oppsigelser i Norce

Inntil 10 oppsagte vil gå til søksmål mot Norce

Etter at Norce-konsernet i høst sa opp 20 medarbeidere trekkes de for retten av flere av dem som mistet jobben. Den første saken er berammet i retten i desember.

Administrerende direktør Elisabeth Maråk Støle i NORCE må belage seg på flere saker i rettsapparatet etter at 20 medarbeidere ble sagt opp tidligere i år.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uroen har ennå ikke lagt seg etter en opprivende nedbemanningsprosess i forskningskonsernet Norce. Etter fusjonen som dannet forskningsinstituttet med rundt 1000 medarbeidere kom selskapet i økonomiske vansker som resulterte i store underskudd i 2018 og 2019.

En økonomisk utvikling som eierne til slutt satte en stopper for ved å kreve kostnadskutt. Innstramninger som resulterte i nedbemanning og til slutt oppsigelser av 20 ansatte.

Første sak i desember

Etter det Khrono kjenner til vil det bli anlagt inntil ti søksmål mot Norce som følge av oppsigelser og nedbemanning. De første sakene er allerede innmeldt til tingrettene der selskapet eller de ansatte hører hjemme.

Den første saken er berammet i Haugaland tingrett i starten av desember. Her er det oppsigelse i arbeidsforhold som er grunnlaget. Men det er ulikt hva de enkelte Norce-oppsagte trekker inn for domstolene.

For noen handler det om tap av pensjonsrettigheter, som de ikke vil kunne opparbeide seg, selv om de skaffer seg en ny jobb.

Én million i AFP

— Arbeidstakere over en viss alder vil ikke kunne tre inn igjen i en ny AFP-kontrakt (avtalefestet pensjon red.mrk) dersom de mister jobben. Det betyr tap av rettigheter som ellers ville kunne gitt dem pensjonsinntekter på rundt en million kroner i løpet av en normal pensjonsperiode, sier leder i NTL i Norce, Elisabeth Aaserød.

Hun vil ikke kommentere hvor mange av hennes medlemmer som tar rettslige skritt mot Norce. Men det har tidligere kommet fram at det innenfor NTL var flere arbeidstakere med svært lang fartstid som var omfattet av nedbemanningen.

I Forskerforbundet er det også medlemmer som forbereder en rettsprosess mot Norce i kjølvannet av oppsigelsene.

— Vi ønsker ikke å si noe om de spesifikke sakene. Men vi kjenner til at det er personer som vurderer søksmål basert på nedbemanningsprosessen, sier hovedtillitsvalgt Atle Blomgren i Forskerforbundet i Norce.

20 måtte gå

I juni ble det klart at 20 personer måtte forlate Norce. I tillegg ble 30 medarbeidere omfattet av endringsoppsigelser. Det vil si at de må over i en annen jobb i bedriften, og får sine lønns- og arbeidsbetingelser endret i den forbindelse.

Da oppsigelsene ble kjent fortalte fagforeningene at uroen i Norce ikke var over med dette.

Leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Norce, Elisabeth Aaserød, beskrev stemningen som urolig.

— Denne uroen har vi hatt lenge, og den vil fortsette i lang tid. Dette er ikke noe som bare går over, sa Aaserød tiol Khrono i juni.

Hos Forskerforbundet opplevde de også mange frustrerte medlemmer.

— Det har vært en brutal prosess, som også flere har stilt spørsmål ved nødvendigheten av, fortalte leder i Forskerforbundet i Norce, Atle Blomgren.

Nå arbeider konsernledelsen i Norce på spreng for å finne en ny organisering der også sjefene må finne seg noe nytt å gjøre.

Konsernet skal omrokkeres fra 6 til 3 avdelinger, og 7 konserndirektører skal bli til 3. Oppi dette begynner rettssakene som følge av nedbemanningen å dukke opp i domstolene.

En sak er berammet med hovedforhandling i desember i Haugaland tingrett. Advokat Heidi Iversen i Tekna skal representere ett av sine medlemmer som er omfattet av oppsigelsene i Norce.

Rettsmekling

— Jeg kan ikke kommentere noe rundt min klients sak. Det skal være en rettsmekling før saken eventuelt går til hovedforhandling, sier Iversen.

— Hva skjer i en rettsmekling?

— Målet er å komme til en løsning. Skjer ikke dette går saken videre til rettssalen, sier Iversen.

— Det vanlige er at arbeidsrettssaker av denne typen ikke ender opp i rettssalen. Hvorfor er det slik?

— Det stemmer, og årsaken kan være mange forhold. I hovedsak handler det om at utfallet er usikkert, og at partene på den måten kan ha mer å vinne på å komme frem til en løsning uten å overlate det til retten. Samtidig er det en menneskelig faktor som er tøff, og at det å være i retten med en slik sak vil man helst unngå, sier Heidi Iversen, som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Norce vil bidra

HR-direktør Christina Brunner sier at Norce ikke ønsker å kommentere situasjonen rundt kommende rettsprosesser.

— Det jeg kan si er at Norce vil bidra aktivt til å finne best mulige løsninger for medarbeidere og enkeltpersoner som er omfattet av nedbemanningene. Dette er vanskelige saker for alle som er berørte , sier Brunner.

— Etter det Khrono kjenner til er det inntil 10 saker som ender i rettssystemet etter oppsigelsene. Hvordan oppleves det?

— Som sagt ønsker vi ikke å kommentere mer rundt dette, sier HR-direktøren.

Powered by Labrador CMS