psykologi

Klager på psykologi-avslag

Universitetet i Agder klager på avslag på søknaden om å få godkjent profesjonsstudium i psykologi. Premissene er endret underveis, ifølge rektor.

Rektor ved Universitetet i Agder, Sunniva Whittaker, klager inn avslaget på UiAs andre søknad om å få godkjent psykologistudium.
Publisert

Universitetet i Agder (UiA) klager avslaget på søknaden om akkreditering av et seksårig profesjonsstudium i psykologi. Hvis Nokut opprettholder vedtaket, går saken videre til Nokuts klagenemnd for høyere utdanning.

Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) gjorde vedtak om avslag i begynnelsen av september. Det var da andre gang UiA fikk avslag på søknad om akkreditering av psykologistudiet.

Grunnen til avslaget var at Nokut mente det fortsatt er mangler i UiAs fagmiljø innen utviklingspsykologi

— Premissene endret

UiA mener at krav og faglige vurderinger er endret underveis og klager derfor på avslaget.

— Vi ser at målet har flyttet seg flere ganger, og i siste runde har vi ikke fått mulighet til å svare på alle manglene, sier rektor Sunniva Whittaker på uia.no.

— Vi har forholdt oss til krav og faglige vurderinger i den sakkyndige rapporten etter forrige søknad. Disse har senere blitt endret, noe som skaper usikkerhet om hvordan vi skal møte kravene, sier hun.

Ifølge brev til Nokut 25. september klager ikke UiA på den sakkyndige vurderingen, men på premissene for vurderingen, samt på manglende muligheter for kontradiksjon.

Det handler at kravet til fagpersoner innen utviklingspsykologi er skjerpet underveis, fra å gjelde én person med førstestillingskompetanse i utviklingspsykologi til å gjelde «flere aktive forskere i faste hovedstillinger».

Ifølge klagen fikk ikke UiA anledning til å svare på dette siste kravet, som UiA dessuten mener går utover det som er hjemlet i regelverket.

I klagen skriver UiA at etter universitetets syn er alle vilkår er oppfylt og vedtaket bør omgjøres. 

Kan gå videre til nenmd

Nokut kan nå velge å avvise klagen, i tilfelle den ikke tilfredsstiller forvaltningslovens formkrav. Hvis klagen tas opp til behandling kan Nokut eventuelt endre, oppheve eller opprettholde vedtaket.

I det siste tilfellet, hvis Nokut opprettholder vedtaket, går saken videre til klagenemnda, som ledes av pensjonert lagdommer Sven Nyhus. Nemnda vil da vurdere om Nokut har gjort saksbehandlingsfeil eller andre feil knyttet til UiAs søknad og eventuelt vedta å endre eller oppheve vedtaket.

Hvor lang tid dette vil ta er foreløpig vanskelig å si noe om, da Nokut akkurat har mottatt klagen fra UiA, får Khrono opplyst.

Mener å ha rettet opp 

UiA viser til at fagmiljøet innen utviklingspsykologi er styrket ved å ansette to professorer og en stipendiat. I tillegg er en postdoktorutlysning planlagt.

Dersom Nokut likevel mener det er mangler, mener UiA at psykologistudiet bør bli betinget godkjent.

— Nokut har tidligere har gitt betinget godkjenning til andre utdanninger, som master i psykologi ved Bjørknes Høyskole i 2019. I dette tilfellet ble det gitt såkalt tilsagn om akkreditering, med vilkår om at manglende kompetanse skulle tilsettes senere, sier Whittaker på universitetets nettsider.

— En samlet region ønsker denne utdanningen, og det er viktig at Nokut gir oss samme mulighet til å rette opp eventuelle mangler som andre institusjoner har fått, sier hun.

Powered by Labrador CMS