Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Stor kunstsatsing: Skal bruke 125 millioner på kunst i nye campusbygg Fram mot 2030 er det satt av nær 125 millioner kroner til kunst i 11 nye byggeprosjekter ved universiteter og høgskoler.
Regjeringa sitt styringsproblem er vår hovudverk Når regjeringa girar finansieringssystemet meir inn mot studiepoengproduksjonen, overlèt dei stort sett dimensjoneringa av utdanningskapasiteten til institusjonane sjølve. Her står konfliktane i kø.
Regjeringen bør snarest mulig gå for en operasjon «Erase and Rewind» Man burde kunne forlange at den retning og de tiltak som er igangsatt under de forrige to ministre ble reversert midlertidig. La oss gå to skritt tilbake og tenke oss godt om, skriver Øyvind Brandtsegg i et skråblikk på sektoren.
43 varsler om seksuell trakassering i 2023. UiO-rektor frykter underrapportering Ved 20 universiteter og høgskoler kom det inn 46 varsler om seksuell trakassering i fjor. — Er det underrapportering, spør rektor Svein Stølen.
Slik blir nytt stipend for internasjonale studenter I dag får universiteter og høgskoler beskjed om hvordan ny stipendordning blir for 200 internasjonale studenter over toårsperioder. — Altfor lite, sier studentleder Oline Sæther.
Mindre topp-ned organisering er nødvendig for Høgskulen på Vestlandet HVL har for mange leiarar, for mykje sentraladministrasjon, og for lite ressursar ned i fagmiljøa, meiner professor Stein Joar Hegland.
Kraftig vekst i sykefraværet etter pandemiårene Sykefraværet ved universiteter og høgskoler har i snitt økt med 20 prosent fra 2021 til 2022. Oppsving av influensa og forkjølelse etter pandemien får mye av skylden.
Universitet og forskningsinstitutt går i tospann Universitetet i Oslo og Norsk Regnesentral satser på samarbeid i kampen om forskningsmidler. En ny avtale gjelder også bidrag i undervisning.
Borten Moe om finansiering: — Det blir en endring fredag Før Utsynsmeldingen legges frem fredag varsler forsknings- og høyere utdanningsministeren endringer i finansieringen av UH-sektoren. Han tror ikke forslag til omprioriteringer mellom utdanninger vil smerte veldig.
Unyansert sutring fra instituttsektoren Det er liten tvil om at universitets- og høgskolesektorens produksjon av høyt utdannede kandidater er vesentlig viktigere for innovasjon enn instituttsektorens bidrag, skriver Knut H. Sørensen.
Grunnleggende forskning er ikke vinneren Rapporten fra Forskningsrådet om Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene, referert til i Khrono mandag, gir et uriktig bilde av utviklingen av balansen mellom grunnleggende og anvendt forskning, skriver UiO-rektor Svein Stølen og prorektor Åse Gornitzka.
Forskningsrådets tall viser at anvendt forskning taper Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene går i favør av grunnleggende forskning og utviklingsmidler i næringslivet. Vekten på anvendt forskning avtar betydelig, heter det i et notat fra Forskningsrådet.
0,3 prosent i budsjettvekst Universiteter og høgskoler får ikke rammekutt, korrigert for prisvekst øker rammen med 0,3 prosent.
Abid Raja: – Regnskapet går ikke opp. Hva skal man gjøre mindre av? Abid Raja (V) gikk rett i strupen på statsråd Ola Borten Moe (Sp) under en paneldebatt om forskning.
Har du en plan, Borten Moe? Det er snart ett år siden Ola Borten Moes løfte om å få midlertidigheten ved universiteter- og høyskoler på nivå med arbeidslivet for øvrig. Har han en plan?
Stor bekymring for statsbudsjettet. Planlegger for kutt I universitets- og høgskolesektoren er det uro i forkant av framleggelse av statsbudsjett og ny langtidsplan for forskning og høyere utdanning.
Er det på tide å tenke nytt om universitetspedagogiske kurs? Obligatoriske universitetspedagogiske kurs ble innført som svar på kvalitetsreformen i høyere utdanning, men hvor godt svar er det egentlig?
Fagfolka vet best, til og med bedre enn Høyre Tre mål med tillitsreformen: Mer tid til hovedoppgavene. Mindre byråkrati. Mer tillit til utdanningssektoren.
Digitalisering ennå en uutnyttet verdi Digitalisering og IT må ses som en del av forskning og utdanning, ikke bare som et virkemiddel og en administrativ ressurs i seg selv, mener IT-direktør Ketil Are Lund.
Strykkarakter til Ola Borten Moe «Statsråden har overtala meg og mine medstudentar om at han ikkje er oppteken av verken studentanes meiningar eller sektorens integritet.»
Endelig blåmandag. Forskningsfiendtlig budsjett og en sektor i krise Signalene fra revidert nasjonalbudsjett peker mot en en fremtid hvor forskning høvles ned og formidling nedprioriteres med utslag i Zoom-forelesninger fra stua, skriver Tony Sandset.
Nå går det på tilliten løs Mens regjeringen har varslet tillitsreform, nærmer det seg gjensidig mistillit i kunnskapssektoren.
Utviklingsavtaler løser ikke styringsutfordringene i akademia Styringsmeldingen, Hatlen- og Kierulf-utvalget har pekt på utviklingsavtalene som løsningen på hvordan universiteter og høyskoler skal styres og finansieres. Det er ikke en god løsning.
Kan universitetene ta et større ansvar for norskopplæring av flyktninger? Dersom det skal skje, vil det kreve både praktiske og politiske grep, og endringen har potensielle baksider for kommunene, skriver forskere.
Kan utenlandske forskere bli en trussel mot vår sikkerhet? Vi er helt avhengig av utenlandske forskere for å sikre kompetanse Norge trenger, men utgjør de en sikkerhetsrisiko?
Bare halvparten av de vitenskapelige ansatte har faste stillinger Eftedal-saken er en påminnelse om hvor sterke hindringer det finnes for faste ansettelser i forsknings-Norge. Det er på tide med en ærligere og grundigere debatt om hvordan vi bekjemper midlertidighet.
Trenger universitetene direktører? Samtidig som antallet direktører er høyt, og deres lønnsnivå er høyere enn de vitenskapelig ansattes, bidrar direktørene sjeldent eller aldri til universitetenes kjerneområder: forskning, forskningsbasert undervisning og formidling.
Finnes det en permanent løsning på midlertidighetens gordiske knute? «Midlertidighet vil ikke forsvinne ene og alene gjennom at flere forskere ansettes i fast stilling, det vil møte oss igjen når nye forskere får fast ansettelse», skriver Kenneth Ruud.
Mye kritikk, men lite lytting i akademia Akademikere kan bli bedre på å erkjenne feil og vise større nysgjerrighet for hverandres meninger, mener professor Hilde Gunn Slottemo.
Hvor fri er kunnskapen? Forskere er forskere verst. Sår tvil om hverandres faglighet, menneskesyn eller moral, ifølge studie fra Institutt for samfunnsforskning.
Hvem vil være tillitsvalgt? Forskerforbundet ved Nord universitet sliter med å finne kandidater til halve styret og hovedtillitsvalgt. «Dette er demokratisk tørke. Dette må vi snakke om», mener innleggsforfatterne.
Støtte til forskere og stipendiater i Ukraina Bildene og nyhetsreportasjene fra Ukraina har sjokkert oss alle. Det utenkelige har skjedd. Det er igjen aggresjonskrig i Europa. Et suverent europeisk land invaderes. Rett foran øynene våre.
Har redaktøren i Khrono mistet sin språklige og (etiske) vurderingsevne? Khrono skriver: Kunnskapsavisen Khrono søker erfaren nyhetsjeger (to stillinger, en i Oslo og en i Trondheim).
Skal vi kaste ut Facebook? Potensielt alle som studerer i Norge får delar av sin aktivitet registrert av teknologiselskap som Facebook, utan at dei veit kva selskapa nyttar slike data til, skriv Wiggo Hustad.
Deling av data blir lettere — Vi oppfordrer forskere ved alle institusjoner til å ta i bruk Sikt sin digitale løsning for forskningsdata og Surveybanken når løsningen er klar til bruk mot slutten av året.
Avvikling av publiseringsindikatoren er avbyråkratisering på sitt beste Før vi diskuterer om publiseringsindikatoren skal avvikles, må vi bli enige om hva den er.
Var är de konstnärliga utbildningarna på väg? — Frågan om den konstnärliga praktikens status som utgångspunkt och målsättning inom högre konstnärlig utbildning är beroende av att egenarten kan bibehållas samtidigt som ramverk och tendenser tillkännages.
Akademias mentale midlertidighet – Vi trenger en politikk i universitets- og høgskolesektoren som forebygger mentale helseproblemer, heller enn å drive med brannslokking etter at skaden allerede har skjedd.
Digital undervisning: Fagene må komme først — Uten fagene og studentenes læring som premissgrunnlag, blir diskusjonen om digitalisering av undervisningen innholdstom, skriver professor Sten Ludvigsen.
Systemsvikt og midlertidighet Opp mot en femtedel av ansatte i høyere utdanning er i samme prekariat som Ingrid Eftedal, skriver Tord Mjøsund Talmo.
Strømpriskrisen rammer universitetene også — Skal universitetene spare seg selv og samfunnet for energisløsing krever det reelle investeringer.
Norge trenger en mer mangfoldig universitetssektor — Manglende strukturelt mangfold svekker evnen til fleksibilitet når prioriteringer endres og utfordringer eller muligheter dukker opp.
Har høyere utdanning blitt sentralisert? Skygger Nesnas nedgang, fall og gjenoppstandelse for en forståelse av om universitets- og høgskolesektoren egentlig er sentralisert? Svaret er – ikke helt uventet – sammensatt.
Universiteter trenger strategier, ikke handlingsplaner UiT-ledelsen inviterer til en strategi-debatt om hva universitet skal satse på, men strategier er ikke en liste over satsningsområder eller tiltak, men fortellinger.
Det er ingen skam å droppe kravet om to sensorer Studentene risikerer nå å få et antall undervisningstimer som ligger langt under minstemålet for det som er forsvarlig, mener Tor Egil Førland, instituttleder ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo.
Mot et helhetlig system i høyere utdanning Regjeringen og stortinget må nå realisere en satsing på høyere yrkesfaglig utdanning som står i et rimelig forhold til den satsingen på universitets- og høgskoleutdanning som har pågått i drøyt femti år.
Grunnforskning har hatt god vekst — Etter vårt syn er det ikke primært grunnforskning, men den samla forskningsinnsatsen som må rustes opp, skriver Lars Holden og Tanja Storsul i Forskningsinstituttenes fellesarena.
Tid for en sterkere forskningsallianse Forskningen skal løse de store samfunnsutfordringene og hjelpe Norge gjennom det grønne skiftet, men taper budsjettkamp etter budsjettkamp. I 2022 må forskningslobbyen bli sterkere.
Vår sektors fremtid endres dramatisk — Det er urovekkende at regjeringen velger å nedprioritere høyere utdanning og forskning, skriver styreleder i Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker i sitt nyttårsinnlegg.
Jeg ønsker frie studenter og en grundig debatt om akademisk frihet — Når regjeringen gjør sine prioriteringer, håper jeg at den ser hen til en hel generasjon unge mennesker som har fått studietiden sin amputert, skriver Nokut-direktør, Kristin Vinje, i sitt ønske for det nye året.
24 toppers ønsker for 2022 Topper i kunnskapssektoren ønsker liv og røre, normalisering, et stikk i armen, saklig motstand, respekt - og mye mer for 2022.
Stans gratisarbeidet for grådige tidsskriftsforlag I en tid med stramme budsjetter bør både Riksrevisjonen og alle ledere i universitets- og høgskolesektoren interessere seg for sløseriet av midler som går til overprisede tidsskrifter.
