universitetet i agder

Har ansatt flere og mener å oppfylle alle psykologikrav

Universitetet i Agder fikk avslag på søknaden om psykologistudium, men mener nå å ha svart ut alle mangler. Om noen uker fatter Nokut endelig vedtak.

Universitetet i Agder søkte høsten 2021 om å få etablere et profesjonsstudium i psykologi. Om noen uker skal Nokut fatte endelig vedtak.
Publisert

Universitetet i Agder (UiA) fikk i april beskjed fra Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) om at søknaden om å få opprette et seksårig profesjonsstudium i psykologi var mangelfull og at utdanningen ikke oppfylte kravene til akkreditering.

UiA fikk tre uker på seg for komme med et tilsvar til avslaget fra Nokuts sakkyndige komité. Der kunne de kommentere feil, mangler eller misforståelser i de sakkyndiges vurdering og også foreta mindre justeringer av søknaden.

Tilsvaret ble nylig sendt Nokut og er nå videresendt til den sakkyndige komiteen. 

— Komiteen vil bruke noen uker på å vurdere dokumentasjonen og skrive sin tilleggsvurdering. Etter det vil Nokut fatte et vedtak, opplyser Nokut.

Har ansatt tre fagpersoner

Prosjektleder for UiAs psykologisøknad, Bård Bertelsen, sier at UiA har svart på alle punktene Nokuts sakkyndige komité påpekte i rapporten.

Komiteen mente at fagmiljøet ved UiA må styrkes innen utviklingspsykologi og personlighetspsykologi, samt at det er uklart i søknaden om studentene får erfaring med alle pasientgrupper og aldersområder.

— Det har vi imøtekommet i tilsvaret. Fagmiljøet er styrket og vi har spesifisert praksiskravet i studieplanen, sier Bertelsen.

Konkret har UiA inngått tre nye praksisavtaler, to postdok-stillinger og en ph.d.-stilling er lyst ut, og tre nye fagpersoner ble ansatt ved kallelse på universitetsstyrets møte 8. mai.

De tre kallelsene er en 50 prosent stilling som førsteamanuensis i personlighetspsykologi, en 50 prosent stilling som professor i psykologi og en 50 prosent stilling som professor i utviklingspsykologi.

I tilsvaret skriver UiA at universitetet nå har imøtekommet innvendingene som komiteen hadde og mener at kravene til akkreditering er oppfylt.

Nokut så mangler i fagmiljøet

Den sakkyndige komiteen mente at fagpersonene, som ifølge UiAs søknad skulle ha ansvar for personlighetspsykologi, ikke hadde den riktige forskningsprofilen og at det heller ikke forelå tilstrekkelig dokumenterte resultater innen dette feltet. Det samme gjaldt utviklingspsykologi, der komiteen mente at UiA ikke dokumenterte tilstrekkelig kompetanse og forskningsresultater.

Dermed konkluderte komiteen med at fagmiljøet ikke var sterkt nok på disse fagområdene og at studietilbudet derfor ikke hadde en relevant kobling til forsknings- og utviklingsarbeid på områdene. Videre skrev komiteen at det var umulig å vurdere om studietilbudet er faglig oppdatert på disse to fagområdene.

Komiteen skrev også at det fortsatt var uklart om studentene på profesjonsstudiet vil få erfaring med ulike pasientgrupper og aldersområder innenfor helse og velferdstjenester på ulike nivåer.

Lang prosess

Universitetet i Agder (UiA) har søkt to ganger om å få etablere et seksårig profesjonsstudium i psykologi, første gang høsten 2021 og så på nytt i september 2023.

Hvis Nokut gir klarsignal kan UiA komme i gang med psykologistudiet tidligst fra studieåret 2025/26.

Universitetet i Stavanger søkte også to ganger og fikk i februar ja fra Nokut til til sin søknad om å etablere et profesjonsstudium i psykologi.



Powered by Labrador CMS