Arendalsuka

Koronakrisen stopper Arendalsuka

Arendalsuka er avlyst i år av smittehensyn. NTNU hadde planlagt storsatsing, men er ikke overrasket over avlysningen.

Arendalsuka er avlyst i år på grunn av koronakrisen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arendalsuka tok avgjørelsen om å avlyse sammen med smittevernoverlege i Arendal kommune, Preben Aavitsland.

Aavitslands klare vurdering er at Arendalsuka ikke lar seg gjennomføre i 2020.

— I månedene som kommer vil det fortsatt være viktig å holde smitten under kontroll. Selv om regjeringen skulle oppheve forbudet mot arrangementer, vil lokale arrangører være nødt til å gjennomføre risikovurderinger fremover. Arendalsuka har mange tilreisende fra hele landet og samler flere tusen deltakere hver dag, også personer som er i risikogruppene. Folk møtes ansikt til ansikt, ofte i små lokale, sier han i en pressemelding fra Arendaldsuka.

I fjor hadde Arendalsuka 1261 arrangementer, i tillegg til minglefester og uformelle møter av ymse slag, de fleste av dem tettpakket med folk.

NTNU: Synd, men forståelig

NTNU hadde planlagt enda større tilstedeværelse i år enn i fjor. I tillegg til samarbeidet universitetet har hatt gjennom flere år med Sintef, var det planlagt å leie et telt hele uka sammen med Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, UiT Norges arktiske universitet og NMBU, fikk Khrono opplyst nylig. Alle planer var imidlertid satt på vent i påvente av en avklaring fra Arendalsuka.

Rektor Anne Borg ved NTNU sier nå til Khrono at det er synd, men forståelig, at arrangementet blir avlyst.

— Arendalsuka er en fin og veldig viktig møteplass for NTNU, for møter mellom politikere, interesseorganisasjoner og akademia om dagsaktuelle saker og viktige samfunnsspørsmål. Det er derfor synd at arrangementet blir avlyst. Når det er sagt, har NTNU vært forberedt på at avgjørelsen om avlysning ville komme, gitt situasjonen. Vi har derfor stor forståelse for beslutningen, og vi gleder oss allerede til å møtes igjen under Arendalsuka i 2021, sier Anne Borg.

Khrono får opplyst at NTNU har gjort en foreløpig gjennomgang av avtaler som er gjort i Arendal, og den viser at avlysningen ikke vil ha store økonomiske konsekvenser for NTNU.

Neste Arendalsuke er nå planlagt til 16. – 20. august i valgåret 2021.

Anne Borg, rektor ved NTNU. Foto: Leikny Havik Skjærseth

200 UH-arrangementer

Universitets- og høgskolesektoren sto alene for rundt 200 arrangementer under fjorårets Arendalsuke.

Universitetet i Oslo (UiO) stilte med rundt 100 medarbeidere, de fleste forskere, og universitetet leide både i 2018 og 2019 veteranskipet MS «Sunnhordland» som ga UiO scener for arrangementer og overnatting for sine.

Også NTNU og Universitetet i Bergen (UiB) hadde leid skip; NTNU veteranskipet MS «Sandnes», mens UiB stilte med det staselige seilskipet «Statsraad Lemkuhl», som ble seilt fra Bergen med med rundt 80 passasjerer, ombord, blant dem cirka 20 fra universitetet, et par politikere og resten fra næringslivet.

UiO: Små økonomiske konsekvenser

I år hadde ikke UiO booket skip, opplyser direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Berit Kolberg Rossiné. Hun sier at avlysningen ikke får noen særlige økonomiske konsekvenser for dem.

— Vi har bestilt noen tjenester og er i dialog med leverandørene om det blir noen kostnader. Det vil uansett ikke bli mye, sier hun i en epost til Khrono.

— Hva tenker dere om avlysningen?

— Selve verdien av Arendalsuka er den fysiske møteplassen med mange aktører i tillegg til alle temaene og diskusjonene forskerne våre deltar i. Vi er lei oss for at det ikke blir i år, men vi deltar løpende i offentligheten, i media og særlig i flere digitale kanaler, for å bidra til kunnskapsbaserte debatter. Dette vil fortsette. I tillegg er vårt fokus å skape en god studiestart for nye studenter og dette krever ressurser vi nå kan omprioritere fra arbeidet med Arendalsuka, sier hun og legger til at de ser fram til Arendalsuka neste år.

Statsraaden var opptatt

UiB hadde heller ikke fått booket seg skip i år, da seilskipet «Statsraad Lehmkuhl» etter planen skulle på oppdrag annet sted i verden. Det opplyser Tor Godal, kommunikasjonsdirektør ved UiB.

— Vår tilstedeværelse var ellers planlagt i omtrent samme omfang som tidligere. Hva som påløper av kostnader tross avlysning, må vi få komme tilbake til, sier han i en epost til Khrono.

God stemning og tett med fol under Arendalsuka.

Aldri aktuelt med digital uke

– Det var ingen vei utenom. Rådene fra kommuneoverlegen var helt klare, sier leder av hovedprogramkomiteen, Harald Stanghelle til Agderposten (for abonnenter).

Han understreker at det aldri var aktuelt å lage en «Arendalsuka light».

– Arendalsuka er jo oppskriften på tett kontakt mellom mennesker. Det er hele meningen rundt den politiske uka. Derfor tror jeg det er helt klart for de fleste at det måtte bli avlysning.

Ordfører Robert Cornels Nordli, som er leder av Arendalsukas råd, beklager ulempene avlysningen får.

— Vi er veldig lei oss for de ulempene avlysningen får for arrangører, deltakere og samarbeidspartnere, og ikke minst for de konsekvenser det får for Arendal by og næringsliv. Arendalsuka er viktig for næringslivet i sentrum, sier han.

Arendalsuka arbeider nå sammen med NRK for at partilederdebatten kan sendes som planlagt fra Arendal i 2020.

Powered by Labrador CMS