveri og ødelegger ryktet til forskerne, sier Müller, som er førsteamanuensis ved Institutt for informatikk ved UiO.

Flere forskere ved universitetet advarer om at kunstig intelligens (KI) gjør det svært lett for kriminelle å kapre tidsskrifter og produsere falske forskningsresultater.

Powered by Labrador CMS