digital undervisning

Kaller inn til møte om Zoom og Kina

Forsker ved Universitetet i Oslo, Harald Bøckman, mener universitetet må slutte å bruke Zoom. Rektor Svein Stølen vil ikke konkludere ennå.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, er klar på at universitetet må se nærmere på Zoom/Kina-saken.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina-forsker ved Senter for utvikling av miljø ved Universitetet i Oslo, Harald Bøckman, mener at UiO bør slutte å bruke Zoom.

Det skriver Uniforum.

Grunnen til Harald Bøckmans standpunkt til bruken av den digitale møteplattformen, har sitt utspring i at Zoom har fulgt kravet fra Kina om å sensurere et møte om drapet på demonstranter på Tiananmen-plassen.

Tidligerer i uken publiserte Aftenposten en artikkel som viser hvordan Zoom-eieren samarbeider med kinesiske styresmakter for å sensurere opposisjonelle stemmer.

Blant annet vises det til hvordan selskapet flere ganger har avbrutt digitale møter som handlet om massakren på Tiananmenplassen i 1989.

Vil bruke kompetansen

UiO-rektor Svein Stølen forteller til Khrono at han vil avholde et møte om saken i løpet av neste uke.

— Vi vil gå gjennom dette i detalj, og deretter vurdere situasjonen. Sånn sett er dette veldig enkelt. Når problemstillinger som dette dukker opp, er det slik vi må gjøre det, sier Stølen.

På spørsmål om han tenker at UiO bør vurdere å slutte å bruke Zoom, er han klokkeklar i svaret:

— Ville det ikke vært veldig dumt av en kunnskapsinstitusjon å ta slike beslutninger uten å bruke kompetansen vi har på universitetet til å se nærmere på det først?

Han fortsetter:

— Vi har mange dyktige folk på UiO, både når det kommer til IT og Kina. Så dette skal vi finne ut av. Vi må rett og slett vurdere hvordan vi skal jobbe videre med dette, og skaffe oss mer kunnskap.

— Svært problematisk

Zoom har blitt et viktig verktøy for universiteter og høgskoler i Norge etter nedstemningen som følge av koronapandemien 12. mars.

Etter at Zoom-eierne tilsynelatende tar imot instrukser fra kinesiske styresmakter, tar flere nå til tale for at sektoren før boikotte den digitale plattformen.

— Zooms kinesiske hovedselskap etterfulgte den kinesiske regjeringens pålegg om å stenge ned tre minnemarkeringer om Tiananmen-hendelsene i 1989 som tema fordi de også hadde kinesiske deltakere som «brøt den kinesiske loven». Det er svært problematisk for fri akademisk meningsutveksling, skriver Harald Bøckman i en e-post til Uniforum.

Bøckman er blant annet kjent som Kina-ekspert, og er altså professor emeritus ved UiO.

Han er ikke alene om å være kritisk til bruken av Zoom i akademia. Historieprofessor ved Georgetown University i Washington, James Millward, mener blant annet at amerikanske universiteter ikke lenger kan ha kontrakter med Zoom dersom de fortsetter å avbryte møter som følge av ordrer fra blant andre Kina.

Zoom er blitt brukt av svært mange under koronapandemien. Her er det den britiske regjeringen som avholder møte tidligere i vår.

Vil fortsette å bruke Zoom

Også professor i Kina-studier ved UiO, Mette Halskov Hansen, er kritisk.

— Møtene som ble avbrutt ble organisert utenfor Kina, og det er selvsagt totalt uakseptabelt at dette skjer, skriver Halskov Hansen i en e-post til Uniforum.

I Uniforums artikkel kan man lese at flere, både journalister og andre Kina-kjennere, er skeptiske til Zoom. IT-direktør ved UiO, Lars Oftedal, reagerer også, og kan fortelle at universitetet har tatt opp temaet med Zoom.

— UiO mener det at dette er en svær uheldig oppførsel fra Zoom, som for øvrig har gått langt i å beklage hendelsen. Det var både bra og nødvendig, sier Oftedal.

Å slutte å bruke Zoom, er uansett lite aktuelt, forteller Oftedal.

— Vi har gjennomført en undersøkelse blant underviserne våre som viser at de har tatt verktøyet i bruk og er veldig fornøyde, slutter Oftedal.

Powered by Labrador CMS