Studieavgift
Høyreordfører vil skrote studieavgiften
Trondheims nye ordfører, Høyres Kent Ranum, stiller seg sammen med Rødt og Venstre, og tar til orde for å skrote studieavgiften som hans eget parti stemte for.
— Som ordfører i Trondheim må jeg tenke på Trondheims beste. Vi går glipp av veldig mye kunnskap som ellers kunne ha kommet hit. I tillegg hensynet til alle de som ville dratt tilbake til landet de kommer fra med utdanning og kunnskap fra NTNU og Trondheim, sier Kent Ranum til Adresseavisen.
Den nyvalgte Høyre-ordføreren går dermed ut mot ordningen som hans eget parti har ivret for, og som de foreslo en versjon av allerede under Erna Solbergs tid som statsminister, og det uten å ha snakket med partiet om det.
— Ordføreren i meg tenker som så at dette er et budskap jeg kan sende ut til alle. Det er en bred oppfordring, både til eget parti og også tilregjeringen som sitter med makten her. Så er jeg klar over at Høyre ikke stemte mot den løsningen vi har i dag, men de beste politikken er ofte et resultat av at en ser konsekvenser og justerer bildet, sier Ranum til Khrono.
Hadde møter med NTNU-ledelsen
Stortinget innførte som kjent i fjor studieavgift for alle studenter fra land utenfor EØS og Sveits fra i høst. Som Khrono har skrevet har det ført til en reduksjon i tallet på studenter fra disse landene på hele 59 prosent.
— Kunne det vært en mulighet at Trondheim kommune går inn og betaler noe her?
— Dette mener jeg er et nasjonalt anliggende. Med det budsjettet vi prøver å få sammen nå tror jeg kommunen skal bry seg om sine primæroppgaver overfor innbyggerne. Det var sentrale myndigheter som innførte det, og da er det de som bør reversere dem, sier Ranum.
Ranum forteller at han allerede før innføringen var i flere møter med NTNU-ledelsen som flagget frykten for hvordan dette vil slå ut, og mener at når en nå ser hvilke effekter dette vil få på sikt, så bør ordningen fjernes.
Sammen med Venstre og Rødt
Med det plasserer Ranum seg sammen med Rødt og Venstre, som var de to eneste som stemte mot ordningen på Stortinget.
Førstnevnte parti skrev i innstillingen fra utdannings- og forskningskomiteen at de mener «regjeringas forslag om å innføre studieavgift for internasjonale studenter utenfor EØS og Sveits er usolidarisk og et smålig kutt, og Rødt forslår i sitt alternative statsbudsjett å bevilge midler til å reversere dette,»
Venstre sa på sin side Norge er et lite land med stort behov for å tiltrekke seg internasjonale forskere og studenter, og viste til partiets alternative statsbudsjett hvor det var satt av midler til å opprettholde den gamle ordningen.
— Det svekker utdanningstilbudet, svekker studenter fra det globale sør sine muligheter til utdanning og skroter gratisprinsippet i høyere utdanning i Norge, sier Venstres Abid Raja til avisen.