søkertall

Hun går på landets mest populære studium

Siv Meyer er en av 30 studenter på tollstudiet. Ingen andre studier i Norge har flere førstevalgsøkere per studieplass.

Siv Meyer er leder for linjeforeningen for tollstudentene ved Universitetet i Stavanger. Her har de ingen frafall, ingen stryk og enormt mange søkere per studieplass.
Publisert Oppdatert

Stavanger (Khrono): — Når du ser hvor mange som søker seg til dette så er jeg skikkelig stolt selv over å være tollstudent, smiler Siv Meyer.

Bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger (UiS) er landets desidert mest populære studiet om man ser på antall søkere per studieplass.

Da studiet debuterte i fjor fikk de 2064 søkere til 35 studieplasser. Til høsten har de økt til 60 plasser. 1215 har dette som førstevalg i Samordna opptak i 2022.

Med andre ord er det over 20 stykker som konkurrerer om hver eneste studieplass de har.

— Jeg tror nok den Toll-serien på TV 2 har påvirket en del til å velge dette studiet. Tolletaten har vært veldig lukket. De fleste vet vel litt hva de jobber med, men når man nå har fått bli kjent med dem så ser man hvor mange varierte arbeidsoppgaver og steder de er på. Så er det også et studieløp der du er sikra jobb, forklarer Meyer, som er leder for linjeforeningen ved studiet.

Tollhovedstaden i Stavanger

Tollstudiet ved UiS er utviklet i tett samarbeid med Tolletaten. Derfor kan de sammen også planlegge hvor mange tollere som må utdannes for å dekke behovet.

Utdanninger med flest primærsøker per studieplass

Lærested Utdanning Primærsøkere per studieplass Antall primærsøkere
UiSToll, vareførsel og grensekontroll, bachelor20,31215
Arkitektur- og designhøgskolen i OsloArkitekt, master18,71120
NTNUMedisin, profesjonsstudium18,4295
UiT Norges arktiske universitetLuftfartsfag, bachelor16,5198

Kilde: Samordna opptak

— Nå er det så stor konkurranse om plassene at vi kanskje kan tenke på en master i toll. Så holder vi også på å utvikle EVU (etter- og videreutdanning, red.anm.) for dagens tollere som har gått etatsutdanningen og ikke har en bachelor. På den måten kan man passe på at det ikke blir to lag med tollere, der noen har bachelor, og andre ikke, forteller Tore Markeset, instituttleder for instituttet for sikkerhet, økonomi og planlegging ved UiS.

Det var Tolletaten som ønsket å gå vekk fra å utdanne toller selv til å overlate ansvaret til et universitet eller en høyskole. 16 universiteter og høyskoler ble forespurt før de endte opp med en liste på ti aktuelle. UiS trakk til slutt det lengste strået.

— Det har vært ekstremt populært. I tillegg til de over 2000 som søkte på det i fjor så var det oppimot 5000 søkere som hadde det på andre, tredje og fjerdevalg. Vi forventa en nedgang i år, men fremdeles er det 20 stykker som konkurrerer om hver plass, sier instituttlederen.

Studiet er innom jus, økonomi, administrasjon og sikkerhetsfag. All den variasjon var med på å trigge interessen for Meyer da hun skulle søke studie i 2021.

— Jeg syns det virket veldig spennende. Det er jo mye action og spenning som vi unge syns er litt gøy, men det er også en veldig variert arbeidshverdag. En stor fordel er at det er mye praksis i studiet i tillegg, det var en del av min motivasjon til å velge det, forklarer hun.

Paramedisin populært

Der TV-serien «Toll» kan ha vært med på å få studenter til å velge tollutdanning har man og sett samme effekt på paramedisin. I hvert fall trakk UiT - Norges arktiske universitet, frem at NRK-serien «113» kan ha vært enn en mulig grunn til høye søkertall i 2019.

De søkertallene har holdt seg oppe siden. OsloMet har 420 søkere til 50 studieplasser. 358 har paramedisin ved Høgskolen i Østfold som førstevalg. Her skal det deles ut 40 studieplasser. UiS har 20 plasser og 223 søkere, mens UiT ligger på cirka samme med 23 studieplasser og 218 søkere. NTNU har færrest søkere med 190 til sine 30 plasser. Det gir likevel i overkant av 6 søkere per studieplass i Trondheim. Av de 30 studiene med flest søkere per studieplass er fire av paramedisinutdanningene med.

Mens paramedisin har vært populært i noen år nå så er det også noen nye utdanninger som for første gang kan søkes til, men som man har forventa høye søkertall til. Bachelor i akademisk e-sport ved Universitetet i Agder er i den kategorien.

— Vi innførte studieprogramfag i videregående skole i e-sport for 4-5 år siden. Samtidig krever vi 60 studiepoeng for å undervise i disse fagene. Vi fikk mange henvendelser fra skoler som lurte på hvor fort vi kunne komme i gang med å utdanne lærekrefter, sa førstelektor Rune Andersen ved UiA til Khrono i oktober.

Ikke lenge før hadde de bestemt seg for å starte opp det nye studietilbudet i 2022. Tallene fra samordna opptak viser at 215 stykker har dette som førstevalg. Totalt har de 40 studieplasser for den nye bachelorgraden.

Powered by Labrador CMS