psykologi

UiA får nytt nei til psykologi

Nokut avslår igjen søknaden fra Universitetet i Agder om å få etablere et seksårig profesjonsstudium i psykologi.

Universitetet i Agder får for andre gang avslag på sin søknad om å få etablere seksårig psykologistudium. Her fra vrimlehallen i Kristiandsand ved studiestart.
Publisert Sist oppdatert

Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) avslår søknaden fra Universitetet i Agder (UiA) om å få etablere et profesjonsstudium i psykologi.

Begrunnelsen er at UiA ikke oppfyller kriterier i studietilsynsforskriften og studiekvalitetsforskriften. Det handler hovedsakelig om at krav om fagmiljøets størrelse, kompetanse og sammensetning ikke er oppfylt.

Overrasket over avslag

Sunniva Whittaker sitter ved en kontorpult med en kaffekopp foran seg
Rektor Sunniva Whittaker ved Universitetet i Agder sier at landsdelen står sammen om å få etablert psykologutdanning ved universitetet.

— Vi er overrasket over Nokuts konklusjon. Nå skal våre fagfolk og jurister gå nøye gjennom rapporten, for å vurdere klagegrunnlaget, sier rektor Sunniva Whittaker ved UiA.

UiA vil ikke gi ytterligere kommentarer til avslaget, så lenge det er aktuelt å benytte klageadgangen.

— Men etablering av psykologistudium på UiA er fortsatt en sak landsdelen står sammen om. Det er stort behov for denne utdanningen i vår region, sier Whittaker til uia.no.

Fristen for å klage er tre uker og hvis Nokut vurderer at vedtaket opprettholdes, sendes saken videre til Nokuts klagenemnd høyere utdanning.

Universitetet i Agder (UiA) har søkt to ganger om å få etablere et seksårig profesjonsstudium i psykologi, første gang i 2021 og så på nytt i 2023.

Mangelfull søknad

UiA fikk i april beskjed fra Nokut om at søknaden om å få opprette et seksårig profesjonsstudium i psykologi var mangelfull og at utdanningen ikke oppfylte kravene til akkreditering.

UiA fikk da tre uker på seg for komme med et tilsvar til avslaget fra Nokuts sakkyndige komité. Der kunne UiA kommentere feil, mangler eller misforståelser i de sakkyndiges vurdering og også foreta mindre justeringer av søknaden.

Tilsvaret ble sendt inn i mai og videresendt til den sakkyndige komiteen som har gjort en tilleggsvurdering.

Nå foreligger Nokuts vedtak, og konklusjonen er avslag på søknaden.

Den sakkyndige komiteen som har vurdert søknaden fra UiA består av førsteamanuensis Mona Bekkhus, Universitetet i Oslo, professor Therése Skoog, Göteborgs universitet, psykologistudent Ane Kvarenes Baann, UiT Norges arktiske universitet og professor Lars Wichstrøm, NTNU.

Forbedringer, men ikke nok

Ved forrige avslag skrev komiteen at veiledet ferdighetstrening for psykologistudentene måtte tidligere inn i studietilbudet for å være i tråd med forskriften. Nå skriver komiteen at kravet om at psykologistudentene skulle få erfaring med alle pasient- og aldersgrupper er oppfylt.

Når det gjelder fagmiljøet mener komiteen at det fortsatt er mangler. Det gjelder innen utviklingspsykologi, der Nokut mener at kompetanse og forskningsresultater ikke er tilstrekkelig dokumentert og at fagmiljøet ikke har tilstrekkelig størrelse.

Samlet sett finner komiteen at til tross for at fagmiljøet er blitt styrket siden sist, er dette ikke nok og koblingen til relevant forsknings- og utviklingsarbeid innen dette fagområdet er ikke tilstrekkelig, heter det. Konklusjonen er at Nokut mener studietilbudet ikke er faglig oppdatert når det gjelder utviklingspsykologi.

Endringslogg: Saken er oppdatert med kommentar fra Sunniva Whittaker og med informasjon om klageadgang kl 12.35.

Powered by Labrador CMS