Han lærte seg norsk på ni måneder og fullførte deretter videregående med nesten bare seksere. Slik kom syriske Kenan (20) rett inn på medisin ved UiB.
Kenan (20) flyktet til Norge for fire år siden. Nå sperrer folk opp øynene over det han har fått til
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Vi bestemte oss for å jobbe så hardt og målrettet som overhodet mulig. Det ville vi tjene på i lengden, tenkte vi, forteller Kenan Hajouz til Khrono.
«Vi», som han sikter til, er han selv og de to yngre brødrene hans, Yasar og Omran Hajouz.
I 2017 kom de Kenan, Yasar, Omran og faren Ibrahim Hajouz til Norge som flyktninger fra Saudi-Arabia. Opprinnelig kommer familien fra byen Homs i Syria.
Resten av familien, Kenans mor Sanaa Yassof og søsteren Sewar Hajouz, kom til Norge som asylsøkere i 2015, men først to år senere kunne familien gjenforenes på Bømlo i Norge, en øy omtrent midt mellom Bergen og Stavanger på kartet.
Kenan hadde fullført ungdomsskolen og gått to år på videregående skole i Saudi-Arabia før han kom til Norge, og kunne godt tenke seg å starte på ungdomsskolen på Bømlo sammen med brødrene sine som 17-åring i 2017.
Men det fikk han ikke lov til.
— Jeg var to år for gammel, og dermed måtte jeg begynne i det vi kaller voksenopplæringen. Selv om jeg var skeptisk i starten, trivdes jeg etter hvert veldig godt der, forteller Kenan til Khrono.
Etter ni måneder med norskkurs på voksenopplæringen på Bømlo, hadde Kenan lært språket godt nok til å kunne begynne på Bømlo videregående skole.
— Det første året jobbet vi hardt sammen, brødrene mine og jeg. Vi brukte mye tid på ettermiddagene og kveldene etter at de var ferdige på ungdomsskolen og jeg var ferdig på voksenopplæringen. De lærte videre til meg det de hadde lært og omvendt. Slik utviklet vi språket vårt og kunnskap om de norske fagene og skolen raskt, forteller Kenan.
Jeg har alltid vært skoleflink, men på Bømlo opplevde jeg at jeg måtte jobbe utrolig hardt bare for å få en firer på en prøve. Det var nytt for meg.
Kenan Hajouz
Selv om han hadde to år fullført videregående skole med seg i bagasjen fra Saudi-Arabia, måtte Kenan begynne i førsteklasse på Bømlo VGS. Dette var noe han i utgangspunktet var litt skuffet over.
— Men samtidig var det bra. Jeg var nemlig avhengig av å få svært gode karakterer for å oppfylle drømmen min om å komme inn på legeutdanningen etter videregående, sier Kenan, som blant annet trekker frem det at norskkarakterene ikke blir satt før i tredje klasse på videregående som noe som var en fordel for ham.
— Alt var nytt for meg. Geografi- og historiefagene i Norge er ikke det samme som i Saudi-Arabia, humrer Kenan.
Målet i det fjerne var krystallklart: Kenan skulle inn på medisinstudiet ved Universitetet i Bergen (UiB) så snart som mulig. Han ville bli lege.
— Innsatsen måtte gjenspeile målet og jeg måtte jobbe veldig hardt med skolen. Jeg har alltid vært skoleflink, men på Bømlo opplevde jeg at jeg måtte jobbe utrolig hardt bare for å få en firer på en prøve. Det var nytt for meg, men også forståelig ettersom jeg jo var ganske fersk i landet, sier Kenan.
Etter hvert som ukene, månedene og årene gikk, utviklet han seg mer og mer, og fikk bedre og bedre karakterer. Da våren 2021 kom, og søknaden til høyere utdanning skulle sendes, gikk det opp for Kenan at han faktisk kunne få så gode karakterer at medisinstudiet kunne være innenfor rekkevidde.
Noen måneder senere kom fasiten. Etter fire år i Norge gikk Kenan Hajouz ut av videregående med seksere i samtlige fag utenom gym, der karakteren var fem.
— Det var selvsagt en veldig spesiell følelse å oppnå et slikt resultat. Det er bare å takke alle lærerne som hjalp meg med å utvikle meg såpass kjapt, sier Kenan.
Med et karaktersnitt nær på seks skjønte Kenan at det kunne være mulig å komme inn på medisinstudiet ved Universitetet i Bergen.
20. juli kom fasiten. Kenan hadde fått studieplass, og jubelen kunne slippe løs.
— Både jeg og familien min var veldig glade, og jeg har fått gode tilbakemeldinger fra andre også. Nå ser jeg frem til studiestarten og til å ta fatt å legeutdanningen, sier Kenan, som ikke er helt ukjent med medisinfaget fra tidligere av.
Kenans far, Ibrahim, er nemlig også utdannet lege. Det samme er onkelen og søskenbarnet hans, og tanten hans og hennes mann.
— Dermed vet jeg hvem jeg kan ringe hvis jeg står fast på studiet. Det er en krevende utdanning jeg skal i gang med, men jeg gleder meg utrolig mye. Jeg er også veldig glad for at jeg kom inn i Bergen, ettersom avstanden til Bømlo er relativt liten, sier 20 år gamle Kenan Hajouz fra Syria.