økonomi

Hoel: Gode grunner for å beholde tannteknikk

OsloMet vil legge ned landets eneste utdanning for tannteknikere. Regjeringen vurderer å gripe inn.

Trude Myhrer studieleder tannteknikerutdanningen ved OsloMet, som er truet med nedleggelse. Allerede i år er opptaket stanset.
Publisert Sist oppdatert

OsloMet har satt i gang en prosess for å få lagt ned landets eneste utdanning i tannteknikk. Årsaken er stram økonomi og at dette er et kostbart studium med stort frafall blant studentene.

Planene om nedlegging har skapt kraftige reaksjoner blant annet ved tannlegeutdanningene og i tannlegebransjen.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget spør stortingsrepresentant Seher Aydar (Rødt) om regjeringen mener at Norges eneste tannteknikkutdanning skal legges ned, og i så fall hva regjeringen vil gjøre for å hindre at Norge blir avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å dekke behovet for tannteknikere.

Stortingsrepresentant Seher Aydar (Rødt).

Hun viser til at Norges Tannteknikerforbund og tannteknikkutdanningen vurderer at det er behov for cirka 25 nye tannteknikere hvert år.

Hoel: Vurderer saken

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel sier i svaret at det fortsatt er gode grunner til at vi bør utdanne tannteknikere i Norge.

— Dette gir oss blant annet trygghet under omstendigheter hvor det ikke er enkelt å rekruttere tannteknikere utdannet i utlandet eller hvor det ikke er enkelt å få til import av tanntekniske produkter, sier han.

Hoel svarer videre at Kunnskapsdepartementet har gitt Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) i oppdrag å utrede organiseringen av små og sårbare utdanninger i helsefag i Norge, inkludert tannteknikkutdanningen.

— Departementet vil vurdere tannteknikkutdanningen i lys av dette, sier han.

Hoel viser også til et kunnskapsgrunnlag departementet nylig har fått fra Helsedirektoratet, som viser at det er et klart behov for tannteknikere.

Statsråden påpeker samtidig at universiteter og høgskoler er rammefinansierte, og de bestemmer selv hvor mye midler de bruker på de enkelte utdanningene sine. Det er opp til dem å dimensjonere utdanningene i tråd med etterspørselen fra de utdanningssøkende og samfunnets kompetansebehov.

Bilde av statsråd Oddmund Hoel
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel er i dialog med OsloMet, som vil legge ned tannteknikk..

Etterlyser forsikringer

— Det er positivt at regjeringen signaliserer at den ser viktigheten av at tannteknikkutdanningen bevares. Men vi trenger forsikringer om at Norges eneste utdanning for tannteknikere må bevares, sier Seher Aydar i en kommentar til Hoels svar.

Hun påpeker at alle ledd i tannhelsetjenesten trengs, også tannteknikerne, og hun advarer mot å gjøre seg avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

— Det svekker beredskapen. Erfaringsmessig flytter helsepersonell fra utlandet ofte tilbake til hjemlandet i krevende tider. Helsepersonellkommisjonen er samstemte om å ikke anbefale import av helsepersonell fra utlandet, sier hun.

— Dette er et dyrt og lite utdanningstilbud, men vi kan ikke la utdanninger som har en rolle i helseberedskapen legges ned når det ikke er økonomisk lønnsomt. Det er verken ansvarlig eller bærekraftig, legger hun til.

Store underskudd

Kunnskapsdepartementet er i dialog med OsloMet om saken, og den har blant annet vært et tema i den årlige etatsstyringsdialogen. Der har OsloMet orientert om at tannteknikkutdanningen går med store underskudd og er er svært dyr i forhold til andre profesjonsutdanninger.

OsloMet er i kontakt med andre institusjoner for å sondere om det finnes alternativ innplassering av denne utdanningen, går det fram av styrepapirene til OsloMets styremøte fra 17. september. Tidligere har Universitetet i Oslo sagt nei til å overta tannteknikk.

Der er planen å gjøre et vedtak om tannteknikk skal nedlegges på styremøtet 31. oktober.

Endringslogg: Fredag kl 14.45: Kommentarer fra Aydar til Hoels svar er lagt inn.

Powered by Labrador CMS