Kavliprisen

Kong Harald gjorde stas på åtte internasjonale prisvinnere

Åtte forskere mottok i dag Kavliprisen fra kong Harald.

Kong Harald og prisvinnere på scenen i Oslo konserthus
Doris Tsao (USA), Winrich Freiwald (Tyskland) og Nancy Kanwisher (USA) fikk Kavliprisen i nevrovitenskap av kong Harald og preses Lise Øvreås i Det Norske Videnskaps-Akademi (t.v.).
Publisert Sist oppdatert

Åtte vinnere av Kavliprisen 2024 fikk heder og ære under seremonien som gikk av stabelen i Oslo Konserthus tirsdag. 

Kavliprisen deles ut til forskere innen astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap. Prispengene er på tre millioner dollar.

Blant mottakerne er Robert S. Langer, en av grunnleggerne av farmasigiganten Moderna. 

Fakta

Kavliprisen

  • Kavliprisen er et samarbeid mellom Det Norske Videnskaps-Akademi, det norske Utdannings- og forskningsdepartementet og stiftelsen The Kavli Foundation (USA). 
  • Kavliprisen belønner forskere for banebrytende fremskritt innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap som øker vår forståelse av det som er veldig stort, det som er veldig lite og det som er veldig komplekst. 
  • Prisen er på en million dollar innen hvert felt og deles ut annethvert år.
  • Prisen ble første gang utdelt i 2008.

Revolusjonerte medisin

Langer regnes som mannen bak en av de største suksesshistoriene i medisinsk forsking. Da Robert S. Langer var ferdig utdannet kjemiingeniør i 1974, fikk han lukrative jobbtilbud fra en rekke oljeselskaper. I stedet brukte han ingeniørkompetansen til å revolusjonere medisinsk forskning, ifølge Kavliprisen.

Han var den første til å utvikle nanomaterialer som muliggjorde medisin som gradvis frigjør virkestoffer i kroppen. Han var sentral i utviklingen av mRNA-vaksinen og etableringen av Moderna — selskapet bak en av de mest brukte covid-vaksinene.

Langer mottok prisen i nanovitenskap sammen med Armand Paul Alivisatos og Chad A. Mirkin. De har også forsket på nanopartikler til medisinsk bruk, spesielt diagnostikk.

Prisvinnere på scenen i Oslo konserthus
Robert S. Langer (t.h.) mottar Kavliprisen i nanovitenskap 2024 sammen med to andre av nanovitenskapens «rockestjerner» i USA: Armand Paul Alivisatos og Chad A. Mirkin (t.v.).

Planeter og hjerneforskning

Sara Seager og David Charbonneau fikk overrakt Kavliprisen i astrofysikk for oppdagelsen av eksoplaneter og kartlegging av atmosfærene.

Også Kavliprisen i nevrovitenskap deles mellom tre forskere: Nancy Kanwisher (USA), Winrich Freiwald (Tyskland) og Doris Tsao (USA) ble alle gjort stas på av Kong Harald tirsdag.

De har oppdaget et spesialisert system i hjernen for gjenkjenning av ansikter. Disse oppdagelsene har lagt grunnlag for videre forsking på hvordan behandlingen av visuell informasjon er knyttet sammen med andre kognitive funksjoner.

Prisvinnerne står på scenen og får applaus av blant andre kong Harald
Pionerene Sara Seager og David Charbonneau mottar Kavliprisen i astrofysikk for oppdagelsen av eksoplaneter og kartlegging av atmosfærene deres.

Kavliuke

I løpet av Kavliprisuka avholdes arrangementer for ungdom, åpne forelesninger ved prisvinnerne og konferansen CuttingEdgeAI om kunstig intelligens i regi av Kunnskapsdepartementet. Den verdenskjente KI-forskeren Stuart Russell er hovedtaler.

Onsdag 4. september reiser Kavliprisvinnerne i nanovitenskap og nevrovitenskap videre til NTNU Nano og Moser Group Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU i Trondheim.

Kong Harald og Preses Lise Øvreås i Det Norske Videnskaps-Akademi sitter og klapper
ong Harald og preses Lise Øvreås i Det Norske Videnskaps-Akademi under prisutdelingsseremonien
Powered by Labrador CMS