Covid-19

Hun hadde jobbet ved universitetet i årevis, så ble hun sagt opp. Via zoom.

Tusener mister jobben ved australske, britiske og amerikanske universiteter. Det skjer ikke uten protester.

Kinesiske studenter utenfor University of Sydney i juli. Fall i internasjonale studenter gir økonomisk nedtur for universitetene.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): «Da vi nærmet oss slutten av april begynte jeg å bli svært engstelig, jeg sov ikke og var veldig stresset».

Slik beskriver Dash Jayasuriya den siste tiden siden ved Deakin University, et offentlig universitet i den australske delstaten Victoria. Hun hadde jobbet ved universitetet det meste av sitt voksne liv, de siste seks og et halv årene hadde hun undervist internasjonale studenter i engelsk akkreditering.

Så var det slutt.

Jayasuriya fikk beskjed om at kontrakten hennes ikke ville bli fornyet. Hun ble sagt opp. I et møte på zoom.

Historien ble nylig fortalt av ABC News. Overfor den australske rikskringkasteren fortalte Jayasuriya at hun følte seg «sveket» av en milliardinstitusjon hun anklager for ikke ha løftet en finger for å berge levebrødet hennes.

Ber folk ta en ulønnet fridag i uka

Hun er langt fra den eneste som har mistet jobben ved et australsk universitet de siste månedene. Covid-19 har nærmest sendt universitetssektoren i landet i knestående, og de siste ukene før semesterstart har en rekke universiteter satt tall på hvor store tap de sikter mot og hvor mange som mister jobben.

University of Melbourne varslet nylig at de vil kutte 450 stillinger. University of Technology Sydney frykter at opp mot 500 jobber kan forsvinne neste år. University of NSW annonserte allerede i juli nesten 500 oppsigelser. Nevnte Deakin University har anslått at 300 fast ansatte kan bli gjort overflødige.

Forrige uke ble det også kjent at University of Sydney har bedt om forslag til hvordan det kan kuttes opp mot 30 prosent av fulltidsjobber ved enkelte fakulteter. I en epost fra skoleleder Debra Hayes det ble det også foreslått at alle kan vurdere å ta en ulønnet fridag i uka, for å berge flest mulig arbeidsplasser.

Sju av ti med usikre arbeidsforhold

Kuttene har vært ventet. I en rapport den australske regjeringen fikk i fanget i mai, het det at sektoren i år kan miste 21.000 årsverk, 7000 vitenskapelig ansatte kan miste jobben.

Men dette er bare en del av bildet. På toppen av dette kommer alle som ikke er fast ansatt, folk på usikre kontrakter, folk som Dash Jayasuriya.

Så hvor mange gjelder det? Usikkert. Det anslås at nær 70 prosent av de ansatte ved australske universiteter er i usikre arbeidsforhold.

Ved et universitet som University of Melbourne, som har milliarder på bok, er andelen 72,9 prosent. Hvor mange av dem som har mistet jobben på grunn av pandemien vet de ikke.

Det samme gjelder for andre institusjoner. ABC News skriver at ved to institusjoner i Melbourne alene kan så mange som 5000 nå være uten arbeid.

Underrapporteringen kan med andre ord være betydelig.

Jobbkutt også ved universiteter i USA

Universitetsorganisasjonen Universities Australia har tidligere anslått tapene for sektoren til minst tre milliarder australske dollar, rundt 20 milliarder norske kroner, for 2020 alene. De mener det kan bli så høyt som 4,6 milliarder australske dollar.

Som Khrono har skrevet om tidligere skyldes det blant annet en kollaps i strømmen av internasjonale studenter til landet. Australia er det landet som tar imot flest norske studenter. Det er likevel ikke frafallet av norske studenter som svir hardest, men studenter fra andre land, ikke minst fra Kina.

Det landet som tar imot flest norske studenter etter Australia, er USA. Også amerikanske universiteter er rammet hardt av covid-19, mange av dem blør økonomisk blant annet på grunn av fallet i internasjonale studenter.

I likhet med de australske universitetene har de ved inngangen til et nytt semester varslet masseoppsigelser.

Flere tusen universitetsansatte mister jobben i USA. Ved City University of New York (CUNY) har 2800 adjunkter og deltidsansatte fått sparken. Det er ifølge The Guardian også varslet kutt i jobber og lønninger ved University of Massachusetts, California State University, Boston University, University of Arizona og en rekke andre.

... og ved britiske universiteter

I likhet med australske og amerikanske universiteter er britiske universiteter økonomisk avhengige av internasjonale studenter.

Avisa Financial Times viser til anslag fra Institute for Fiscal Studies, som sier at sektoren kan miste fra 7,5 prosent til halvparten av inntektene de neste fire årene.

Også der går det ut over ansatte. Samme avis fortalte fortalte nylig at britisk universiteter kutter jobbene til tusener av akademikere på korttidskontrakter som følge av pandemien. Blant de vitenskapelig ansatte i Storbritannia er andelen midlertidige rundt 33 prosent.

Kontrakter fornyes ikke, og universiteter har ansettelsesstopp. Som ved King's College i London, der fagorganisasjonen University and College Union (UCU) mener hele 1.100 midlertidige kontrakter kan være i fare. Der er det også innført ansettelsesstopp. Ved University of Reading varslet rektoren for en tid siden at de i verste fall kunne få et kutt tilsvarende 500 fulltidsjobber.

Både UCU og ansatte ved universitetene advarer mot at kutt i den midlertidige staben vil svekke kvaliteten på undervisningen og legge en større arbeidsbyrde på andre i staben, skriver Financial Times. Jobbkuttene, eller trusselen om dem, har ført til protester flere steder. Avisa viser blant annet til Royal College of Art i London, der UCU anslår at over 90 prosent er på midlertidige kontrakter. Der vedtok fagforeningen i juni mistillit til rektoren og truet med streik.

Truer med streik mot kutt

Også i USA har jobbkuttene ført til protester, samt søksmål fra ansatte og fagforeninger.

I Australia truer nå flere hundre vitenskapelig ansatte med streik mot blant annet jobbkuttene. Bak trusselen står National Higher Education Network, et nettverk av vitenskapelig ansatte ved universiteter over hele landet. Trusselen ble vedtatt under et møte på zoom mandag denne uka, der rundt 460 personer fra alle de store universitetene i landet deltok.

Nettverket retter seg mot den australske regjeringen, med krav om at den skal øke bevilgningene til universitetene og sikre jobbene under pandemien.

— Folk er så opprørte over jobbkuttene og endringene for universitetene, at de er klare til å legge ned arbeidet. Det er mye sinne ved universitetene nå, sier Nick Riemer, akademiker ved University of Sydney og medlem av nettverket, til Guardian Australia.

Til avisa The Sydney Morning Herald sier samme Riemer at protestene også er et svar på en finansieringsreform fra regjeringen, der studieavgiften reduseres for blant annet realfag, og økes for flere fag innen humaniora.

Powered by Labrador CMS