Forskningens framtid ved USN Universitetsledelsen ved Universitetet i Sørøst-Norge deltar ikke i noen krig mot grunnforskningen.
Striden om arbeidstida Det er ikkje fyrste gongen enkelte observatørar forenklar om lønnsarbeidaranes interessekamp frå tribuneplass, slik sosiologiprofessor Ole Johnny Olsen gjer, skriv Anders Folkestad.
De brutte løfters regjering Regjeringens håndtering av gjenopprettelsen av Høgskolen i Nesna signaliserer lite handlekraft på feltet høyere utdanning.
Det handler om forandringen Når 80 prosent av søkerne på faste stillinger ved norske universiteter er utenlandske, er det klart at en må sette noen intelligente grenser av gode, samfunnsmessige grunner, mener Jostein Gripsrud.
Forskerne jobber stadig mer, men har mindre tid til å forske Økende internasjonalisering er en viktig faktor for økt arbeidstid blant forskere.
Feil fokus i arbeidsmiljøundersøkingar — Dersom det er ein slik sutrete og nærsynt mentalitet departementet og styra ved universiteter og høgskuler tiltrur oss, så er det uttrykk for ei urovekkande infantilisering av tenkande fagmenneske i akademia
Nye normer for autonomi Å hevde at det er en inngripen i universitetenes selvstendighet at lokaliseringsspørsmål ligger hos Stortinget, har et visst preg av å rope ‘ulv, ulv’ – og det bør man være varsom med når Senterpartiet er i regjeringsposisjon.
Samfunnet trenger fri forskning og uavhengige universiteter En åpning for at enkeltbeslutninger om campusnedleggelse og profesjonsstudier behandles og avgjøres i Stortinget, vil kunne gi en sterkt politisert styring av en sektor som trenger autonomi.
Hvem våger å kritisere systemet? En universitetspolitisk debatt hvor bare de vellykkede deltar kan usynliggjøre sektorens mest problematiske sider.
Samiske språk i ei ny tid Til tross for nye forslag til endringer i Sameloven og Opplæringsloven hvor samiske rettigheter anerkjennes i stadig økende omfang, er det akutt mangel på språklærere i alle de samiske språkene.
Norge trenger en forsknings- og høyere utdanningsminister Universitets- og høgskolerådet (UHR) forventer at en ny regjering fortsatt prioriterer høyere utdanning og forskning, og sørger for en egen statsråd som ivaretar sektoren.
Særnorske universitetsregler må fjernes — Dagens regelverk for universitetsgodkjenning er merkverdig, det er særnorsk, og det har ikke med kvalitet å gjøre.
Finansieringsutvalget trenger nytt mandat og bredere sammensetning — Vi finner det bemerkelsesverdig at et finansieringsutvalg ikke skal se på helheten i forsknings- og utdanningssystemet når dette har blitt etterlyst gjentatte ganger.
Midlertidighet er en trussel mot den akademiske friheten Man kan anta at økningen i midlertidighet i akademia fører til en utvikling hvor stadig flere får en stadig mer usikker tilknytning til denne sektoren.
Uryddige arbeidsforhold ved universitet og høgskoler Det er forsiktig sagt mye å ta tak i for å få ryddige og ordentlige forhold rundt arbeidstid, undervisnings og forskningstid i UH-sektoren.
Rødgrønn valgseier – hva nå for universiteter og høgskoler? — Min tillit til Ap, Sp og SV er ikke påfallende stor når det gjelder viljen til å skape politiske rammebetingelser som setter oss i stand til å gjøre jobben vår på en bedre måte, skriver Arve Hjelseth.
Høyresidens nedbygging av høyere utdanning Det vi trenger for å verne om universitetenes uavhengighet og fremtid er et politisk skifte!
Minikvalifikasjoner til stort besvær Fleksible utdanninger har flere potensielle gevinster, men er det en ønsket utvikling?
