Statsminister i Ungarn, Victor Orbán, møter Kinas president Xi Jinping, under en konferanse i april i fjor. Foto: Xinhua/Sipa USA

Kinesisk universitet oppretter sin første europeiske campus i Ungarn

Internasjonalt. I desember fjernet Fudan universitet i Shanghai «tankefrihet» fra sine grunnverdier. Nå åpner de en nytt campus i Budapest.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang åpner et kinesisk universitet campus i Øst-Europa, når Fudan universitet oppretter campus i den ungarske hovedstaden. Det skriver nettavisen Science Business.

Det er bekymringsfullt at tilstedeværelsen og utkastelsen av utenlandske universiteter har blitt så politisert. Universiteter skal ikke spille en slik rolle.

Zsolt Enyedi

Den ungarske innovasjonsministeren, László Palkovics, signerte en intensjonsavtale med presidenten for Fudan universitet, Xu Ningsheng, i desember. Ifølge avisa er det et signal på Kinas økende interesse i forskningssamarbeid med østeuropeiske land, og avtalen markerer at Kina får fotfeste innen forskning og teknologi i Sentral- og Øst-Europa.

At universitetet inngår en avtale med Ungarn, sees også på som en ytterligere politisering av høyere utdanning og forskning i Ungarn. Khrono skrev i slutten av november om hvordan ungarske myndigheter har kastet ut Det sentraleuropeiske universitetet (ECU) fra landet — en sak som har blitt et symbol på hvordan den akademiske friheten står under press i et Ungarn styrt av statsminister Victor Orbán og hans høyrepopulistiske parti Fidesz.

Et politisk verktøy

Ifølge ungarske myndigheter vil den nye campusen til Fudan universitet ytterligere styrke standardene ungarske universiteter setter for sine utdanninger. Men akademikere som har blitt direkte påvirket av at myndighetene har begrenset den akademiske friheten den siste tiden og tvunget Det sentraleuropeiske universitetet til å flytte fra Budapest til Wien, hever øyenbrynene.

Science Business beskriver også at det nye lovverket som blant annet sørget for at Det sentraleuropeiske universitetet ble kastet ut av Ungarn, også sørget for at myndighetene fikk direkte kontroll over instituttene som lå under det ungarske forskningsakademiet.

Zsolt Enyedi, prorektor for den ungaraske delen av Det sentraleuropeiske universitetet sier han ønsker utenlandske universiteter velkommen til Ungarn, men tror samtidig at Fudan-campusen i Budapest først og fremst er et nytt eksempel på hvordan statsminister Victor Orbán vil bruke universitetene politisk.

— Det er bekymringsfullt at tilstedeværelsen og utkastelsen av utenlandske universiteter har blitt så politisert. Universiteter skal ikke spille en slik rolle, sier Enyedi til Science Business.

Strammet inn på akademisk frihet

Fudan universitet i Shanghai har i flere år vært et samarbeidsuniversitet også for norske universiteter. Universitetet har 30.000 studenter og 4.500 forelesere. Men før jul fjernet universitetet «tankefrihet» som en av sine grunnverdier, og flyttet «akademisk frihet» lenger ned på prioriteringslista — blant annet under «patriotisme».

Det bekymret blant annet professor Stein Kuhnle, som er æresprofessor ved universitetet og har samarbeidet med Fudan universitet i mange år. Lignende innstramminger skal også ha blitt gjort ved andre kinsesiske universiteter.

— Vi hadde en forventning under den forrige presidenten om at det skulle gå mot mer åpenhet og større akademisk frihet. I flere år er kinesiske universiteter blitt oppfordret til å samarbeide med gode vestlige universiteter, og forskere til å publisere internasjonalt for å gi insentiv til innovasjon og forskningskvalitet. De nye signalene går i motsatt retning, sa Kuhnle til Khrono.

Universitetet har ikke besvart Science Business sine henvendelser.

Flere land i Øst-Europa samarbeider med Kina

I tillegg til ny campus, jobber Ungarn og Kina om samarbeid på andre områder, innen forskning og teknologi. Blant annet skal blant annet 100 forskningsprosjekter ha fått støtte gjennom et ungarsk-kinesisk samarbeid, og i tillegg skal ti store forskningsprosjekter i industrien, innen bioteknologi og matsikkerhet, ha blitt sikret finansiering gjennom samarbeidet.

I den kinesiske byen Chongqing, jobber Ungarn og Kina sammen om å lage et felles «technology transfer centre», som skal ta for seg fornybar energi, smarte byer og vannforurensing, skriver Science Business.

Også i Romania har Kina åpnet teknologiparker og felles forskningssentre, som rumenske og kinsesiske forskningsintitusjoner samarbeider om.

Videre har Bulgaria og Kina inngått samarbeid om unge forskere og doktorgradskandidater. Fudan universitet har også inngått en avtale med det bulgarske forskningsakademiet.

Også Polen og Slovakia planlegger å utvide forskningssamarbeid med Kina, heter det i Science Business.

Powered by Labrador CMS