Årets navn i akademia
Hvem blir årets navn? Følg prisutdeling direkte kl. 15
I dag blir det klart hvem av de tre finalistene som blir årets navn i akademia.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag deler Khrono for første gang ut prisen Årets navn i akademia.
Prisen skal gå til en eller flere personer som i kraft av sine meninger eller handlinger har reist eller formet viktige debatter i og utenfor akademia, eller på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet.
Vinneren er plukket ut av en jury bestående av Khrono-redaktør Tove Lie, professor emeritus Rune Slagstad, Nupi-forsker Minda Holm, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og førsteamanuensis og nestleder i Akademiet for yngre forskere Jonas Stein.
Samme jury har plukket ut tre finalister, det er en av disse som får prisen under utdelingen, som du kan følge direkte her på khrono.no klokka 15.00.
Dette er de tre som kan få prisen:
- Jusprofessorene Ingunn Ikdahl og Christoffer Conrad Eriksen ved Universitetet i Oslo. Dette skriver juryen i sin begrunnelse: «Med sin offentlige intervensjon via Stortinget, i direkte dialog med departementer og utvalget som gransket Nav-saken og ved forklarende bidrag i media, har denne akademiske duoen vært avgjørende både for den maktinterne og den offentlige forståelsen for Nav-skandalens grunnlag og omfang. De fortsetter dette arbeidet gjennom bloggen «Retten i trygdeskandalen» og gir innsikt i spørsmål som er viktige langt utover Nav-saken, nemlig EU-rettens innflytelse i norsk rett generelt — og vårt demokratis unnvikende håndtering av den.»
- Nesnastudentene v/Katrine Dishington Johnsen,Wanja Skog Hermansen, Aurora Hoff-Blyseth og Fay-Renée Olsen. Dette skriver juryen i sin begrunnelse: «Gjennom aksjoner, et stort antall leserbrev og lobbyvirksomhet, har nesnastudentene satt universitets- og høgskolepolitikk på den storpolitiske dagsorden. Denne striden handler ikke bare om studiesteder ved Nord universitet, den griper inn i en større sentrum/periferi-diskusjon. Med en motmakt-preget kritikk av autoriteter og sentraliseringsagenter har studentene og deres allierte løftet en viktig debatt med betydning langt utover Campus Nesna.»
- Samfunnsgeograf og pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund ved OsloMet. Juryen skriver dette i sin begrunnelse: «I en krevende tid har Svenn-Erik Mamelund gjort en betydelig innsats med å formidle faktabasert kunnskap til både fagfolk og lekfolk. Han har gjort historisk kunnskap om epidemiske sykdommer relevant for nåtiden, satt et nødvendig fokus på sosiale konsekvenser av pandemien og vist behovet for å tenke tverrfaglig og helhetlig. Slik har han ikke bare gjort oss bedre rustet til å takle en ekstraordinær situasjon, men også til å møte framtidige pandemier.»
Nyeste artikler
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år