Mangfold må bli mer enn et «buzzword» Jeg etterlyser en grundig refleksjon rundt hva vi mener med mangfold og et klart fokus på praksis som kan kobles til dette.
«Å gjennomføre en doktorgrad er ikke den eneste måten å oppnå rektorkompetanse på» Vi må unngå å ekskludere gode kompetente søkere som har utvikla kompetansen sin på andre måter enn med en doktorgrad, skriver en dosent og en instituttleder ved OsloMet.
Ulike føresetnader for forskingsfinansiering I arbeidet med den nye langtidsplanen forventar eg at dei negative konsekvensane av konkurranseutsetting av forskingsmidlar blir adressert.
Forskningsrådet spiller rulett med Norges forskere Vi har kommet i en situasjon hvor det å søke Forskningsrådet om penger driver store deler av forskningsmiljøene i landet til vanvidd.
Åtte år med økt drivkraft i nord Nord-Norge har et fantastisk utgangspunkt for å sikre verden økt tilgang til bærekraftige ressurser, på alt fra mat til energi, skriver avtroppet rektorat ved UiT.
Miljøpartiet: Å forbedre studentenes økonomi og bosituasjon vil ha positiv effekt for psykiske helse MDG vil kjempe for en studenthverdag hvor studenten er i førersetet, utdanningsstedene er universelt utformet, og studiestøtten er høy nok til at man ikke er avhengig av støtte hjemmefra eller deltidsjobb.
Språkleg cowboypolitikk ved universitet og høgskular Det er på tide at universitet og høgskular parkerer hesten, legg hatten på hylla og blir med i det siviliserte norske språksamfunnet.
Folk med master blir oversett i valgkampen Høyt utdannede er den raskest voksende velgergruppen, men få partier vil ta i dem med ildtang.
En UH-sektor der mye vil ha mer Det er stor fare for at UH-sektorens pengejakt går på bekostning av den anvendte forskningen.
Inngår i et mønster hvor behandlingen av studenter, stipendiater og ansatte fremstår respektløs og uprofesjonell Hvilken plan B har Nord universitet for sine 60 doktorgradsstudenter på det nedleggingstruede studiet?
Teori eller praksis? - Ja takk, begge deler! Praksisorientert forskning og undervisning trenger ikke gi avkall på krav til vitenskapelig kvalitet, slik noen synes å tro.
Nok kutt, ny kurs for høyere utdanning I stedet for fortsatt sentralisering, må vi nå snu skuta, få ny kurs for høyere utdanning og bygge landet som tidligere.
Akademisk frihet: Use it or lose it At flere blir avskjediget skyldes neppe at vitenskapelig ansatte oppfører seg mer rabiat og usaklig enn tidligere, mener advokat Vidar Strømme.
En særnorsk definisjon av postdoktorstillingen vil svekke forskningssystemet Å innføre et regelverk som utelukker norsk forskning fra de vanlige internasjonale konkurransearenaene vil skade det norske forskningssystemet, og redusere karrieremulighetene for den enkelte kandidat.
Vi må styre universitetene og høyskolene våre smartere - men svaret er ikke sterkere sentralstyring fra Oslo Styringen av universiteter og høyskoler må ta hensyn til forskjellene mellom institusjonene, både i størrelse og samfunnsoppdrag.
Jeg ville vise vei ut av UH-sektorens økonomisk uføre Et forsøk på en oppklaring til Hermannsen, Fekjær & Mangset - og Grønstad.
Monsterledelse ved NTNU De senere årene har vi sett forventninger til en ledelsesfigur som skal tåle nærmest hva som helst fra de ansatte. Årsaken er denne idealtypiske “lederen”, forstått som en mekanisk figur i systemet.
Akademikerne må vise at de fortjener tillit Eldre akademikere som ikke publiserer eller har markert seg på flere år, bør bruke tiden sin på å undervise fremfor å forske, mener Per Arne Bjørkum.
Det liberalt uavhengige universitet er under angrep, nå også i Norge Universitetet er i Norge en samfunnsinstitusjon med synkende anseelse som stadig flere ønsker seg en andel i, skriver Rune Slagstad i ti teser om universitet- og høgskolesektoren.
Universitetene og høyskolene må til sammen dekke samfunnets behov for kompetanse Noen navngitte institusjoner har fått ansvar for noen navngitte profesjonsstudier. Andre institusjoner har andre sektoransvar basert på profil og styrke. Det er ikke urettferdig, det er fornuftig, skriver UiO-rektor Svein Stølen.
Vi langt bedre forberedt nå enn i mars. Samtidig er det flere ubesvarte spørsmål Mens myndighetene og ledelsen i sektoren er opptatt av strategisk tilpasning for å kunne være konkurransedyktig i et utdanningsmarked, er forskerne naturlig nok mer opptatt av fagutviklingen, skriver kronikkforfatterne.
Forelesningene blir ikke hva de var. Ikke høyere utdanning heller Nå «flytter» lærer selv inn i skjermen, skriver kronikkforfatteren.
Ja, sektoren og UiO har en mangfoldsjobb å gjøre Det kommer til å ta tid, men jeg er ikke i tvil om at vi vil få se et stadig mer mangfoldig akademia – det er både ønskelig og nødvendig.B
Lovforslag om universiteter og høyskoler mangler regler for åpenhet Studentsamskipnadene bør også omfattes av offentleglova, skriver Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag.
Koronakrisen stopper Arendalsuka Arendalsuka er avlyst i år av smittehensyn. NTNU hadde planlagt storsatsing, men er ikke overrasket over avlysningen.
Asheim i nettmøte: Trolig ingen hjelp til internasjonale studenter Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) lover krisepakke til studentene denne uken.
Utdanning bør koste uten forventet produktivitetsvekst Vi må slutte å se på kostnadsøkningen i utdannings- og forskningssektoren som et problem. Økte kostnader er en rettmessig konsekvens av økt kvalitet, velferd og behov for innovasjon.
Hvem skal styre universitetene og høyskolene? Fra innsiden i UH-sektoren er det åpenbart at man ønsker størst mulig anledning til å styre seg selv, skriver dekan Kristin Vinje ved Høyskolen Kristiania og Leder ved Simulasenteret, Aslak Tevito.
UH-topper i Arendal: Fikk minglet og snakket om bærekraft Arendalsuka. Bærekraft og livslang læring og er to nøkkelord når toppene ved universiteter og høgskoler oppsummerer årets arendalsuke.
Nifu-rapport etter fusjonene: Det er ikke størrelsen det kommer an på Forskning. NIFU har sjekket produktivitet og kvalitet på forskningen til 210 ulike institutter på universiteter og vitenskaplige høgskoler. De finner ingen sammenheng mellom størrelse og det instituttene presterer.
Minst 22 nye saker om seksuell trakassering i akademia siste halvår Sextrakassering. Norske universiteter og høgskoler har mottatt varsler om 22 nye saker angående seksuell trakassering siden 1. juni.
Merkelig kutt-regnestykke om statsbudsjettet Statsbudsjett. Khronos overskrift om statsbudsjettet får det til å se ut som uh-budsjettet er lavere enn i fjor. Det er det ikke, skriver statssekretær Rebekka Borsch (V).
Høyrestudentene sier nei til foretak Foretak. Høyres studenter sa nei til foretaksmodell i universitets- og høgskolesektoren på landsmøtet sitt i helga. De advarer sin egen regjering mot markedstilpasning.
UHR gjennom «bli ny»-prosess Organisasjon. Universitets- og høgskolerådet er blitt pusset opp for å bli en mer effektiv og tydelig medlemsorganisasjon for landets universiteter og høgskoler.
NTNU fortsetter å øke bruken av konsulenter Landets universiteter og høgskoler brukte tilsammen nesten to milliarder kroner på «konsulenttjenester og andre kjøp av tjenester» i 2016. NTNU brukte mest, og fortsetter å øke konsulentbruken sin med ytterligere 27 millioner kroner i første tertial 2017.
Nyeste artikler
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024