Fagskolestudenter vil ha like rettigheter

Studentene i fagskolen er ettertraktet arbeidskraft, men har færre rettigheter enn studenter i annen høyere utdanning, skriver studentleder Silje Kjørholt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se twitter-respons fra Torbjørn Røe Isaksen nederst i innlegget)

NHOs kompetansebarometer, som ble lansert onsdag 17. februar, viste igjen et udekket behov for fagskolekandidater, blant halvparten av deres medlemsbedrifter. 

Samtidig er det kun 16.000 studenter i fagskolen mot 250.000 på høyskoler og universitet. Fagskolestudentene har ikke de samme rettighetene som studenter i annen høyere utdanning. 

For å rekruttere studenter til fagskolen må fagskoleutdanning anerkjennes som en høyere yrkesfaglig utdanning, og likestilles med høyskolene og universitetene. Studentene i fagskolen skal ha de samme rettighetene som andre studenter. Med studiepoeng og medlemskap i studentsamskipnadene.

Bare for en dag siden sa NHO-direktør til klassekampen at hun ønsker seg kampanjer som viser etterspørselen i næringslivet, og kan bidra til å rekruttere ungdom til fagskolen. 

Studentene i fagskolen er ettertraktet arbeidskraft, men har færre rettigheter enn studenter i annen høyere
utdanning.

Silje Kjørholt

På lanseringen av NHOs kompetansebarometer sa Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at regjeringen har som mål at fler velger fagskole, og at den i dag ikke er anerkjent nok. Til høsten legger regjeringen fram en egen stortingsmelding på fagskolen.  

Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) er interesseorganisasjonen til studenter ved fagskoler i Norge. ONF ble stifta i 2012 og har i dag omkring 7000 medlemmer på 21 fagskoler i Norge. 

Respons på Twitter:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS