Illustrasjon: Mira/Akulbi 2016

Samarbeid med omstridte aktører

Topptung debatt om (u)etisk forskningssamarbeid fredag morgen. Opptak av debatten kan du se her.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olje- og energiminister Tord Lien, NTNU-rektor Gunnar Bovim, ekstremismeforsker Lars Gule er bare noen av paneldeltakerne i en debatt om forskningssamarbeid med omstridte aktører fredag 28.oktober. Debattmøtet arrangeres av Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT). 

Her kan du følge debatten fra 8.30 til 11.00:

NTNU til Israel

Debatten har gått høyt, særlig i Universitetsavisa, etter at det ble kjent at NTNU ville sende forskere sammen med en delegasjon fra Olje- og energidepartementet til israelske universiteter. Målet med turen var å se på mulighetene for nærmere samarbeid med israelske petroleumsforskere. Universitetet i Stavanger (UiS) har allerede inngått forskningssamarbeid med det israelske universitetet Technion om petroleumsteknologi. 

Les også: 

Akademisk boikott?

I Khrono har førsteamanuensis, Lars Gule, oppfordret til akademisk boikott av Israel, og etterlyst bedre etiske retningslinjer hos norske høyere utdanningsinstitusjoner når det gjelder hvilke land man bør og ikke bør samarbeide med. Gule fikk også flertall på årsmøtet i sin fagforening Norsk Tjenestemannslag (NTL)på Høgskolen i Oslo og Akershus for boikott av Israel. 

Les også: 

Mange etterspør forskningsetisk refleksjon over NTNUs rolle i et mulig forskningssamarbeid med Israel. Andre påpeker at siden Norge ikke boikotter Israel, er det ingenting som hindrer forskningssamarbeid. I Forskningsetiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologi, som nylig er revidert av NENT, vektlegges forskingsinstitusjonenes selvstendige samfunnsansvar: «Forskningen har et selvstendig ansvar for egen rolle i samfunnsutviklingen». Men hva betyr dette i praksis?

Sentrale spørsmål

  • Har forskningsinstitusjonene har et selvstendig ansvar for å gjøre vurderinger knyttet til forskningssamarbeid?
  • Hvilke typer forskningssamarbeid fremmer en demokratisk og bærekraftig utvikling og større global rettferdighet?
  • Er det noen typer forskningssamarbeid universitetene ikke bør gå inn i?

Dette er spørsmål som også andre institusjoner møter og som er relevante i en rekke mulige forskningssamarbeid med omstridte aktører, og er noen av spørsmålene som vil bli debattert på møtet i Oslo fredag. 

Over 800 underskrifter

Gudmund Hernes, Tove Bull, Nils Butenschøn og en rekke andre fremtredende akademikere over hele landet har ifølge Universitetsavisa skrevet under et opprop mot økt samarbeid mellom norske universiteter og Israel.

I oppropet heter det blant annet at «Oljen og gassen som Israel er ute etter ligger blant annet i palestinsk farvann». 

 Utenriksdepartementet har advart norske selskaper mot å investere i disse områdene på grunn av uavklarte maritime grenselinjer. Norske myndigheter har også avslått å hjelpe palestinerne med olje-ekspertise av samme årsak.

Den landsomfattende kampanjen oppfordrer Universitetet i Stavanger til å bryte sitt samarbeid med Technion. NTNU og andre norske universiteter og høgskoler oppfordres til ikke å inngå samarbeid om petroleumsteknologi med israelske universiteter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS