rangering

Inne på topp 100 i rangering av 21.000 universiteter

Svein Stølen gleder seg over godt resultat for Universitetet i Oslo på Center for World University Rankings (CWUR).

Portrett av Svein Stølen
Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, gleder seg over godt resultat på CWUR-rangeringen.
Publisert Oppdatert

— Det er bare å glede seg og takke sterke, engasjerte kollegaer!

Det skriver rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, på sin åpne Facebook-profil.

CWUR publiserte nylig sin lange liste over verdens universiteter og høyskoler, som er rangert ut fra blant annet utdanningskvalitet, ansettelsesevne, akademiske utmerkelser blant ansatte og forskningsresultater.

83. plass

Kriteriene ses i forhold til institusjonenes størrelse, og blant de neste 21.000 institusjonene på listen, troner Universitetet i Oslo øverst blant de norske med sin 83. plass.

Plasseringen er den samme som i 2023. I 2022 lå UiO på 78. plass, mens det året før var 77. plass som gjaldt. Plasseringen endrer seg med andre ord lite, og UiO har stabilisert seg på topp 100-listen.

Under Svein Stølens åpne innlegg på Facebook er det flere som gratulerer, blant andre etikkprofessor ved OsloMet, Ole Martin Moen, som skriver følgende:

— Det er virkelig imponerende at UiO rangerer høyere enn Uppsala, Lund, Stockholm og Helsinki her i Skandinavia, og også høyere enn Boston University, University of Arizona, Carnegie Mellon og Australian National University på verdensbasis. Gratulerer!

Mange synspunkter

Som i forbindelse med de fleste rangeringer er det også noen som stiller spørsmål ved rangeringens kvalitet og substans.

Selv om Ole Martin Moen er imponert over UiOs plassering, påpeker han at man skal ta rangeringer med en klype salt. Daglig leder i tankesmien Civita og styremedlem ved UiO, Kristin Clemet, repliserer at klypen med salt blir større jo lenger ned på rankingen man kommer.

Også NMBU-professorene Gaute Einevoll og Atle G. Guttormsen kaster seg inn i debatten.

— Poenget mitt er kun at det å rangere et universitet under ett blir litt som å rangere Norge som idrettsnasjon. I noen grener er vi på topp, i noen er vi middelmådige, skriver Einevoll.

— For dem om skal søke et universitet er disse rangeringene viktige, selvsagt ikke fasiter, men generelt tror jeg du lærer mer jo høyere opp på listen du kommer, skriver Guttormsen.

— Jeg er ingen pietist

Svein Stølen har ikke hatt anledning til å la seg intervjue av Khrono tirsdag, men på Facebook understreker rektoren at han tror det er viktig med en sterk kultur for kvalitet, og at dette gir langt større sjanser for virkelige toppmiljøer.

— Jeg er ingen pietist, og gleder meg når jeg gledes kan, skriver han.

Flere norske institusjoner er inne på topp 1000. NTNU ligger på 178. plass, slik de også gjorde i fjor. 

Universitetet i Bergen ligger på 295. plass, som er noen få plasser ned fra fjorårets 286. plass, mens UiT Norges arktiske universitet ligger på 512. plass, som er noen få plasser opp fra fjorårets 525. plass.

NMBU innehar i år 834.-plassen på listen, mens Norges Handelshøyskole er plassert på 919. plass.

Norske plasseringer blant de 2000 øverste institusjonene som er rangert i 2024:

1340. Universitetet i Stavanger
1527. OsloMet
1534. Høgskulen på Vestlandet
1551. Universitetet i Agder
1609. Norges idrettshøgskole
1613. Handelshøyskolen BI
1819. Universitetet i Sørøst-Norge

Powered by Labrador CMS