Verden ser til trondheim

Koronatest-suksess for NTNU

— Samfunnsoppdraget vårt er å utføre forskning som kommer folk til gode, sier NTNU-professor Magnar Bjørås om den NTNU-utviklede koronatesten.

Forskere ved NTNU og St. Olavs hospital har utviklet det som tilsynelatende er en svært sensitiv test for å avdekke covid-19-sykdom.
Forskere ved NTNU og St. Olavs hospital har utviklet det som tilsynelatende er en svært sensitiv test for å avdekke covid-19-sykdom.
Publisert

Land over hele verden ser nå til Trondheim og nærmere bestemt NTNU og St. Olavs hospital i kampen mot koronaviruset, meldre NTNU i en pressemelding torsdag.

— Samfunnsoppdraget vårt er å utføre forskning som kommer folk til gode, sier professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, Magnar Bjørås, til NRK.

Fakta

NTNUs koronatest

  • Etter at en prøve er tatt fra pasientens nese eller svelg, sendes den til et laboratorium for analyse. Her starter totrinnsmetoden til NTNU.
  • Første trinn er å blande prøven med en kjemisk løsning. Da blir overflaten av viruset ødelagt. Slik frigjøres arvestoffet og blir liggende og sveve fritt i væsken.
  • Andre trinn er å skille ut arvestoffet, slik at det kan analyseres. Noen ørsmå magnetiske kuler har blitt utstyrt med et tynt lag av et stoff som binder seg til arvestoffet. Disse tas så opp i løsningen. Etter en stund kan de ved hjelp av en magnet på utsiden av reagensglasset, trekke ut kulene med arvestoffet.
  • Deretter tas en PCR-analyse, som identifiserer om prøven inneholder koronavirus eller et annet virus eller bakterie.


Kilde: NRK, NTNU

Samfunnsoppdraget Bjørås sikter til er koronatest-prosjektet som helt siden mars har foregått ved NTNU og St. Olavs hospital i Trondheim, og som nå har spredd seg utover landegrensene.

Bjørås tror at spredningen av teknologien kan bidra til å redde liv. Arbeidet med testen startet allerede i mars. Les mer om det i Khronos artikkel fra 30. mars.

Se faktaboksen for mer informasjon om selve testen.

Har solgt en million tester

NTNU-testen avdekker om det er koronavirus i en prøve som er tatt med pinne i en pasients nese eller svelg, og på to ulike laboratorier i Trondheim lager forskere nå 1,2 millioner koronatestsett i uken.

I løpet av den siste tiden har sykehus rundt omkring i Norge fått levert fem millioner slike tester, ifølge NRKs artikkel.

I tillegg har NTNU solgt rundt en millioner tester til India og Danmark, og flere andre land i Europa, Asia, Afrika og Amerika ser nå til Trondheim i kampen mot viruset.

Se NTNUs video om covid-19-testen nederst.

— Ikke viktig å tjene met mulig penger

NTNU selger ikke koronatester for å tjene seg rike, understreker prosjektleder ved NTNU Technology Transfer, Tonje Steigedal, som er ansvarlig for kommersialiseringen av covid-19-testen, som beskrives som svært sensitiv og som kan avdekke sykdom selv i prøver med lite virus.

— Det viktigste for oss er å få det ut, ikke å tjene mest mulig penger, sier Steigedal til statskanalen.

— Dette er god bruk av skattebetalernes penger, sier professor Magne Bjørås.

Samtidig som verden drar nytte av NTNUs nybrottsarbeid, fortsetter jobben på fire laboratorier i Trondheim. To av dem produserer koronatestene, ett kvalitetssikrer dem og ett forsker videre, fremkommer det av NRKs artikkel.

Powered by Labrador CMS