Hurdalplattformen

Jubelbrøl på Nesna:
— Snakk om å reise kjerringa!

Elleville jubelscener, hyllester og klemmer er stikkordene for det som foregår på Nesna, etter at det ble klart at den påtroppende regjeringen gjør helomvending for utdanningen i bygda.

Nesna-ordfører Hanne Davidsen (t.v.), aksjonist Cathrine Hole, aksjonist og leder for Folkeaksjonen for høgere utdanning på Helgeland, Jenny Myklebust og aksjonist Lillian Mehus jubler for de siste dagers nyheter, med hele bygda i ryggen.
Publisert Oppdatert

Nesna (Khrono): Det er ordentlig feststemning på Nesna i dag.

Flaggene er heiset, gratulasjonene og klemmene sitter løst blant fagansatte, renholdspersonalet, studenter, aksjonister og ordfører Hanne Davidsen (Ap) på campus.

— Gratulerer! Vi klarte det, sier Davidsen til en ansatt som går forbi.

Den gode stemningen er til å ta og føle på i Helgelands-bygda. En mann sykler forbi med hunden sin og sier:

— Det er en fantastisk dag for Nesna!

Det skulle vise seg at det var mangeårig førstelektor ved Høgskolen i Nesna, Øyvind Jensen, som var på veg hjem for å få på seg finstasen.

Mangeårig førstelektor ved Høgskolen i Nesna, Øyvind Jensen, sammen med aksjonist Cathrine Hole.

For flere hundre møtte onsdag opp på det som inntil videre er Nord universitets campus i bygda.

— Fortsatt surrealistisk

Der var de samlet for å feire at studentene, Folkeaksjonen for høgere utdanning på Helgeland, kommunen og flere til har vunnet fram i sin sak:

Etter to og et halvt års kamp ble det i går kjent at den ferske Arbeiderpartiet/Senterpartiet-regjeringen skal blåse nytt liv i det vedtatt nedlagte studiestedet.

— Det har egentlig ikke gått helt opp for meg at det her skjedde, at det gikk og at vi fikk det til. For to og et halvt år siden var en Nesna-student et skjellsord, kjentes det ut som, og snakk om å reise kjerringa. En stor seier er ikke dekkende nok, det går ikke an å beskrive, sier en tydelig rørt Nesna-student, Kathrine Dishington Johnsen.

— Det er fortsatt surrealistisk, men veldig godt, supplerer studievenninne Wanja Skog Hermansen, som sammen med to andre Nesna-studenter, Aurora Hoff-Blyseth og Fay-Renée Olsen, vant prisen Årets navn i akademia for 2020, for nettopp sitt engasjement for å bevare campus Nesna.

Nesnastudentene Kathrine Dishington Johnsen (t.h.) og Wanja Skog Hermansen, som sammen med to studiekamerater vant prisen Årets navn i Akademia for 2020.

— Vi har fått alt vi vil og mer til

De negative reaksjonene som har kommet på nyheten, blant annet fra UiT Norges arktiske universitet-rektor Dag Rune Olsen og Norsk studentorganisasjon (NSO)-leder Tuva Todnem Lund, satte ingen demper på det som kan sammenlignes som en ordentlig 17. mai-feiring på Nesna.

Gjennomslaget som mobiliseringen og engasjementet har ført til kan ikke kalles noe annet enn en full seier, og kanskje mer til.

For det Aftenposten tirsdag kunne avsløre fra den dagsferske Hurdalsplattformen, er ikke til å ta feil av. Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringsmakker Trygve Slagsvold Vedum er klare i sin sak. De vil:

«Reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna. Videre vil vi legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. Prosessen skal starte vinteren 2022.

Underveis i prosessen må interessene til fagfolkene som fortsatt er ved Nesna og til studentene som har påbegynt sin utdanning ved institusjonen før nedleggingsvedtaket ivaretas.»

Senterparti-leder Vedum ringte aksjonist og leder for Folkeaksjonen for høgere utdanning på Helgeland, Jenny Myklebust, personlig for å overrekke nyheten tirsdag kveld. Men han måtte lese det opp flere ganger før hun trodde sine egne ører.

Leder for Folkeaksjonen for høgere utdanning på Helgeland, Jenny Myklebust, jubler over seieren.

— Når vi har fått alt vi vil og mer til, så tar det litt tid før det går opp for oss, sier Myklebust. Den utflytta vestlendingen fant kjærligheten på Nesna som student, ble værende og har stått i bresjen for kampen som er kjempet for å bevare høgskolen.

Prinsippet

At hun og alle rundt henne endelig har lykkes, viser at mobiliseringen har vært verdt det.

— Det er fantastisk å se Nesna-folk og folk fra andre kommuner rundt her og hvor glade de er og hvor mye det betyr for folk. Høgskolen har vært en institusjon, folk er rørt, folk har et personlig forhold til høgskolen. Enten har de foreldre, besteforeldre eller så har de gått der selv. Jeg har truffet flere i dag som slipper å selge huset og flytte, og det viser at dette virkelig har vært verdt det, sier Myklebust.

Lærerjobb og små barn til tross, Myklebust har likevel stått på barrikadene, og det er på grunn av det prinsipielle.

— Det er så utrolig viktig med institusjoner i distriktet. Og det som skjedde her, det prinsippet om at styret ved universitetet kan legge ned utdanningsinstitusjoner, det kan vi ikke finne oss i. Det kan ikke få skje andre steder. Det må være et overordnet politisk ansvar hvor det skal være utdanningsinstitusjoner, slik at vi får det rundt om i hele landet, sier Myklebust.

Aksjonist-kollega Cathrine Hole mener dette er en sak som kan sette presedens.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Siv Mossleth (f.v.), den lokale lederen i Senterpartiet på Nesna, Kurt Are Einmo, aksjonistene Cathrine Hole og Jenny Myklebust, flankert av ordfører Hanne Davidsen (Ap) på høgre side, feirer gjennomslag med kake. "100 nye år".

Ikke helt i mål

En svært viktig milepæl er nådd for aksjonistene, men de er ikke helt i mål.

Selv om det står ganske tydelig formulert i regjeringsplattformen hvilke politiske ambisjoner som ligger til grunn for hva som skal skje på Nesna, så vil aksjonistene arbeide til en høgskole på ny er reist.

— Vi vil ha en selvstendig høgere utdanningsinstitusjon med nasjonalt ansvar for lærerutdanningen i et distriktsperspektiv. Da kan vi samarbeide med andre, men vi må ha en egen administrasjon og muligheten til å agere på de behovene regionen har, sier Myklebust.

Også studentene Kathrine Dishington Johnsen og Wanja Skog Hermansen er glade for at det i regjeringsplattformen står at også de skal få en finger med i spillet.

— Jeg er takknemlig for er at studentene skal være med å påvirke. Vi er mange hundre som er ute i praksis, vi ser behovene i de små og store skolene her ute på øyene. For oss er det viktig å kunne ta dette med tilbake og vise fram hva vi trenger mer av. Nå blir det kort veg til å påvirke dette. Det gleder jeg meg til og det er stort å få være med på, sier Johnsen.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Trodde på han Trygve

Johnsen og Hermansen går i 2018-kullet på lærerutdanningen på Nesna. Etter at styret ved Nord universitet besluttet å legge ned campus Nesna våren 2022, så ble det besluttet at studentene måtte fullføre utdanningen sin i Bodø og Mo i Rana i stedet.

Nå håper de inderlig at gårsdagens nyhet betyr at de får Høgskolen i Nesna-stemplet på sine vitnemål når de er ferdig utdannet om ett og et halvt år.

— Jeg har allerede spurt om når vi kan melde overflytting til Høgskolen i Nesna. Jeg leser regjeringsplattformen som et sikkert tegn på at vi skal få fullføre utdanningen her, sier Johnsen.

Kanskje Johnsens datters skolelærdom kan gi håp?P

— Dattera mi på seks år har vært veldig med på det her, så sa hun før helga, etter hun kom hjem fra skole at hun hadde lært at i Norge kunne man tro på det man ville. Og da fortalte hun meg at hun trodde på han Trygve (Slagsvold Vedum, journ. anm.), sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS