Studiestøtte
Jobber med en helt ny låneordning for denne studentgruppen
Veien til å få innvilget studiestøtte, kan bli lettere for voksne som ønsker å gjennomføre korte og fleksible utdanninger mens de er i jobb.
— Vi må sikre at Norge har den kompetansen vi trenger for å møte framtidens utfordringer, og vi må sørge for at flest mulig kan ta utdanning.
Det sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.
På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet utvikler Lånekassen nå en ny ordning for lån til voksne som vil ta korte og fleksible utdanningstilbud mens de er i jobb.
— Målet er at flere skal få råd til å studier ved siden av jobb. Vi må legge til rette for læring gjennom hele livet, uansett hvor i landet du bor og uavhengig av hva arbeidsgiveren din finansierer, sier Sandra Borch.
— Tilpasset voksne mennesker
Dagens utdanningsstøtteordning er tilrettelagt for de som tar utdanningsløp på heltid eller deltid som varer i minst ett semester.
Det nye lånet er tiltenkt en målgruppe som i dag ikke får ordinært lån og stipend gjennom Lånekassen, beskrives det i pressemeldingen.
— Det er kostbart å ta fri fra jobb for å ta utdanning og det er mange som har ikke har råd til det. Derfor mener vi det er viktig at vi får på plass en egen låneordning som er mer fleksibel enn den vanlige utdanningsstøtteordningen, og som er bedre tilpasset voksne mennesker som trenger å fylle på kompetanse, men har jobb, familie og boligforpliktelser, sier Borch.
Rentefritt
Det nye studielånet skal gis ved utdanninger som varer kortere enn ett semester og man skal ikke være bundet til månedlige utbetalinger, men kan velge utbetalingsfrekvens mer selv.
I forbindelse med utviklingen av det nye lånet, sender Kunnskapsdepartementet på høring forslag til lovendring som åpner for at det kan løpe renter på utdanningslån mens man er under utdanning. Dette vil kun gjelde for særlige ordninger, og dersom Stortinget slutter seg til det.
— Lån fra Lånekassen skal fortsatt være rentefritt i studietiden for alle vanlige studenter i bachelor- og mastergrad og høyere yrkesfaglig utdanning. Det er et viktig prinsipp, sier forskning- og høyere utdanningsminister Sandra Borch.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår