Universitetet i Oslo

Ingen ville stille til leder­valg. Nå ber instituttet om at reglementet endres

Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo ønsker å endre fra valgt til ansatt instituttleder etter manglende interesse for lederstillingen.

Sosialantropologisk institutt holder til ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo.
Publisert

Høsten 2022 skulle en ny leder velges ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) for perioden 2023—26.

Én kandidat meldte seg til vervet og ble valgt, men måtte senere trekke seg av personlige årsaker.

Da instituttet begynte prosessen på nytt, viste det seg vanskelig å finne nye kandidater som ønsket å stille til valg.

«Valgkomiteen har etter inngående samtaler med aktuelle kandidater sommeren og høsten 2022 ikke lykkes med å finne en kandidat som er villig til å stille seg til disposisjon som kandidat for perioden 2023—2026. Det anses ikke som tjenlig å utpeke en kandidat mot dennes vilje», står det i saksdokumenter fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) sin styrebehandling av saken.

Må stå i stillingen

I januar bestemte instituttstyret seg for at de ønsker å endre ansettelsesform fra valgt til ansatt leder.

Det ble også bestemt at nåværende instituttleder, Rune Flikke, som i utgangspunktet var ferdig som leder 31.12.2022, skulle stå i stillingen til en ny leder er ansatt.

Han forklarer at rekrutteringen av en ny leder har vært vanskelig.

— Det har oppstått en situasjon der det har vært nedbygging av timeregnskapet, forskningsfri for eksterne prosjekter, i tillegg til at vi akkurat har ansatt fem nye personer i faste stillinger som skal få tid til å kjøre seg inn.

Utover det viser Flikke til sakspapirene.

Fagforeningene bekymret

For å endre ansettelsesform kreves det at instituttet endrer sitt administrasjonsreglement, som også må godkjennes av fakultets- og universitetsstyret.

Fakultetet ga sin støtte i et ekstraordinært møte 26. januar, og i neste uke får universitetsstyret saken på sitt bord.

I sin innstilling foreslår universitetsdirektør Arne Benjaminsen at universitetsstyret godkjenner omleggingen fra valgt til ansatt instituttleder.

Fagforeningene ved instituttet har uttrykt bekymring for endringen. I et IDF-møte (informasjon, drøfting og forhandling) kommenterte NTL at det store flertallet av ansatte ved UiO ønsker valgt ledelse, og at ønsket må være å gå tilbake til valgt ledelse ved et senere tidspunkt. De var tydelige på at dette ikke kan bli en presedens for andre institutter ved SV-fakultetet.

Sammen med de andre fagforeningene mente NTL at det ikke var noen garanti for at en omleggingen vil føre til kvalifiserte søkere.

Kan begynne i oktober

NTL stilte spørsmål til fakultetsdirektør Gudleik Grimstad om man vil endre reglementet tilbake til valgt ledelse etter at åremålsperioden er over i 2026.

Det ønsket ikke Grimstad å forskuttere, men viste til at Psykologisk institutt gikk fra valgt til ansatt leder, og tilbake igjen.

Hvis universitetsstyret godkjenner regelendringen, skal stillingen ifølge tidsplanen utlyses 8. mars med søknadsfrist 11. april. Fakultetsstyret håper å vedta ansettelsen på sitt møte 8. juni. Det ser for seg at den nye instituttlederen kan begynne tidligst 1. oktober.

Powered by Labrador CMS