sikkerhet
Hoel fikk spørsmål om spionasje: — Står mye bedre til enn for to-tre år siden
Vil Norge avslutte forskningssamarbeidet med Kina? Har universitetene og høgskolene god nok kontroll? Statsråd Oddmund Hoel fikk spørsmål om etterretningstrusler i Stortinget.
Forsknings- og høyere
utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) møtte i den muntlige spørretimen i
Stortinget onsdag, og svarte blant annet på spørsmål om spionasje og påvirkningsforsøk fra fremmede makter.
Forrige uke ble det kjent at en spionsiktet nordmann har studert sikkerhet og beredskap ved UiT Norges arktiske universitet. Og for to år siden ble en gjesteforsker ved samme universitet pågrepet for spionasje.
Frp-representant Himanshu Gulati viste til at statsminister Jonas Gahr Støre i 2022 uttalte at han ønsket strengere kontroll av gjesteforskere. Gulati spurte Hoel om regjeringen har gjort noe for å følge opp dette.
— Ja, det har vi gjort. Vi har skjerpet dialogen med forskningsinstitusjonene, universitetene og høgskolene når det gjelder rutiner for kontroll med gjesteforskere som kommer. Vi har økt samarbeidet med sikkerhetstjenester, når det gjelder gjesteforskere. Og vi har gjort en lang rekke tiltak for å få opp bevisstheten, for å få bedre systemer og for å ha en mer løpende oppfølging av det som måtte være av sikkerhetstrusler og risikovurderinger for institusjoner, sa Oddmund Hoel.
Har statsråden kontroll?
Høyre-representant Kari-Anne Jønnes minnet om at det er mange universiteter og høgskoler, og enda flere campuser, i Norge.
— Hvilke tiltak har statsråden iverksatt for å sikre norske universitets- og høgskoleinstitusjoner mot påvirkningsforsøk fra Russland og andre ikke-vennligsinnede regimer, og har han forsikret seg om at alle de institusjonene har tilstrekkelige kontrollrutiner? spurte hun.
Hoel svarte at den nasjonale sikkerheten er norske sikkerhetstjenesters ansvar.
— Ansvaret som ligger til norske universiteter og høgskoler, som de tar i et betydelig større omfang enn før, er å drive et godt forebyggingsarbeid. Det er å ha tett kontakt med sikkerhetstjenestene om hvordan innrette arbeidet på best mulig måte. Det er å bygge opp gode systemer for risikovurderinger, sa Hoel.
Han sa at dette arbeidet blir fulgt opp av departementet og direktoratet HK-dir.
Jønnes fulgte opp med å spørre om Hoel mener at institusjonene har god nok forståelse for risikoene, om deres kontrollrutiner er gode nok og om han har god nok dialog med institusjonene:
— Kan vi være sikre på at alle har nok fokus på norsk sikkerhet i den situasjonen vi er i nå?
— Den dagen vi sier at dette er godt nok, nå har vi gode nok rutiner, nå har vi god nok kontroll, den dagen gjør vi en stor feil, svarte Oddmund Hoel.
— Fortsatt flere ting å ta tak i
Statsråden sa videre at truslene hele tiden endrer seg, men at regjeringen har vært opptatt å styrke systemer som legger til rette for kontakt med sikkerhetstjenestene.
— Det er fortsatt flere ting å ta tak i, og det vi gjør vi kontinuerlig, men det står svært mye bedre til enn for to-tre år siden.
Frps Himanshu Gulati viste fra talerstolen til flere saker:
- Kinesiske ph.d.-studenter i Norge må signere en kontrakt som forplikter dem til alltid å følge kommunistpartiets vilje.
- NTNU og andre norske universiteter har hatt samarbeid med forskere fra institusjoner som har tette bånd til Kinas militære industri, som svenske sikkerhetseksperter har advart mot å ta imot forskere fra.
- En amerikansk kongresskomité har sendt et bekymringsbrev til amerikanske myndigheter om kinesisk forskningsaktivitet på Svalbard og om leveranser fra et kinesisk firma til EISCAT_3D-radaren i Troms, som omtales som en av verdens mest avanserte forskningsradarer.
— Samtidig er fremdeles Kina definert som et av Norges hovedsamarbeidsland i høyere utdanning og forskning, gjennom Panorama-strategien, sa Gulati, og viste til at Frp flere ganger har foreslått å avslutte dette Kina-samarbeidet.
— Fremskrittspartiet er kritiske til at forskningsmiljøer i Norge kan inngå hovedsamarbeid med land som våre egne sikkerhetsetater gang på gang definerer som en stor risiko for kongeriket, sa han.
Gulati spurte om statsråden han vil ta initiativ til å endre dette, eller om han vil opprettholde Kina som et hovedsamarbeidsland.
— Deler bekymringene
Hoel svarte at regjeringen deler Gulatis bekymringer.
— Vi har sett det samme bildet, og vi har også gjort en lang rekke tiltak for å møte dette. Jeg vil først likevel fastslå at forskning og utdanning er internasjonale aktiviteter, og det er i vår interesse å samarbeide med land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid om.
— Kina er en stormakt på forskning som blir stadig viktigere. Vi har en lang rekke fagfelt som, i den store sammenhengen, blir rimelig ufarlig, som vi har interesse av å samarbeide på, sa Hoel, og nevnte helse og klima.
— Men det vi må være mer bevisste på framover, og der vi har satt i gang en lang rekke tiltak, er på områder der det er snakk om sensitiv teknologi og andre sensitive fagområder.
Hoel sa at regjeringen har satt gang en kartlegging og en avgrensning av hva som er de sensitive fagområdene man skal være særlig oppmerksomme på, at samarbeidet med sikkerhetstjenestene har blitt utvidet, og at de har fått et bedre system for å følge opp og forebygge.