Stoltenberg trekker seg
Ida Wolden Bache blir sentralbanksjef likevel
Ida Wolden Bache blir utnevnt som ny sentralbanksjef etter at Jens Stoltenberg trakk seg fra stillingen torsdag.
(Saken er oppdatert).
Finansdepartementet opplyser at Ida Wolden Bache blir utnevnt som ny sentralbanksjef for en åremålsperiode på seks år.
Det ble klart etter at Jens Stoltenberg trakk seg fra stillingen for å fortsette som generalsekretær i Nato.
Mange superlativer
Det mangler ikke på superlativer om kvinnen med doktorgrad og mange års relevant jobberfaring, som var Jens Stoltenbergs motpart i duellen om å bli Norges sentralbanksjef. Hun trakk det korteste strået for 40 dager siden, men i dag trakk Stoltenberg seg fra jobben, og Bache har takket ja til å ha toppjobben permanent.
Wolden Bache besitter en mastergrad i økonomi fra London School of Economics and Political science fra 1999. Så, etter noen års jobberfaring, tok hun doktorgrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo i 2007.
— Ida er en sjeldent dyktig fagøkonom. Innenfor fagfeltet pengepolitikk og finansiell stabilitet mener jeg hun har kvalifikasjoner som er svært sterke. Dersom hun får stillingen, vil hun nok være en av de best faglig kvalifiserte sentralbanksjefene vi har hatt, sa Kari Due-Andresen, tidligere kollega både i Norges Bank og Handelsbanken til Khrono tidligere i år.
Due-Andresen var sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, i dag har hun samme posisjon i Akershus Eiendom.
Hun beskriver Wolden Bache som ytterst profesjonell.
— Hun er svært arbeidsom og alltid opplest på saker og situasjoner hun skal møte. Jeg jobbet seks år i Norges Bank og var i en periode i samme avdeling som Ida. Jeg har bare gode ting å si om henne, sa Due-Andresen.
Vedum: Svært kompetent
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil så snart som mulig legge fram en innstilling for Kongen i statsråd om utnevnelsen, opplyser Finansdepartementet.
– Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte. Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier Vedum.
– Jeg har i dag bekreftet overfor Finansdepartementet at jeg vil takke ja til å fortsette i stillingen som sentralbanksjef, sier Bache i en pressemelding.
– Vi i Norges Bank har stor respekt for den beslutningen Stoltenberg har tatt i lys av de svært viktige oppgavene han har som generalsekretær i NATO, fortsetter hun.
Svært kompetent
Ragnar Nymoen var veileder for Wolden Bache da hun tok doktorgraden i 2007.
— Det er klart at slik som institusjonen Norges Bank har utviklet seg, der det som før var viktige politiske beslutninger er overlatt til fagkunnskap, så er det klart at den faglige kompetansen til lederen betyr mye, sa Nymoen til Khrono i januar.
Det var på samme tid som NRKs fremstilling av Wolden Bache kontra Stoltenberg skapte reaksjoner. I en grafikk var det seks punkter fra Stoltenbergs CV på skjermen og fire fra CV-en til Bache.
Akademiske reaksjoner
Valgforsker Bernt Aardal mente at det ikke er overraskende at ansettelsen også skapte sterkt engasjement hos Khronos lesere og i akademiske kretser.
— Det er nok lett å se dette i sammenheng med prioriteringen mellom faglighet og politisk engasjement. Det er en diskusjon i hvilken grad faget kommer i bakgrunnen for hva som blir de endelige maktforholdene i samfunnet, sier Aardal.
Han viser til at det i diskusjonen har vært trukket frem at Stoltenberg ikke er en like sterk fagøkonom som visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.
— Samtidig så ble det vektlagt at Wolden Bache ikke hadde samme tyngde med tanke på at sentralbanksjefen også er styreleder i oljefondet, sier Aardal.
Han mente at debatten om akademisk bakgrunn lett setter sinnene i kok.
— Mange trigges når de opplever at det ikke er eksamener og doktorgrader som teller, men helt andre hensyn. Selv om diskusjonen ikke er svart-hvitt når det gjelder faglighet, sa Aardal.
Stoltenberg: Et privileium å fortsette i Nato
— Dette er det viktigste jeg kan gjøre nå i mitt liv; å være generalsekretær i Nato. Det er et privilegium, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel onsdag ettermiddag.
Han sa også at han var veldig motivert til å bli sentralbanksjef i Norge, selv om han takket nei til å fortsette i Nato både i fjor høst og i vinter, men nå har han altså ombestemt seg.
— Mye har skjedd siden jeg ble utnevnt til sentralbanksjef. Det er en krig i Europa som varer ved, det kan bli en ny normal for verden vi skal leve i. Etter Russlands invasjon følte jeg at jeg ikke hadde noe valg, sa Jens Stoltenberg til norske medier i Brussel onsdag.
Wolden Bache har vært sentralbanksjef siden 1.mars i påvente at Stoltenberg skulle tiltre stillingen 1.oktober.
Endringslogg: Saken er oppdatert kl. 18.36 den 24.mars 2022, med uttalelser fra Jens Stoltenberg og flere lenker til tidligere saker i Khrono om Ida Wolden Bache.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut