Topper fra akademia og nærings- og samfunnsliv var samlet til gruppearbeid for å gi regjeringen råd om digitalisering.

Gir råd om digitalisering

Toppmøte. Statsminister Erna Solberg ber om råd om digitalisering fra toppene i høyere utdanning og forskning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning revideres og statsminister Erna Solberg vil ha innspill om hvordan forskning og høyere utdanning kan bidra med kompetanse og nye løsninger som ligger i ny teknologi og digitalisering.

Derfor inviterte hun toppene i forskning og høyere utdanning til å tenke høyt og fritt om hva regjeringen konkret bør gjøre fremover på dette feltet.

— Digitalisering var ikke med i planen som ble vedtatt i 2014, men nå er det knapt noen som ikke sier digitalisering i annenhver setning, og i neste versjon av planen vil dette få stor plass, sa Solberg til representantene for utdanning, forskning, nærings- og samfunnsliv som satt rundt småbord i regjeringens representasjonsbolig fredag ettermiddag.

Digitalisering var ikke med i planen som ble vedtatt i 2014, men nå er det knapt noen som ikke sier digitalisering i annenhver setning, og i neste versjon av planen vil dette få stor plass.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg.

Kunnskapsdepartementet har også gjennomført en høringsrunde med frist i september, der aktørene i forskning og høyere utdanning kom med innspill til langtidsplanen.

Det har kommet mange innspill etter dette også, for eksempel når det gjelder støtte til fremragende forskning:

På toppmøtet fredag deltok mange av statsrådene, i tillegg til statsministeren. Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var sentral, men også finansministeren, olje- og energiministeren, samferdselsministeren, og næringsministeren var med.

Solberg sa at hun ønsket konkrete innspill på hvordan digitalisering skal bidra til å skape omstilling, vekst og arbeidsplasser framover.

— Vi er avhengige av innspill om hvor vi må tenke nytt og hvordan regjeringen kan bidra, sa hun.

Ikke bare teknologi

Etter fire innledninger, skulle deltakerne på toppmøtet ha gruppearbeid, som skulle munne ut i tre innspill til regjeringen fra hvert bord.

Camilla Tepfers i konsulentselskapet inFuture fikk åpne ballet.

— Det er lett å bli teknologidrevet, men dette utløser ikke nødvendigvis produktivitet. Vi bør heller være problemorienterte, og bygge på tverrfaglighet. Faglig spiss, med evne til å kommunisere på tvers, sa hun.

Dekan Morten Dæhlen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo påpekte at det radikalt underskudd på digital kompetanse, både it-eksperter og generell kompetanse.

Snakk om kultur

Camilla Serck-Hanssen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo. Hun snakket om at digitalisering og humaniora bør integreres i den nye langtidsplanen. I stedet for buzz-ordet muliggjørende teknologier, snakket hun om muliggjørende kulturer.

— Teknologisk kunnskap må kobles til mennesket, understreket hun.

Hege Skryseth, som er leder for Kongsberg Digital etterlyste tverrfaglig kompetanse på tvers av studieretningene.

— Vi trenger mer tverrfaglighet, og det er dette vi ser etter når vi rekrutterer, sa hun.

Skryseth anbefalte dessuten en kraftsamling rundt viktige prioriteringer som informatikk, kybernetikk og sikkerhet, et omfattende etter- og videreutdanningsprogram, og sterk satsing på å posisjonere seg innen EUs rammeprogram Horisont2020.

Digitalisering overalt

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø sa at det nye nå er at digitalisering preger absolutt alle samfunnsområder.

Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø.

— Det preger alt fra pleie- og omsorg til utmarksproblematikk. Formålet vårt nå er å få innspill om hvordan vi kan gi digitalisering en langt tydeligere og mer gjennomgripende plass i den reviderte planen, sa hun.

— Samtidig er det viktig at vi forstår mennesket som skal bruke teknologien, sa hun.

Fornøyd statsminister

Erna Solberg er fornøyd med møtet.

— Vi har diskutert hvordan Norge og nordmenn kan dra best mulig nytte av mulighetene digitaliseringen gir, gjennom vår satsing på forskning og høyere utdanning. Jeg er veldig fornøyd med bidragene jeg har fått i dag, sier statsministeren i en pressemelding etter møtet.

Også forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er fornøyd.

— Kunnskap, forskning og innovasjon er blant regjeringens viktigste satsingsområder. Toppmøtet har gitt oss gode innspill og ny inspirasjon til hvilke forskningspolitiske virkemidler som trengs for å lykkes med dette arbeidet, sier Nybø.

Fakta

Toppmøte

Statsminister Erna Solberg har invitert til toppmøte om forskning og høyere utdanning fredag 2. februar 2018.

De inviterte er beslutningstakere og kloke hoder innen akademia og samfunns- og næringsliv.

Statministeren innleder og det er forberedte innlegg ved:

  • Camilla Tepfers, inFuture
  • Morten Dæhlen, Universitetet i Oslo
  • Camilla Serck-Hanssen, Universitetet i Oslo
  • Hege Skryseth, Kongsberg Digital

Deretter er det diskusjon rundt bordene.

Flere statsråder er tilstede: finansministeren, forskings- og høyere utdannings-ministeren, olje- og energiministeren, samferdselsministeren, og næringsministeren.

Fakta

Langtidsplan for forskning og høyere utdanning

Regjeringen la i 2014 frem Meld. St. 7 Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2015-2024.

De tre overordnede målene i planen:

  • styrket konkurransekraft og innovasjonsevne
  • løse store samfunnsutfordringer
  • utvikle fagmiljøer av fremragende kvalitet

Planen revideres nå, og den reviderte planen vil bli fremlagt sammen med statsbudsjettet høsten 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS