gunnerusbiblioteket

Kraftige reaksjoner på at historisk bibliotek kan bli stengt for brukerne

NTNU-studenter protesterer mot forslag om at Gunnerusbiblioteket i Trondheim ikke lenger skal være et åpent bibliotek for alle. Totalt kan fem av NTNUs fysiske bibliotek forsvinne.

Gunnerusbiblioteket i Trondheim kan opphøre som et åpent bibliotek for studenter, forskere og andre brukere.
Publisert Sist oppdatert

«Bevar Gunnerusbiblioteket for fremtiden», heter et opprop som studenter fra ulike fagmiljø har tatt initiativet til. 

Studenter fra blant annet arkeologi, kulturminneforvaltning, klassiske fag og historie advarer mot at det tradisjonsrike biblioteket vil bli stengt for studenter og allmennheten. I stedet frykter de at biblioteket ender med å bare bli et lager for boksamlingene, og kun være åpent etter spesiell avtale, skriver de i oppropet. 

Gunnerusbiblioteket er det eldste vitenskapelige biblioteket i Norge. Det ble stiftet i 1768 og er oppkalt etter vitenskapsmannen og biskopen Johan Ernst Gunnerus. Det holder til på Kalvskinnet i Trondheim. 

Økt digitalisering

Det er rapporten «Veikart fremtidens bibliotek»,  som får studentene til å protestere. 

NTNU Universitetsbiblioteket trenger å styrke økonomien, samtidig som de mener at bruken av bibliotektjenestene og samlingene er blitt mer digital. 

I rapporten står det at nasjonale og internasjonale trender viser atU universitetsbibliotekene står overfor store flere endringer. Den største er digitalisering, der utviklinga går i retning av færre boksamlinger og flere digitale kilder. 

I perioden 2025—2026 anslår Universitetsbiblioteket at de må spare 25—30 millioner kroner. 

For å få til dette, foreslår arbeidsgruppa blant annet at de åpne samlingene til Gunnerusbiblioteket blir flyttet til Lysholmbiblioteket som også ligger på Kalvskinnet (anbefalt modell B i rapporten). Siden førstnevnte har spesialsamlinger vil det være dyrt å fortsette som før. Et åpent bibliotek krever bibliotekskranke og mer vakthold. 

I framtida blir da Gunnerusbiblioteket et lager for fellesmagasin og spesialsamlingene. Hovedfunksjonen er å oppbevare og tilgjengeliggjøre materiale. Brukere betjenes i mindre grad og tilbyr ikke fysiske bibliotektjenester. 

Ved å flytte fagbiblioteket foreslår arbeidsgruppa at Gunnerusbibliotekets lokaler kan brukes til formidlingsaktivitet i samarbeid med NTNU Vitenskapsmuseet. 

En lesesal skal fortsatt opprettholdes. 

— Trenger levende fagmiljø

Samlet sett vil modell B føre til at fem av NTNUs fysiske biblioteker forsvinner. 

I oppropet skriver initiativtakerne:

«Det er ikke nok å ha ting liggende i magasin. Vi trenger å ha et levende fagmiljø rundt samlingene med folk som er interesserte i dem, som har kompetanse til å lese dem og bruker dem aktivt til både forskning og formidling.»

220 personer har så langt undertegnet oppropet. 

En student skriver i oppropets kommentarfelt:

«Litteraturen min er ikke tilgjengelig andre steder. Så mange flinke ansatte her. Ikke mist de.»

— Best mulig tilgjengelig

Historiker Ida Bull skriver:

«Gunnerusbiblioteket er også et vitne om framveksten av opplysningstanken på 1700- og 1800-tallet og ønsket om å utbre kunnskap og vitenskapelig tankegang. Overføringen av samlingene fra DKNVS til staten/universitetet hadde som forutsetning at samlingene fortsatt skulle være lokalisert på Kalvskinnet, med faglig kompetent personale dedisert til disse samlingene. Hensikten med dette må være at samlingene skal være best mulig tilgjengelig for forskere, studenter og allmennheten.»

Fryktet stenging

Det har generelt stormet rundt Gunnerusbiblioteket de siste årene. Det førte til demonstrasjoner da biblioteket ble stengt for å sikre spesialsamlingene etter et innbrudd. Allerede da fryktet demonstrantene at biblioteket ville bli stengt. Så ble det oppdaget asbest, med fare for eksponering, som igjen førte til langvarig stenging. 

Nå er rapporten ute på høring før NTNU bestemmer seg for hva som skje med Gunnerusbiblioteket og de andre bibliotekene som utgjør NTNU Universitetsbibliotek. 

Powered by Labrador CMS