Kongelig overrekkelse av Holbergprisen i Bergen
Kronprins Haakon overrakte torsdag prisen til forsker Joan Martinez-Alier for hans arbeider innen økonomi, politisk økologi og miljørelatert urettferdighet.

Universitetsaulaen i Bergen var fylt av flere hundre norske og utenlandske gjester torsdag. Anledningen var Holbergprisen.
H.K.H. Kronprins Haakon overrakte prisen til professor emeritus Joan Martinez-Alier. Prisen tildeles årlig for banebrytende forskning innenfor fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen er på 6 millioner kroner.
— Denne sjenerøse tildelingen setter økologisk økonomi, politisk økologi og debatten om redusert vekst i det akademiske søkelyset og nærmere politikkens sentrum, sa prisvinneren, ifølge ei pressemelding fra Universitetet i Bergen.
Den katalanske forskeren forklarte at et hovedmål for ham er å synliggjøre de mange miljøkonfliktene i verden som bunner i hvordan flyten av energi og ressurser mellom naturen og samfunnet endrer seg.
Prisvinneren er professor emeritus ved Universitat Autónoma de Barcelona. Han er kjent for å kritisere rådende økonomisk teori og den dominerende forståelsen av økonomisk vekst.
Skapte reaksjoner

Da det ble kjent hvem som vinner årets holbergpris, skjedde ikke det uten debatt. Blant annet har økonomiprofessor Steinar Vagstad ved Universitetet i Bergen reagert på begrunnelsen Holbergkomiteen har gitt for å gi Martinez-Alier prisen.
I sin takketale beskrev Martinez-Alier hvordan motsetningen mellom økonomi og miljø skjules av en skinnenighet om bærekraftig utvikling.
— Økende grad av ulikhet og staters maktbruk gjør det umulig å begrense miljøødeleggelse gjennom internasjonale, demokratiske mekanismer, advarte han.
— Internasjonale avtaler som sikrer menneskerettigheter og miljø er nå mindre sannsynlige enn noensinne.
Statsråd Ola Borten Moe delte ut årets Nils Klim-pris. Den går hvert år til en yngre forsker. I år er den tildelt den danske litteraturforskeren Simona Zetterberg-Nielsen fra Aarhus Universitet.
Nyeste artikler
Disse barna er på høgskolen for å lære gjennom lek
«En for alle og alle for en»-pakt for universiteter mot Trump
Saksøker universitetet etter KI-utestengelse
Det han såg som lektor vart utgangspunkt for doktorgraden
130 upopulære studier. Flere kan bli trukket
Mest lest
Fransk kjendisfilosof om Trumps utdanningspolitikk: — Rent ut latterlig
Mener Langeland bør få jobbe i akademia. — Han fortjener en ny sjanse
To små streker ødela for Victorias eksamen. Nå beklager Kristiania
Medisin, sykepleie og juss blant de mest populære
Etikkutvalg: «Stipendiaten er berettiget en unnskyldning fra veileder»