SPION
Spionsiktet ville ha møte med departement for pengestøtte
Den spionsiktede mannen ville ha møte med Forsvarsdepartementet om pengestøtte. Han satte datteren til professor og statsviter Janne Haaland Matlary på kopi da han sendte e-poster til dem.
Mannen som ble spionsiktet tidlig i juli har forsøkt å få pengestøtte fra Forsvarsdepartementet, skriver NRK.
Mannen er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Han skal ha studert ved Høgskolen i Innlandet og tatt en doktorgrad ved Fudan University i Kina. E-poster NRK har fått innsyn i, viser at mannen har forsøkt å sette opp fysiske møter med Forsvarsdepartementet.
Den siktede mannen opprettet i 2023 et selskap med adresse i Oslo for å drive med analyse av internasjonale forhold. Ifølge flere av NRKs kilder skal mannen ha sagt at han fikk støtte av norske myndigheter. Det avviser Utenriksdepartementet.
Fram til 2023 hadde Forsvarsdepartementet informasjonsmøter i forbindelse med tilskuddsutlysninger.
Mannen har i en e-post spurt om han kan delta på et møte den 19. oktober, og fått til svar fra Forsvarsdepartementet at det ikke vil bli noe slikt møte. Han ønsket likevel å etablere kontakt.
Misbrukt e-post
I en ny e-post skriver mannen at selskapet hans aldri har søkt tilskudd fra departementet før, og at det dermed er nytt for dem. Han skriver:
«Vi er derimot sikre på at vi sitter med solid kompetanse, og en plattform med utmerkede eksperter internasjonalt, som stiller oss sterkt for å drive med forskning med støtte fra FD med fokus på utviklinger i internasjonale relasjoner som berører/vil berøre norske interesser.
I forbindelse med dette lurer vi på om det for denne gangen kan være mulig for oss å stille opp fysisk for en samtale om ordningen?»
Departementet svarer fremdeles at det ikke vil bli noe fysisk møte. Mannen har satt Sophie Matlary på kopi på e-postene, noe som gjør at det kan virke som hun er involvert i prosessen eller med selskapet hans. Hennes mor, Janne Haaland Matlary, er en kjent professor og statsviter.
— Han har brukt min e-post for å legitimere sin sak og få det til å se ut som om vi har et selskap. Uansett har jeg ikke være informert om noe samarbeid med FD hvis han har hatt det, sier Sophie Matlary til NRK.
Også professor Matlary har blitt forbundet med mannen. Han oppførte en adresse tilknyttet Matlary på kontaktinformasjonen til selskapet sitt. Matlary sa til VG i starten av juli at hun ikke har vært involvert i selskapet til mannen.
— For et par år siden var denne fyren interessert i at min datter skulle være med på dette og jeg advarte henne mot det. Jeg sa at det er en helt ukjent person og uten noen faglig posisjon. Jeg var negativ til den ideen, sa professoren da.
Nyeste artikler
Ingen andre har skrive avhandling om dette emnet
Nekter å sende ankesaker videre til det nasjonale granskningsutvalget
Ujevn film om Gunnar Sønstebys krigsinnsats
Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig
Kjærlighetsrevolusjon og frie forskere i akademia? Ja, takk!
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet