Debatt ● Carl William Nordby

Ikke sett ideologi foran studentenes beste

Studentsamskipnaden i Oslo har den laveste dekningsgraden av alle samskipnader i landet. Dette viser nødvendigheten av at andre aktører også får lov til å bygge studentboliger.

For studenten har det ikke noe å si om det står SiO eller Anker på bygningen den bor i, mener skribenten. — Det viktige er at det er en bolig i god standard til en god pris.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I en artikkel publisert på nrk.no 17. juni kommer det frem at Oslos nest største aktør innenfor studentboliger, Anker stiftelsen, nå nektes statsstøtte på bakgrunn av at de driver med for mye annen næringsvirksomhet. BI studentorganisasjon (BISO) mener det viktigste bør være at vi får flere studentboliger for Oslos studenter, uavhengig av hva slags virksomhet aktørene bedriver ellers.

I henhold til Studentboligundersøkelsen 2023 har Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) en dekningsgrad på studentboliger på 12,19 prosent, det laveste av alle samskipnader i landet. Dette tallet viser nødvendigheten av at andre aktører også får lov til å bygge studentboliger. 

Uavhengig av hvordan utbyggerens selskap er organisert burde de kunne få samme muligheter for støtte fra staten. For studenten har det ikke noe å si om det står SiO eller Anker på bygningen den bor i, det viktige er at det er en bolig i god standard til en god pris.

BISO mener det regjeringen kommer med nå er en politikk som kommer til å gjøre det vanskeligere og dyrere for studenter å bo i Oslo. Ved å ikke gi statsstøtte til utbyggere som driver med annen næringsvirksomhet utelukker man et gigantisk marked av aktører som kunne bidratt til at flere studenter slapp å stå i lange køer for å få seg en rimelig og trygg bolig.

Regjeringen jobber nå i feil retning, det må bli lettere for aktører å bygge studentboliger, ikke vanskeligere.

Carl William Nordby

Det at det er et godt marked for studentboliger gjør at det generelt sett blir billigere for studenter å leie. Den konkurransen studentboligmarkedet skaper mot resten av markedet har en positiv effekt for studentenes lommebøker. 

I en rapport utført av Samfunnsøkonomisk analyse AS på vegne Akademikerne i år, kommer det frem at studentenes kjøpekraft har over tid blitt dårligere. Hovedgrunnen som trekkes frem er nettopp de økte bokostnadene for studentene. Regjeringen jobber nå i feil retning, det må bli lettere for aktører å bygge studentboliger, ikke vanskeligere.

Det vi står igjen med er spørsmålet om hva som er det viktigste for regjeringen, er det at det skal være nok studentboliger eller er det hvem som bygger dem? For BISO er det vanskelig å forstå hvordan det viktigste skal være å holde næringsvirksomheter utenfor studentboligmarkedet. 

Det er synd at regjeringen setter ideologi foran hva som er best for Oslos studenter. BISO håper regjeringen snur i sitt syn på hvem som kan bygge studentboliger, for det viktigste må være at alle studenter får et trygt og rimelig sted å bo.

Powered by Labrador CMS