universitetssøknad
Innlandet håper fortsatt på ja til universitet
Presset fra regionen er stort før Nokut-styret skal avgjøre om Innlandet får sitt universitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fylkesordfører i Innlandet Even Aleksander Hagen (Ap) og fylkesmann Knut Storberget (Ap) appellerer til Nokuts styre om å innvilge universitetssøknaden fra Høgskolen i Innlandet. Nokuts sakkyndige komité har på nytt har vendt tommelen ned, men det er styret som skal avgjøre universitetssøknaden. Det skjer på styremøtet 11. juni.
Er optimistiske
Høgskolen håper fortsatt på at den skal kunne bli til Universitetet i Innlandet etter Nokuts styremøte.
– HiNN vil fortsette sin dialog med Nokut fram til styremøtet og har god tro på et positivt vedtak, sier styreleder Maren Kyllingstad ved høgskolen.
Høgskolen får bred støtte i regionen og fikk nylig 125 millioner fra Sparebankstiftelsen Hedmark for å styrke universitetssatsingen.
I et brev til styrerepresentantene i Nokut skriver fylkesordfører Even Aleksander Hagen og fylkesmann Knut Storberget at de er skuffet over innstillingen fra sakkyndig komité, og de understreker den brede regionale støtten som Høgskolen i Innlandet har i arbeidet med å bli universitet.
— Vi opplever at Høgskolen i Innlandet holder et høyt faglig nivå og at vi i Innlandet kan dra ytterligere veksler på en universitetsstatus i vårt arbeid for økt kompetanse, og er derfor optimistiske i forkant av styrets behandling, skriver de.
— Dersom det er ønskelig med mer informasjon fra de regionale myndighetene er vi på tilbudssida og stiller gjerne opp for en samtale om ønskelig, skriver de videre.
«Oppleves urettferdig»
Even Aleksander Hagen sier til Khrono at han håper at styret setter seg grundig inn i saksgrunnlaget.
— For oss som sitter på sidelinjen ser det ut til at Høgskolen i Innlandet (HiNN) har kommet med gode argumenter. Det oppleves litt urettferdig, rett og slett, at høgskolen skal måles på nye kriterier, sier han og referer spesielt til at komiteen mener at antall årsverk i førstestillinger per student er for lavt.
Han opplyser at fylkesutvalget i Innlandet vil ta opp saken 9. juni og komme med en oppfordring til Nokut-styret.
— Jeg stiller spørsmål ved om det virkelig er politisk vilje til å stikke kjepper i hjulene for universitetsplanene, sier Hagen.
Viser til Gjøvik
Hagen påpeker at mange dører har åpnet seg for Høgskolen i Gjøvik etter at den ble en del av NTNU i 2016.
— Det er ikke svart/hvitt, dette, og jeg ønsker ikke å snakke ned det å være høgskole, men vi mener det er svært viktig for regionen at universitetssøknaden blir godkjent i Nokut-styret, sier han.
I brevet skriver Hagen og Storberget:
— Det var med skuffelse vi mottok endelig innstilling fra sakkyndig komité. Vi vil derfor benytte anledningen til å understreke den brede regionale støtten Høgskolen i Innlandet har i arbeidet med å bli universitet, og den store betydningen dette kan ha for både fylket og for landet vårt, skriver de.
Brevet fra fylkesordfører og fylkesmann i Innlandet.
LO og NHO på laget
I et innlegg i Oppland Arbeiderblad argumenterer regiondirektør i NHO, Jon Kristiansen, og Iver Erling Støen, regionleder LO Innlandet, for at høgskolen bør få universitetsstatus.
«Å få et universitet vil bidra til at flere vil søke seg til høyere utdanning, som også vil sikre regionen høyt kvalifisert arbeidskraft. Arbeidslivet, og næringene i vårt distrikt, er i stadig endring. Det betyr jevnlige omstillinger, og vi må sikre oss at næringene klarer å øke konkurranseevnen for å møte framtidens behov», skriver de.