Rektor Gunnar Bovim på NTNU kan glede seg over 110 nye ikt-tudieplasser og ni stipendiatstillinger, og er den som øker mest blant alle institusjonene. Foto: Wanda Nathalie Norstrøm

NTNU får flest studieplasser og stipendiater innen ikt

Studieplasser. Regjeringen har fordelt studieplasser og stipendiater som i særlig grad knytter seg til ikt-fag. Se hvem som fikk hva her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har fordelt 500 nye studieplasser til ikt-utdanning. Samtidig fordelte de også 50 nye rekrutteringsstillinger, hvor nær halvparten er øremerket ikt.

Over halvparten til de eldste

De fire eldste breddeuniversitetene fikk over halvparten av plassene, samlet 265. NTNU fikk flest, med 110 studieplasser, deretter kommer Universitetet i Bergen med 75, Universitetet i Oslo med 50 og UiT Norges arktiske universitet med 30.

De største høgskolene, på Vestlandet, Sørøst-Norge og Oslo og Akershus fikk 30 hver. Det samme gjorde de yngste universitetene som Agder, NMBU og Stavanger, mens Nord universitet må klare seg med 15 ny ikt-studieplasser.

Regjeringen satser på ikt

— Regjeringen satser på kompetanse og sikkerhet i ikt, og øremerker derfor studieplasser og rekrutteringsstillinger til dette. Jeg er glad for at vi sammen med Kristelig folkeparti og Venstre får på plass 500 nye studieplasser og 50 nye rekrutteringsstillinger, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.

Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Skal prioritere ikt-sikkerhet

De 500 studieplassene kommer med føring fra regjeringen om at utdanningsinstitusjonene særlig skal prioritere IKT-sikkerhet.

Flere aktører har pekt på at vi må sikre sterk kompetanse innen ikt-sikkerhet, og spesielt kryptologi.

Torbjørn Røe Isaksen

— Flere aktører har pekt på at vi må sikre sterk kompetanse innen IKT-sikkerhet, og spesielt kryptologi. Derfor oppfordrer vi utdanningsinstitusjonene til å bruke denne tildelingen for å styrke disse fagområdene, sier Røe Isaksen, i pressemeldingen.

De 500 studieplassene for 2018 kommer i tillegg til 750 studieplasser til ikt-utdanninger som ble tildelt i 2017.

Ved budsjettforliket før jul i 2016 ble det kommunisert at man hadde fått 500 nye studieplasser innen ikt, men de ble bevilget uten opptrappingseffekt og utgjorde i realiteten bare 140 plasser.

Årets bevilgning innebærer 500 ekte nye studieplasser innen ikt.

Les også: 500 it-studieplasser ble til 140

Rekrutteringsstillinger

Regjeringen har også vedtatt 50 nye rekrutteringsstillinger. Av disse 50 er 22 øremerket ikt med vekt på ikt-sikkerhet, inkludert kryptologi.

I tillegg er ni stipendiatstillinger øremerket ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid.

Fakta

Fordeling av studieplasser og stipendiater

Fordeling av studieplasser i it

NTNU 110

UiB 75

UiO 50

UiA 30

NMBU 30

UiS 30

UiT 30

NHH 10

HiOA 30

HSN 30

HVL 30

Nord universitet 15

HiØ 15

Molde 5

BI 10

41 stipendiatstillinger, hvorav er 22 bundet til it

NTNU 9

Simula 9

UiB 7

UiO 7

UiT 2

AHO 2

UiA 1

UiS 1

HiNN 1

HSN 1

HIOA 1

9 stipendiatstillinger til ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid

KhiO 3

NMH 3

UiB/KhiB 3

Kilde:
Kunnskapsdepartementet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS