Fem hotellkjeder, deriblant Thon Hotels, vant anbudet for hotellovernattinger i universitet- og høgskolesektoren. Foto: Mats Arnesen

Hotellavtale verdt 660 millioner inngått for ansatte på universiteter og høgskoler

Anbud. Avtalen har en verdi på 660 millioner kroner. Hotelleier i Bergen er kritisk til anbudskonkurransen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte ved universiteter og høgskoler har fått en ny hotellavtale for de neste to årene, med opsjon om å forlenge avtalen med ytterligere to år.

De fem leverandørene som skal huse ansatte på reisefot er Thon Hotels, First Hotels, Scandic Hotels, Best Western Hotels & Resorts og Nordic Choice Commercial Services.

Avtalen har en estimert verdi på 660 millioner kroner dersom avtalen blir forlenget til fire år.

De fem som fikk kontrakt, leverte de beste tilbudene på pris og geografisk dekningsgrad.

Gunn-Sølvi Arveschoug

— Det var totalt sju tilbydere. De fem som fikk kontrakt, leverte de beste tilbudene på pris og geografisk dekningsgrad. Pris ble vektet 60 prosent, mens geografisk dekningsgrad ble vektet 40 prosent, sier innkjøpssjef ved OsloMet, Gunn-Sølvi Arveschoug.

Hun er en av representantene utnevnt av Universitetet- og høgskolerådet som ansvarlig for anbudskonkurransen.

I utlysningen ble det poengtert at behovet er størst rundt utdanningsstedene Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Bodø og Tromsø.

Les også: SV-politikar: — På høg tid å ta miljø inn i statens reiseavtalar

Kritisk til gjennomføringen

Som nevnt var det totalt sju tilbydere. Verken Radisson Hotels eller De Historiske Hotel og Spisesteder, en medlemsorganisasjon med 61 hoteller rundt om i Norge, nådde ikke opp i konkurransen.

Hotellkjedene var dyrest på pris, og var på henholdsvis 6. og 5. plass i geografisk dekningsgrad - kun slått av First Hotels, som kom dårligst ut i denne kategorien. First Hotels har tre hoteller i Oslo og ett hotell i Bergen, Hamar, Lillehammer og Ålesund.

Da anbudet ble utlyst i fjor høst, var NHO Reiseliv kritisk til konkurransen. De mente grunnlaget for anbudet hindret lokale og enkeltstående hoteller fra å delta i konkurransen.

— Vi har fått tilbakemelding fra flere av våre medlemmer, særlig i Bergen, som reagerer på at frittstående bedrifter ikke kan delta i anbudskonkurransen, sa politisk rådgiver i NHO Reiseliv, Kjersti Aastad.

Kjetil Smørås er administrerende direktør for den enkeltstående bergensbaserte hotellkjeden De bergenske - en av medlemsorganisasjonene i De Historiske Hotel og Spisesteder.

Han er kritisk til vilkårene for frittstående hoteller å delta i statlige anbudskonkurranser.

— Vi er fornøyd med de politiske signalene vi har fått, men vi er ennå ikke fornøyd med iverksettingen, sier Smørås, og viser til stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser som ble lagt fram i fjor vår.

— Ingen incitamenter

Da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen redegjorde for en lignende anbudskonkurranse i 2018 gjorde han det klart at det er mulig å dele opp anskaffelser i delkontrakter, og oppdragsgiver er pålagt å gi en begrunnelse for manglende kontraktsoppdeling ved større anskaffelser.

Arveschoug har tidligere forsvart anbudskonkurransen, og uttalte i høst at flere leverandører og et økt antall avtaler vil medføre at mer ressurser må settes inn i å følge opp avtalene. Derfor har de har åpnet for at leverandørene de velger kan støtte seg på underleverandører.

Det er en argumentasjon Smørås stusser over.

— Det er ingen incitamenter for våre konkurrenter i Bergen å gi oss kontrakter. Det er et argument som faller på sin egen urimelighet. Et annet argument er at det tar altfor mye tid å administrere mange ulike kontrakter. Det er en bløff. I dag er alt digitalisert, inkludert signaturen for å skrive under på anbudskontrakten, sier Smørås.

Les også: Statsråden vil kutte utslipp: Nå skal universitetene konkurrere om å fly minst

Hundremillionersavtale

I utlysningen anslås antall romdøgn å være mellom 90.000 til 110.00 per år. Det er en økning fra utlysningen i 2015 der tilsvarende tall var 74.000 romdøgn i året. Tallene er basert på estimater fra leverandørene i den forrige perioden.

Da avtalen ble utlyst var verdien anslått å være 209 mill. kroner ekskludert merverdiavgift.

Regnestykket baserer seg på antall romdøgn ansatte er forventet å ha i løpet av ett år multiplisert med en makspris per hotellrom på 1900 kroner.

Men denne summen var ikke den totale verdien, men verdien for kun ett år av avtalen. Etter inngåelsen er totalverdien estimert til 660 mill. kroner.

— Når vi skal estimere samlet verdi på anskaffelsen er det flere usikkerhetsmomenter. Et moment er varighet på avtalen. Et annet moment er det faktiske behovet de neste årene. Et tredje moment er hvilke hotell som blir valgt til hvilken pris. Hotellene har oppgitt maks pris i avtalen, men kan når som helst sette ned prisene, sier Arveschoug.

Den nye avtalen betyr at hotellene til Radisson ikke lenger kan benyttes.

— Hvordan vil ansatte i sektoren oppleve endringen fra den forrige avtalen til den nye?

Tidligere avtaleforhold har fungert bra – vi gjorde derfor ikke noen vesentlige endringer på kravspesifikasjonen og forventer ikke at de ansatte vil oppleve noen store endringer, sier Arveschoug.

Les også: Unit hyrer inn selskapet til tidligere «Idol»-dommer for å lage konferanser

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS