UH-toppene snudde og Khrono-redaktør Tove Lie snur fra refs til ros. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Khrono-redaktøren dementerer

Seksuell trakassering. Khrono-redaktør Tove Lie trekker tilbake påstanden om «feige uh-topper» i spørsmålet om kartlegging av seksuell trakassering ved landets høgskoler og universiteter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg tok feil. Heldigvis. Landets universitets- og høgskoletopper feiger ikke ut likevel. Det blir en nasjonal kartlegging av seksuell trakassering.

I november i fjor skrev jeg en kommentar med utestemme etter at styret i paraplyorganisasjonen Universitets- og høgskolerådet (UHR) takket nei til et tilbud om en felles nasjonal kartlegging av omfanget av seksuell trakassering i sektoren.

Jeg har sjelden vært mer glad for å kunne dementere og korrigere en overskrift, og nå heller kunne skrive at «Toppene feiger ikke ut».

Tove Lie

For meg og Khrono, som flere måneder før den verdensomspennende #metoo-kampanjen oppsto, skrev om flere saker om seksuell trakassering i universitets- og høgskolesektoren, var det uforståelig og overraskende at UHR-styret ikke ønsket en slik felles nasjonal og koordinert kartlegging av omfanget av seksuell trakassering blant sine ansatte. Ikke minst var det uforståelig all den tid deres egen felles arbeidsgruppe , som hadde jobbet et år med problemstillingene, ønsket å gjennomføre kartleggingen.

Med den bakgrunnen så kommentaren Toppene feiger ut om seksuell trakassering, dagens lys.

Jeg har sjelden vært mer glad for å kunne dementere og korrigere en overskrift, og nå heller kunne skrive at «Toppene feiget ikke ut». Og går herved fra refs til ros.

Rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert, som ledet UHRs arbeidsgruppe og rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Jørn Mortensen, som var medlem i gruppa fikk drahjelp av rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, som en helg og to arbeidsdager etter at saken ble kjent, tok initiativ og inviterte samtlige av landets høgskoler og universiteter med til en felles kartlegging.

I denne runden - fra slutten av november og fram til nå (foreløpig siste høgskole meldte seg mandag 14.januar), har det verken vært påfallende sendrektighet eller spesielt treghet i systemet. 25 universiteter og høgskoler har i løpet av denne tiden sagt ja til å delta i Reichert-gruppens kartlegging, som det en stund så ut til skulle overlates til den enkelte institusjon å gjennomføre på egenhånd.

25 institusjoner vil si rundt 35.000 ansatte og rundt 90 prosent av totalt antall ansatte.

At kunnskapssektoren søker kunnskap og fakta om omfanget av ubehagelige saker og hendelser i egne rekker er en god ting. Og ikke minst er det å ta på alvor alle de som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, som ikke har våget å si ifra og de som har sagt ifra tidligere uten at noe har blitt gjort.

Og jeg vil oppfordre alle til å svare samvittighetsfullt og sant på spørreskjemaet som vil bli sendt ut i løpet av våren.

Jeg vil si Kudos! til de som har tatt initiativet, og til alle de som nå slutter opp om kartleggingen. Så vil det nok ikke overraske noen at Khrono vil rapportere både om resultater og følge nøye med både på tiltak og eventuell videre forskning som kartleggingen kan gi et grunnlag for.

Med et lett omskrevet NTNU-slagord håper jeg kartleggingen vil gi oss alle kunnskap for en bedre universitets- og høgskoleverden.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS