regjeringsforhandlinger

Ingen avklaringer om Nesna i Hurdal

Stortingsrepresentant Marit Knutsdatter Strand erkjenner at regjeringsforhandlingene om skjebnen til den gamle høgskolen i Nesna er krevende.

Bunadskledde representanter fra Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland samlet til konferanse på Nesna. Jenny Myklebust hjelper Siril Finne med mansjettknappene. Bak Arna Meisfjord, tidligere rektor ved daværende Høgskolen i Nesna.
Publisert Oppdatert

Sp-topp Marit Knutsdatter Strand sier til Klassekampen at hun tror nye studenter tidligst kan møte opp på Nesna i 2023.

Fakta

Høgskolen i Nesna

  • Høgskolen ble etablert som Nesna lærerskole i 1918, og feiret i 2018 sitt 100 års jubileum.
  • Navnet ble i 1981 Nesna lærerhøgskole og fra 1972 startet man å utdanne førskoelærere i tilleggt il den vanlige lærerutdanningen.
  • Høgskolen ble omorganisert til Høgskolen i Nesna i 1994 i forbindelse med høgskolereformen, da 98 distriktshøgskoler ble til 26 statlige høgskoler.
  • Høgskolen hadde i 1994 719 registrerte studenter, og på det meste i 2015 1339 registrerte studenter, alle inkludert.
  • Høgskolen hadde hovedcampus på Nesna i Helgeland (Nordland), i tillegg studiesteder i Mo i Rana (ikt-studier) og Sandnessjøen (sykepleie).
  • I tillegg såkalte «badestudier» fram til og med opptaket i 2015, da satte departementet foten ned for denne virksomheten. Det var i hovedsak exphil men også noe idrettsstudier, som ble organisert i samarbeid med Go Study med undervisning først og fremst på Bali, men også i Brasil og Mexico.
  • Studenttallet gikk dermed fra 1339 i 2015 til 453 i 2016. Høsten etter at Nesna ble vedtatt nedlagt hadde høgskolen 653 studenter registrert, 418 på deltid, 185 på heltid.

Gjennom valgkampen har Senterpartiet vært svært tydelig på at Høgskolen i Nesna skal gjenreises.

— Dersom det blir valgseier om halvannen måned, så er Nesna reddet, sa Vedum i debatt på Nesna i slutten av august.

Arbeiderpartiet på sin side har ikke vært fullt så tydelige, selv om nestleder i Ap Bjørnar Skjæran har besøkt helgelandskommunen og lovt ny aktivitet.

Til Klassekampen sier Strand, som ikke er en del av forhandlingsdelegasjonen, at hun tror det er for tidlig med oppstart fra høsten 2022, og at hun samtidig er så ydmyk, sier hun, at foreløpig er intet slått fast med tanke på Nesna sin skjebne.

Det blir neppe nye studenter på Nesna før i 2023, sier Sp-topp Marit Knutsdatter Strand.

Krever rask gjenreisning

I et åpent brev til Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum, som Khrono publiserer i dag, skriver 29 professorer og faglige ansatte ved universiteter og høgskoler at deres sentrale krav er at regjeringserklæringen må innfri de rød-grønne partienes løfte om at høgskoleutdanningen på Nesna skal gjenreises fra 1. januar 2022.

— Den beste og varige løsningen er at dette skjer gjennom en rask reetablering av Høgskolen i Nesna som en selvstendig institusjon, heter det i brevet.

Vil ha sak i statsbudsjettet for 2022

I brevet heter det at en forutsetningen for en reetablering av Høgskolen i Nesna er at den nye regjeringen handler raskt, legger fram forslaget for Stortinget og sikrer en bevilgning til høgskolen gjennom statsbudsjettet for 2022.

— Dette er nødvendig for å kunne tilby de fagfolkene som fremdeles er på Nesna en stilling ved den gjenopprettede institusjonen – samt for å kunne rekruttere nye tilsatte der dette trengs. Dette vil også gi studentene som ble tatt opp ved 2 campus Nesna før nedleggingsvedtaket en mulighet til å fullføre sin utdanning på det utdanningsstedet der de ble lovt den, heter det i brevet.

Powered by Labrador CMS