Regjeringen ønsker å tilrettelegger bedre for å kombinere studier og arbeidsliv. Avbildet er kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Siri Øverland Eriksen

Foreslår gunstigere studielån til studenter med jobb og bolig

Statsbudsjett. Regjeringen vil bruke 41 millioner på gunstigere lån til studenter over 30 år som vil videreutdanne seg.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal bli enklere for studenter over 30 år å få gunstige lån i Lånekassen til videreutdanning, ifølge Aftenposten.

Lånekassen har hittil vært mest tilpasset 20-25 åringer som studerer på fulltid.

Iselin Nybø

Forslaget kommer fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H), som ønsker å endre reglene i Lånekassen for å gjøre det lettere å kombinere jobb med studier. Forslaget vil koste 41 millioner kroner.

— Det er godt dokumentert i to offentlige utredninger at økonomien er en hindring for å ta videreutdanning kombinert med jobb, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) til Aftenposten.

Les også: Vil vurdere bedre låneregler for studenter over 45 år

Færre tar etter- og videreutdanning

Som Khrono tidligere har skrevet har andelen som tar etter- og videreutdanning sunket fra ti til åtte prosent.

I juni la et ekspertutvalg ledet av seniorforsker på Frichsenteret, Simen Markussen, ut en utredning om etter- og videreutdanning.

— Vår jobb har handlet om å finne fram til forslag som kan få flere til å delta i relevant etter- og videreutdanning, sa Markussen til Khrono i forkant av framleggingen.

Markussen forklarte at et sentralt moment for utvalget har vært tilretteleggingen for etter- og videreutdanning i kombinasjon med en travel jobbhverdag.

— Tilpasset 20-25-åringer

Det håper Sanner å løse med de nye budsjettløftene.

Regjeringen foreslår å innføre et særskilt tilleggslån på inntil 100.000 kroner per undervisningsår til voksne over 30 år som vil ta høyere utdanning eller fagskoleutdanning. Tilleggslån for å ta videregående blir på inntil 50.000 kroner.

— Lånekassen har hittil vært mest tilpasset 20-25-åringer som studerer på fulltid. Nå åpner vi opp Lånekassen også for dem som er godt voksne, og dem som studerer på deltid, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til avisen.

NSO: — Et kunstig skille

Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, stiller seg spørrende til aldersgrensen regjeringen har satt.

— Først vil jeg si at vi vil lese helheten nøye når statsbudsjettet blir lagt frem tidligere, men av det som Sanner og Nybø har sagt i dag, stiller vi oss spørrende til hvor grensen på 30 år kommer fra. Særlig når vi vet at gjennomsnittsalderen for studenter er 28 år. Det skaper et kunstig skille, sier Øien.

NSO-lederen stusser også over tidspunktet.

— Markussen-utvalgets utredning er fortsatt ute på høring. Det er veldig tidlig å komme med tiltak i årets statsbudsjett før fristen har gått ut. Det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål: Hvor går grensen for hva som er etter- og videreutdanning, for eksempel?

Hever aldersgrensen

I forslaget blir det også lagt til rette for at studenter og elever med barn kan få lignende tilleggslån selv om de er under 30 år. De kan søke om opptil 50.000 kroner per undervisningsår.

Til sammen vil rammen for tilleggslån være på 200.000 kroner. For elever som skal ta videregående vil det være mulig å søke om halvparten av denne summen i tilleggslån. Reglene om ettergivelse i takt med oppnådde studiepoeng og grader vil ikke gjelde for tilleggslån, skriver Aftenposten.

Regjeringen foreslår også å heve aldersgrensen fra 45 år til 50 år for når tilgjengelig studielån blir redusert. Grensen for fullt tilbakebetalt studielån blir økt fra 65 år til 70 år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS