Rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet sier at gaven fra Sparebankstiftelsen Hedmark er avgjørende for å nå målet om å bli universitet innen 2020. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet sier at gaven fra Sparebankstiftelsen Hedmark er avgjørende for å nå målet om å bli universitet innen 2020. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Innlandet får millioner i gave for å bli universitet

Universitet. Høgskolen i Innlandet får 42,3 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen Hedmark. Pengene skal brukes på universitetssatsingen.

Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Høgskolen i Innlandet

Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer slo seg sammen og ble til Høgskolen i Innlandet (HINN) 1.januar 2017.

Høgskolen har 13.300 studenter og 950 ansatte fordelt på åtte studiesteder: Hamar, Elverum, Rena, Evenstad, Blæstad, Kongsvinger, Lillehammer og Oslo.

Høgskolens administrasjon og ledelse er delt og har tilhold på både Lillehammer og Elverum.

Høgskolen har en ambisjon om å bli universitet innen 2020.

Rektor ved Høgskolen i Innlandet, Katrine Skretting, sier i at gaven er et viktig bidrag for å lykkes med universitetsmålet.

— Vi er overveldet og svært glade for gaven, som vil gi oss et løft i oppløpet mot universitetsakkreditering, sier hun.

Midlene skal gå til å styrke doktorgradsprogrammene gjennom seks professorårsverk og fem stipendiatstillinger, og til arbeidet med selve universitetsøknaden.

— Midlene er på denne måten veldig konkret rettet inn mot universitetsmålet og skal brukes til å realisere dette, sier Skretting.

Målet til HiNN er å bli universitetet innen 2020.

Les også: På vei mot et universitet

Tore Arnstein Dobloug i Sparebankstiftelsen Hedmark og rektor Kathrine Skretting. Foto: HiNN
Tore Arnstein Dobloug i Sparebankstiftelsen Hedmark og rektor Kathrine Skretting. Foto: HiNN

Sparebankstiftelsen gir pengene over tre år, hvorav 16,1 millioner i 2018, går det fram av pressemeldingen fra Høgskolen i Innlandet (HiNN).

Det står videre at stiftelsens mål er å gi støtte i hele den aktuelle perioden, men at det forutsetter nærmere definerte milepæler nås underveis.

I tillegg til gaven til HiNN har stiftelsen vedtatt en gave på inntil 12 millioner kroner over 3 år for å styrke den høyere utdanningen i Kongsvinger-regionen.

Samlet gir stiftelsen dermed inntil 54,3 millioner kroner til høyere utdanning i Innlandet.

Bidra til vekst i Hedmark

Vi ser at det siste oppløpet vil være krevende uten tilgang på eksterne midler. Denne gaven vil være avgjørende for å lykkes.

Kathrine Skretting

Tore Anstein Dobloug, direktør i Sparebankstiftelsen Hedmark sier at Stiftelsens formål er å bidra til vekst og utvikling i Hedmark.

—En rekke studier har vist at fylket er blant landets svakeste på høyere utdanning. Kompetanse er en nødvendig betingelse for å skape en positiv utvikling. Et universitet innebærer blant annet et faglig løft som øker forskningen og utdanningsfrekvensen, tiltrekker seg bedriftsetableringer, og bidrar til å beholde kompetanse i regionen, sier Dobloug.

Er det viktigere å ha et universitet enn en høgskole i regionen?

— Absolutt, vi tror at universitet har en magneteffekt, og bidra til bedriftsetableringer og forskning og utvikling i regionen, sier han.

Utfordringer med doktorgradene

Rektor Kathrine Skretting sier at HiNN er godt i rute med å oppfylle kvalitetskriteriene for å bli universitet, men at utfordringen er å oppfylle kravene om tilstrekkelig antall uteksaminerte fra doktorgradsprogrammene. Det er her midlene fra Sparebankstiftelsen Hedmark skal settes inn.

— Vi ser at det siste oppløpet vil være krevende uten tilgang på eksterne midler. Denne gaven vil være avgjørende for å lykkes. Høgskolen ønsker derfor å styrke kapasiteten til å veilede kandidatene på doktorgradsprogrammene, slik at flere kan fullføre forskerutdanningen på normert tid og med høy kvalitet på doktorgradsarbeidet, sier Skretting.

Ingen konsulenter foreløpig

— Kommer dere til å bruke eksterne konsulenter til arbeidet med universitetssøknaden, slik Høgskolen i Oslo og Akershus har gjort?

— Vi har ikke gjort det foreløpig, men vi snakker med de andre som har vært eller er i prosess med å søke universitetsstatus. Det kan være at vi vil knytte til oss et internasjonalt panel av folk som kan se på utdanningene våre og gi oss råd, sier hun.

— Og når skal universitetssøknaden sendes inn?

— Vi skal sende den i 2018. Internt har vi sagt 1. desember, men det blir ihvertfall innen utgangen av neste år, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS