Norges bank-rekruttering

Høykompetent akademiker og kvinne i skyggen mot Jens

Det mangler ikke på superlativer om kvinnen med doktorgrad og mange års relevant jobberfaring, som er Jens Stoltenbergs motpart i duellen om å bli landets neste sentralbanksjef.

Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache har doktorgrad fra UiO og mange års jobberfaring, men har havnet i skyggen av mangeårig politiker og nå generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, som søker til stillingen som sentralbanksjef.
Publisert Sist oppdatert

«Sjeldent dyktig fagøkonom». «Høy integritet, men også omtenksom og snill», er noen av uttrykkene som brukes om den kvinnelige søkeren som landets nye sentralbanksjef.

Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache er en usynlig eminense. Men definitivt ikke grå, skal vi tro noen av dem hun har hatt som kolleger opp gjennom en imponerende karriere som økonom.

I finalen om vervet som Norges nye sentralbanksjef står dyp formell fagkompetanse og erfaring opp mot politisk tungvekt og et liv i rampelyset.

I en grafikk ble CV-ene til de to kandidatene sammenlignet på NRK Dagsrevyen denne uka. Mens det sto seks punkter fra Jens Stoltenbergs CV på skjermen, var det bare tatt med fire punkter fra CV-en til Ida Wolden Bache.

FAKTA

CV: Ida Wolden Bache (49)

Utdanning:

  • 2007: PhD Samfunnsøkonomi, Universitetet i Oslo
  • 1999 : MSc Economics, London School of Economics and Political Science

Jobberfaring:

  • 2020-: Visesentralbanksjef
  • 2016-2020: Norges Bank,direktør i Pengepolitikk (PPO)
  • 2015: Norges Bank, direktør i Finansiell stabilitet (FST)
  • 2013-2014:Norges Bank, d irektør og nestleder i Finansiell stabilitet (FST) og leder i enhet for Makrotilsyn
  • 2010-2013: Seniorøkonom, Handelsbanken Capital Markets
  • 2009-2010: Assisterende direktør, Pengepolitisk avdeling, Norges Bank
  • 2008-2010: Førsteamanuensis II, Handelshøyskolen BI
  • 2000-2009: Konsulent/rådgiver/seniorrådgiver, Forskningsavdelingen og Pengepolitisk avdeling, Norges Bank
  • 1998-2000: Forskningsassistent, Forskningsavdelingen, Norges Bank
  • 1996-1998: Forskningsassistent, Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo

Framstillingen har skapt reaksjoner og NRK har forsøkt å rydde opp.

Sjeldent dyktig

Dosent Trond Blindheim er en av dem som har reagert og mener at NRK framstiller den kvinnelig søkeren og Stoltenbergs konkurrent til stillingen som «en akademisk tåkefyrste», ifølge Kampanje.

Skapte reaksjoner: Skjermdump fra NRK.

Wolden Bache besitter en mastergrad i økonomi fra London School of Economics and Political science fra 1999. Så, etter noen års jobberfaring, tok hun doktorgrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo i 2007.

— Ida er en sjeldent dyktig fagøkonom. Innenfor fagfeltet pengepolitikk og finansiell stabilitet mener jeg hun har kvalifikasjoner som er svært sterke. Dersom hun får stillingen, vil hun nok være en av de best faglig kvalifiserte sentralbanksjefene vi har hatt, sier Kari Due-Andresen, tidligere kollega både i Norges Bank og Handelsbanken. Due-Andresen var sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, i dag har hun samme posisjon i Akershus Eiendom.

Hun beskriver Wolden Bache som ytterst profesjonell.

— Hun er svært arbeidsom og alltid opplest på saker og situasjoner hun skal møte. Jeg jobbet seks år i Norges Bank og var i en periode i samme avdeling som Ida. Jeg har bare gode ting å si om henne, sier Due-Andresen.

Behagelig vesen

På det personlige planet gir den tidligere kollegaen visesentralbanksjefen et særs godt skussmål.

— I tillegg til å være en sterk fagperson er Ida utrolig snill og omtenksom. Hun har et behagelig vesen og er ikke brautete på noe vis. Det betyr at hun ikke tar mye plass, men har stor integritet og veldig rett fram å ha med å gjøre, sier Due-Andresen.

— Så å fylle sentralbanksjef-rollen har hun gode forutsetninger for?

— Definitivt. Hun har både den tunge erfaringen og det faglige grunnlaget i massevis, sier Kari Due-Andresen.

Vektlegger kompetanse

FAKTA

CV: Jens Stoltenberg (62)

Kilde: Wikipedia

På Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo sitter professor Ragnar Nymoen. Han var Ida Woldens veileder da hun tok doktorgraden i 2007.

Professor Ragnar Nymoen, UiO

— Det er klart at slik som institusjonen Norges Bank har utviklet seg, der det som før var viktige politiske beslutninger er overlatt til fagkunnskap, så er det klart at den faglige kompetansen til lederen betyr mye, sier Nymoen.

Han understreker at han kjenner Wolden Bache fra doktorgradsperioden.

— Jeg kjenner bare Ida faglig, og mest fra den tiden da hun skrev sin aldeles utmerkede doktorgradsavhandling om valutamarkedet og prisdynamikk, der jeg hadde gleden av å være veileder. Det var en svært positiv og for meg lærerik periode, sier professoren.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom.

Tung faglig

— Hva er de sentrale faglige kravene til en som sitter i jobben som sentralbanksjef?

— Sentralbankens viktigste rolle er å overvåke og legge til rette for stabil prisvekst og bidra til høyt aktivitetsnivå og lav arbeidsledighetsrate. Her er det klart at Ida Wolden Baches doktorgradsarbeid gir henne en tung faglig bakgrunn for å lede denne institusjonen. I tillegg er Norges Bank en kompleks organisasjon, så det kreves også betydelige lederegenskaper. Ida har jo en meget solid CV også på det punkt.

— Hvor viktig er Norges Bank for norsk økonomi?

— Vel, Norges Bank er og blir en av de viktigste institusjonene for norsk økonomi. Det å ta riktige beslutninger om rentenivå og om andre forhold som også har betydning for finansiell stabilitet, er svært viktig.

Avslører at de ikke vet

I Handelsbanken Capital Markets sitter sjeføkonom Marius Gonsholt Hov. Han har også vært kollega av Ida Wolden Bache.

— De som kjenner Ida har nok alle utrolig mye godt å si om henne. Jeg tenker også at mange av kommentatorene som har argumentert for Jens Stoltenberg, avslører at de knapt vet noe om Ida, sier Hov.

Han vil også bidra med godord om visesentralbanksjefen.

— Etter mitt syn er hun den beste vi har på feltet. Hun har en sterk teoretisk bakgrunn med doktorgrad i økonomi og praktisk erfaring i sentralbanksystemet, sier sjeføkonomen.

Marius Gonsholt Hov sier den sittende visesentralbanksjefen også personlig fortjener skryt.

— Slik jeg kjenner henne er hun en veldig dyktig leder. Hun har høy integritet og tydelig i uttrykket. Ida har ikke vært fullt så synlig i offentligheten for alle, men det er også på grunn av rollen hennes og skal ikke brukes mot henne, sier Hov.

Powered by Labrador CMS